Több palesztin megsebesült izraeli katonákkal folytatott tűzharcban Ciszjordániában

Izraeli katonák Dzsenin környékén – Fotó: IDF

Tíz palesztin megsebesült izraeli katonákkal folytatott tűzharcban Ciszjordánia északi részén – jelentette a helyi média hétfő reggel.

Legkevesebb nyolc palesztin megsebesült, egyikük súlyosan, a Waffa című palesztin hírportál szerint az izraeli hadsereg hétfő hajnali razziáján Ciszjordánia északi részén, Dzseninben. A Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet értesülése szerint két palesztin fiatalt őrizetbe vettek ezen a helyen az izraeli kommandósok.

Szintén tűzharc bontakozott ki a Ramallahtól északkeletre lévő Mudzsahir nevű falunál, ahol két palesztin fegyveres sebesült meg.

Összecsapásokat jelentettek Nabluszból is palesztinok és izraeli katonák között.

A hétfő hajnali razzia előtt néhány órával palesztin fegyveresek tüzet nyitottak a Mevo Dotan nevű izraeli telepesfalura, és a Gan Ner nevű észak-izraeli településre, amely a Ciszjordánia és az 1948-as tűzszüneti vonalakon belüli Izrael határán, izraeli oldalon fekszik. Mevo Dotánnál súlyos károkat okoztak egy, a falu mellett parkoló, palesztin tulajdonban álló autóban, és golyó csapódott egy lakásba Gan Nerben; itt nem sérült meg senki, csak kisebb anyagi károk keletkeztek.

A lövésekért egy eddig ismeretlen palesztin csoport vállalta magára videóüzenetében a felelősséget, az izraeli hadsereg pedig bejelentette, hogy hajtóvadászatot indított kézre kerítésükre.

***

Pénteken az izraeli biztonságiak lelőttek egy késsel támadó palesztin merénylőt a Tene Omarim nevű ciszjordániai telepen.

A palesztin merénylő a Hebron-hegyen lévő telep kapuja alatt mászott be, majd késével támadást próbált végrehajtani a zsinagóga közelében, azonban a helyi biztonsági csoport egyik tagja lelőtte.

A telep lakói a katonaság felszólítására két órára otthonaikba zárkóztak, amíg az izraeli hadsereg átvizsgálta a környéket. A mintegy ezer lakosú Tene Omarimot 1983-ban alapították meg.

Január óta az ismét kiújult izraeli-palesztin konfliktusban már legkevesebb 153 palesztin veszítette életét a hadsereggel történt összecsapásokban vagy merényletekben. Ugyanebben az időszakban 20 izraeli állampolgár, egy ukrán nő és egy olasz férfi is meghalt palesztin radikálisok merényleteiben és többen súlyosan megsérültek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.