Szomorú látvány: nyíllal átszúrt gólya szállt le Izraelben

Szomorú látvány: nyíllal átszúrt gólya szállt le Izraelben
A nyílvesszővel útszórt fehér gólya repülés közben – Fotó: Ady Gancz

Dr. Ady Gancz madárállatorvos gólyákat fényképezett, amikor egyikük felkeltette a figyelmét – a testét vízszintesen átszúrta egy hosszú fanyíl.

Dr. Ady Gancz madárorvos és természetfotós a dél-izraeli Negevben figyelte és fényképezte a vadon élő állatokat, amikor egy gólya felkeltette a figyelmét, miután észrevette, hogy egy nyílvessző szúrta át a testét.

“Amikor próbáltam megközelíteni, kicsit messzebb repült, és a távcsövemmel figyelve észrevettem, hogy egy nyíl szinte függőlegesen a teste bal oldalába szúródott” – mondta Gancz.

„Hozzám közel szállt le, így tudtam róla néhány képet készíteni. Felemelte a bal lábát, majd ahogy visszanéztem a fotókat, amiket készítettem, megértettem, hogy valószínűleg a combját sértette meg a nyíl” – tette hozzá.

„Egy perc múlva újra felszállt, de messzebbre repült, és eltűnt a szemünk elől. Sajnos nem volt lehetőségünk befogni és kezelésre vinni” – mondta Gancz.

Gancz elküldte a képeket Dr. Yoav Perlmannak, a BirdLife nevű izraeli madarászközpont igazgatójának, amely az Izraeli Természetvédelmi Társaság része.

Az Izraelben leszállt sérült gólya – Fotó: Ady Gancz

A képek Perlmant saját 2006-os dokumentumaira emlékeztették, amikor meglepetten fedezett fel egy sérült gólyát, amely túlélte vándorlását egy nyíllal a testébe.

“A fehér gólyák hatalmas számban vonulnak át Izrael felett, évszakonként körülbelül 500 000 egyed” – mondta.

“Télen is viszonylag gyakoriak, de nyáron csak néhány pár költ Izraelben, a Golán-fennsíkon és a Jordán-völgyben. Afrikában néhányukat élelemért vadásszák, de néha sikerül elmenekülniük. A 2006-ban lefotózott gólyának viszonylag jól sikerült repülnie” – tette hozzá.

“Ennél a gólyánál azonban úgy néz ki, hogy a nyílvessző a lábát is megsértette, és feltételezem, hogy az állapota nem jó. Nagyon csekély esély van a gólya befogására, hacsak nem kimerült vagy megsérült, hogy orvosi kezelésre vihessük” – magyarázta Perlman.

A sérült gólya elrepül a nyílvesszővel – Fotó: Ady Gancz

Az Izraeli Természetvédelmi Társaság madárvédelmi weboldala szerint a fehér gólya a nyílt és nedves területeket részesíti előnyben, például az öntözött mezőket, a vizes élőhelyeket és vízmedencéket.

A gólyákat a tenyészterületükön bekövetkezett változások hátrányosan érintik, beleértve a tömeges illegális vadászatot és az elektromos hálózatok telepítését, amelyek áramütéses baleseteket okozhatnak.

“A gólyák folyamatos megfigyelése rávilágít azokra a kihívásokra, amelyekkel ezek a madarak szembesülnek vonulási útvonalaikon. Ugyanakkor inspiráló látni, hogy ennek ellenére továbbra is vándorolnak és fennmaradnak” – mondta Perlman.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet