Izrael ENSZ-tagságának felfüggesztését sürgette a palesztin elnök

Izrael ENSZ-tagságának felfüggesztését sürgette hétfőn Mahmud Abbasz palesztin elnök arra hivatkozva, hogy az ország figyelmen kívül hagyja a világszervezet számos, palesztinokra vonatkozó határozatát.

Abbasz kiemelte, hogy az ENSZ – köztük a világszervezet Biztonsági Tanácsa és az Emberi Jogi Tanácsa – összesen mintegy 1000 ilyen határozatot fogadott el, „ám Izrael a mai napig egyetlen egyet sem tartott be”.

Az Izrael állam alapításának 75. évfordulójának alkalmából – melyre a palesztinok a „nakba”, azaz „nagy katasztrófa” névvel emlékeznek – összehívott megbeszélésen az elnök emlékeztetett arra is, hogy e határozatok némelyike eleve feltételként szolgált Izraelnek az ENSZ-be történő felvételére.

Abbasz kitért az Egyesült Államokra és az Egyesült Királyságra is, leszögezve, hogy e két ország szintén felelős a palesztinokat ért tragédiáért, mivel „egy idegen népet telepítettek le a palesztinok történelmi szülőföldjére”. Hozzátette: Izrael nem folytathatná a palesztinok elleni agressziót Washington és London máig tartó támogatása nélkül.

A „nakba” kifejezéssel a palesztinok az Izrael kikiáltását követő, a zsidó állam számára sikeres függetlenségi háborút jelölik, amelynek hatására akkor több százezer palesztin menekült el földjéről, mára több mint ötmilliós népességgé gyarapodva a világ különböző tájain.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.