Jeruzsálem-nap – a zsidó felsőbbrendűség ünnepe?

Matan Segal, egy tősgyökeres jeruzsálemi írása

Jeruzsálem-nap – zsidó felsőbbrendűség?
Fotó: Alex Kolomoisky

Jeruzsálemi gyerekként mindig boldog voltam, hogy külön ünnepe van a városomnak!

Csak az évek múlásával tudtam meg, hogy a Jeruzsálem-nap fájdalmat és gyászt szimbolizál sokak számára a városon belül és kívül. Ez egy olyan nap, amely talán mindennél jobban ünnepli a megszállást, miközben állandósítja azt a helyzetet, hogy a hatóságok figyelmen kívül hagyják a város keleti részén élőket.

Ahogy teltek az évek, rájöttem, hogy a Jeruzsálem-nap, amely gyermekként annyira boldoggá tett, a város palesztin lakosságának a provokálásává vált. Ez a nap a zsidó felsőbbrendűség dicsőítését szolgálja, amit a gyakorlatban is világos politika tart fenn.

A Jeruzsálemi Politikakutató Intézet a közelmúltban olyan kutatási eredményeket publikált, amelyekből az a megkerülhetetlen következtetés adódik, hogy bár a Jeruzsálem-nap a város egyesülését ünnepli, az utolsó dolog, amit elmondhatunk Jeruzsálemről, hogy egységes.

Bár a város lakosságának csaknem negyven százaléka a keleti oldalon él (375 000 lakos), Kelet-Jeruzsálemből nem kevesebb, mint 1700 tanterem hiányzik! A keleti városrész tanköteles tanulóinak mintegy harminc százaléka egyáltalán nem jár iskolába. A keleti városrészben a szegénységi küszöb alatt élő családok aránya közel kétszerese az országos átlagnak. És ez csak egy, a rengeteg példából.

Az intézet csak azt bizonyítja, amit egyébként is minden jeruzsálemi érez: a keleti városrész lakói szenvednek. Igyekeznek beilleszkedni a város nyugati részének gazdaságába és társadalmába, hogy kiszabaduljanak abból a súlyos szegénységből, amelyben élnek. Megtanulják a héber nyelvet, megpróbálják az izraeli oktatási rendszerbe küldeni gyerekeket, de a hatóságok részéről tapasztalt elutasítás és az intézményes rasszizmus csak erősíti a palesztin nacionalizmushoz való kötődésüket, és főleg Izrael iránti haragjukat.

Zsidók arabokat vernek a Nablus-kapu közelében – Fotó: AFP

A város keleti részének adatai lehangolóak. Nagyon könnyű elveszíteni a reményt ezen a napon, és azt mondani, hogy Jeruzsálemnek nincs esélye, de sok civil szervezet minden nap küzd ennek a városnak a jövőjéért, és reményt adnak neki.

A Tag Meir: Fény a terror helyett szervezet aktivistái immár kilencedik éve virágfelvonulást tartanak Jeruzsálem napján, ezzel bizonyítva, hogy a nacionalista és provokáló zászlós felvonulással szemben lehet ezt másként is csinálni, miközben bemutatják a palesztin lakosságnak a város nyugati részén élő partnereket, akik közös életre vágynak. A vallásos baloldali mozgalom magára vállalja, hogy a vallásos cionisták körében kritikus gondolkodást alakítson ki a zászlós felvonulás szokásairól. A munka ugyanakkor nemcsak a Jeruzsálem napon, hanem egész évben folytatódik:

Az Ir amim egyesület például naponta foglalkozik a jeruzsálemi élet bonyolultságával az izraeli-palesztin konfliktus és a város politikai jövőjének összefüggésében, és számos szinten támogatja a megfelelő közigazgatást és az egyenlőséget. az Emek Shaveh szervezet a kulturális és örökségjogokért, valamint a régiségek köztulajdonként való megőrzéséért dolgozik, amely minden közösséghez és nemzethez tartozik. A szervezet az ellen harcol, hogy a kulturális örökségeket és a régészeti maradványokat politikai eszközként használják fel az Izrael és a palesztinok közötti konfliktusban.

A Jeruzsálem-nap nemzeti ünnep, amely a megszállásnak állít emléket. Nem igazán ünnepli “Jeruzsálem egyesülését”, mert ez az egyesülés még nem történt meg, de ez egy olyan nap lehet, amelyet a zsidók és arabok közötti párbeszéd előmozdításának és a kapcsolatok erősítésének szentelünk. Egyszer még eljön a nap, amikor “a Sionról származik a törvény” (מציון תצא תורה), és a Kelet- és Nyugat-Jeruzsálem közötti egyenlőség azt a közös életet fogja tükrözni, amelyre vágyunk.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.