Az izraeli külügyminisztérium Twitteren szólt be Elon Musknak a sorosozás miatt

Elon Musk az “X-Men” képregénysorozat főgonoszához, Magnetóhoz hasonlította Soros Györgyöt, miután a héten kiderült, hogy a milliárdos eladta Tesla-részvényeit. Musk ezt egy további tweetben még úgy pontosította, Soros György “gyűlöli az emberiséget… ő a civilizáció szövetét akarja lerombolni”. A tweet azóta hullámokat generált a közösségi médiában, többek között Musk kiírásának antiszemita olvasata miatt.

Musk Soros elleni kirohanását sokan egyértelműen antiszemitának tartják, már csak azért is, mivel a Magneto hasonlatnak kifejezetten zsidó vonatkozása is van: a képregények szupergonosz karaktere, Magneto a sztori szerint gyerekként túlélte a holokausztot, és emiatt keresztes hadjáratot hirdetett az emberiség ellen.

Jonathan Greenblatt, a legtekintélyesebb amerikai zsidó antirasszista szervezet, az Anti Defamation League vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy “amikor az látjuk, hogy Elon Musk, szándékaitól függetlenül… egy zsidó szupergonosz hőshöz hasonlítja őt (Sorost) és azt állítja, hogy “utálja az emberiséget”, az nemcsak zavaró, hanem veszélyes is”. Greenblatt hozzátette, attól tart, hogy Musk szavai lendületet adnak a szélsőségeseknek, akik már most is számtalan zsidóellenes összeesküvést szítanak.

Izraelben állami szinten, a Külügyminisztérium kedden kitett tweetjében reagáltak Musknak, és egyenesen antiszemitizmussal vádolták meg a Tesla vezérigazgatóját, a Twitter közösségi hálózat tulajdonosát, majd további twitter-bejegyzéseket szenteltek Musk kritizálásának.

David Saranga, a külügyminisztérium digitális diplomáciai osztályának vezetője foglalkozott az üggyel, és először egy angol nyelvű tweetet tett közzé, amelyben azt állította, hogy Musk bejelentése után meredeken megemelkedett az antiszemita tweetek száma. Saranga megjegyezte, hogy a “zsidók” kifejezés az elmúlt napokban több tízezer tweetben jelent meg, ezeknek túlnyomó többsége antiszemita jellegű, ami ellen a Twitter vezetése “nem tesz semmit”. Ebben a bejegyzésben Musk neve közvetlenül még nem szerepelt.

Később Saranga újra, ivritül is megosztotta a bejegyzést és hozzátette, hogy az antiszemita tweetek számának növekedése “egy antiszemita felhangú tweet eredményeként következett be, amelyet Musk tett közzé”, ami “antiszemita összeesküvés-elméletek özönét eredményezte”. Az izraeli Külügyminisztérium egy ugyanilyen posztot osztott meg a hivatalos fiókjában, szintén csak héberül.

Az egyesült államokbeli zsidó szervezetek és most az izrael diplomácia Muskra adott válasza folytatása a már eddig is hangoztatott kritikáknak, amelyeket a Twitter közösségi oldal tavalyi megvásárlása óta hangoztatnak Musk ellen. Az Anti-Defamation League már többször is megvádolta, hogy nem tesz eleget az antiszemitizmus visszaszorításáért és a rasszizmus népszerűsítése ellen a közösségi oldalán. Musk ellen közvetlenül, izraeli kormánytisztviselő által megfogalmazott kritika, sőt egyenesen az antiszemitizmus vádja azonban most hangzott el először.

Soros az évek során antiszemiták, szélsőjobboldaliak, összeesküvés-elméletek hívei – valamint nem utolsósorban a magyar kormány és az amerikai republikánus politikusok – támadásainak kedvenc célpontjává vált. Mint emlékezetes, 2017-ben Izrael budapesti nagykövete, Yossi Amrani felszólította a magyar kormányt, hogy távolítsa el a Fidesz választási kampány Soros-plakátjait, mert azok antiszemita jellegűek, gyűlöletet szítanak és a helyi zsidó közösség körében félelmet keltenek. A nagykövete nyilatkozatát akkor a Netanjahu vezette izraeli külügyminisztérium viszavonatta, és a diplomatát később el is távolították tisztségéből. A helyi Netanjahu-hívők már be is indították a minisztérium elleni támadásukat, mivel szerintük is “káros ember a Soros”. A külügyminisztérium posztja e sorok írásakor még látható.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.