Előre nem látható okok: BDS

Előrenemlátható okok: BDS

A hír annyi, hogy Sam Smith koncertje a tel-avivi The Summer in the City Fesztiválon elmarad, „előrenemlátható okok” miatt.

A másik fellépő, a Papa Roach metál banda már két hónappal ezelőtt kijátszotta az „előrenemlátható okok” kártyát, és lemondta az Izraeli fellépést.

Pedig az okok jól láthatóak voltak előre.

Az izraeli belső feszültségek idején a BDS (Boycott, Divest and Sanction) mindig fokozza a nyomást. Bojkottra, tiltakozásra biztatva azokat a művészeket, akik Izraelben kívánnának fellépni. Ez előre látható volt most is. Már szinte nem is hír, ha egy popzenész vagy rockzenekar a BDS nyomására lemondja az izraeli koncertjét.

A régi nagy rockisteneknek nem kell a bojkotthoz csatlakozás reklámértéke, nem óvatoskodnak, el se vállalják, vagy ha igen, nem mondják le.

De a sztárocskák, akik még felfelé kapaszkodnak a pop-Olimposzra, félnek, hogy ezen az egy izraeli koncerten a showbiz-örökélet úszhat el.

A BDS erre bazírozva zsarolja őket.

A PR-menedzsereik osztanak, szoroznak, és végül lefújják a bulit.

Sam Smith a „Gloria” című új albumát népszerűsítő világkörüli turné keretén belül ejtette volna útba Tel-Avivot.

Sam Smith az első olyan előadó az amerikai és az angol slágerlisták élén, aki magát nem a nemek bináris felosztása szerint határozza meg.

Extrém klipjei, showműsorai, nyilatkozatai nagyban segítették a sikerében. Grammy-díj, Oscar-díj egy betétdalért, klikkek milliói, eladási rekordok…

Ideális célpont a BDS megszokott zsarolási akciójához.

„Felszabadítási harcunk részeként mi, a palesztin civil társadalmi szervezetek és tömegmozgalmak legszélesebb koalíciója, beleértve a kulturális, feminista, queer és transz, valamint ifjúsági csoportokat is, arra szólítjuk fel a nemzetközi művészeket, hogy ne lépjenek fel az apartheid Izraelben addig, amíg alapvető jogaink nem érvényesülnek.
Felhívásunk ma még sürgetőbb, mivel szembe kell néznünk Izrael valaha volt legszélsőjobboldalibb, legrasszistább, fundamentalistább, transz- és homofób kormányának gátlástalan erőszakával.” – írta a BDS nyílt levelében.

A #SamDon’tGo (SamNeMenj) kampánnyal meggyőzték a rajongóit, hogy követeljék a koncert lemondását.

A kampányban szereplő fotókon izraeli katonák hurcolnak el letartóztatott palesztin fiatalokat, vagy fognak puskát arab anyákra és gyerekeikre.

Rajongók százai könyörögtek Smithnek, hogy ne lépjen fel Tel-Avivban. A közösségi médiákban megjelent posztokon kívül egy 11 000 aláírással ellátott petíciót is küldtek Smithnek:

Csalódottak vagyunk, hogy részt veszel fellépőként a tel-avivi fesztiválon.
Kérjük, hogy mondd le! Ha fellépsz Izraelben, az beismerése annak, hogy elfogadod a palesztin nép elleni napi erőszakot és elnyomást.”

Ezek voltak az „előrenemlátható” okok, melyek miatt Sam Smith és Papa Roach koncertje elmarad.

A kétnapos fesztivál második napját – június 1-ét – nem érintik a visszalépések.

Robbie Williams, Calum Scott, a holland DJ Martin Garrix és az izraeli énekes, Static koncertjei rendben meg lesznek tartva. A Yarkon Parkban a Ganei Yehoshuaban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.