Tűzharc tört ki hajnalban izraeli katonák és palesztin fegyveresek között

Izraeli katonák Ciszjordániában – Fotó: IDF

Izraeli katonák tűzharcban lelőttek egy palesztin fegyverest hétfő hajnalban Nablusz menekülttábori negyedében – jelentette a helyi média hétfőn.

Az izraeli csapatok azért hatoltak be hajnalban a menekülttáborba, hogy felmérjék egy terrorista lakóházát lerombolása előtt. A február 26-i huvarai merénylő, Abdel Fattah Husszein Karusa két fiát, Kaled és Mohammed Karusát bűnrészességgel vádolják, és ezért tervezik otthonuk lakhatatlanná tételét.

Palesztin beszámolók és a közösségi médiában megosztott videók szerint miután az izraeli biztonságiak beléptek a Nablus keleti szélén lévő Askar nevű menekülttáborba, összecsapások törtek ki a helyi palesztin fegyveresekkel, akik tüzet nyitottak, Molotov-koktélokat, petárdákat és köveket dobtak feléjük. A katonák tömegoszlató fegyverekkel és lövésekkel viszonozták a támadást.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériumának jelentése szerint a harcokban életét vesztette a 22 éves Szaleh Muhammad Szaleh Szabre, és egy másik férfi is súlyosan megsebesült. Több izraeli katonai jármű megrongálódott, de a katonák nem sérültek meg.

A Hallel és Jagel Janiv nevű, egy ciszjordániai telepen élő izraeli testvéreket agyonlövő, a Hamasz terrorszervezethez tartozó Abdel Fattah Husszein Karusa korábban életét vesztette egy dzsenini razzián. Két fiát elfogták, és a katonai ügyészség vádat emelt ellenük, mert segítettek a februári támadás megtervezésében.    

Izrael rendszeresen lerombolja a halálos terrortámadásokat elkövető palesztinok otthonait, noha ennek a lépésnek a hatékonyságát, elrettentő hatását vitatják a biztonsági szakemberek.

Izrael és a palesztinok között tavaly megnőtt a feszültség, idén Izraelben és Ciszjordániában elkövetett palesztin támadásokban 19 ember halt meg, többen súlyosan megsérültek.

Ez idő alatt legkevesebb 108 ciszjordániai palesztin vesztette életét, többségük támadások végrehajtása vagy a biztonsági erőkkel való összecsapások során, de néhányan civilek voltak, és több esetben vizsgálják haláluk körülményeit.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.