Törley Kata, a Tanítanék pedagógusmozgalom egyik vezetője az Izraelinfo meghívására Izraelben járt, ahol megbeszéléseket folytatott a helyi civil ellenálló mozgalom vezetőivel, és hatalmas sikerrel beszédet mondott egy tüntetésen. Az alábbiakban a beszéd magyar változatát közöljük, majd az angol szöveget is, ahogy szombat este elhangzott.

Jó estét Modiin, Törley Katalin vagyok, tanár. Örülök, hogy itt vagyok és láthatlak mindannyitokat!

Egy csodálatos országból jöttem ide egy csodálatos országba, akkor miért van az, hogy ezek az országok mégis boldogtalanok?

A Budapestre látogatók egy csendes és békés, vidám várost látnak. A külső szemlélő nem gondolja, hogy Magyarországon szegénység és diktatúra van, mert nem látja a leszakadó régiókat, és mert általában nincs erőszak az utcákon. De a diktatúra nem csak a fegyverekben lakik.

Ti azt kiáltjátok, “ha nincs demokrácia, nincs egészség”, és nálunk már tényleg összeomlott a közegészségügy – egy egyszerű vizsgálatra is hónapokat kell várnunk, aki kezelést akar, a magánszolgáltatókhoz fordul. Fizet vagy meghal.

Ne hagyjátok, hogy veletek is ez történjen!

Azt kiáltjátok, “ha nincs demokrácia, nincs akadémia”. Magyarországon felszámolták az akadémiai szabadságot, az Európai Unió pedig már nem ad ösztöndíjat az egyetemeknek, mert az egyetemeket a politikusok alá rendelték.

Ne hagyjátok, hogy veletek is ez történjen!

A 10 millió magyarból közel egymillióan elhagyták Magyarországot. Sok nagyszülő már csak képernyőn látja az unokáit. A kormányzati pályázatokon Orbán rokonai és barátai nyernek, az élelmiszerárak több mint 40 százalékkal nőttek az elmúlt évben.

Ne hagyjátok, hogy veletek is ez történjen!

Hajléktalannak lenni bűncselekmény, az abortuszt akaró nőket arra kötelezik, hogy meghallgassák magzatuk szívverését, mielőtt meghoznák a döntést. Könnygázt vetnek be a tiltakozó diákokkal szemben, a tiltakozó tanárokat megfélemlítik, kirúgják, miközben elképesztő méretű a pedagógushiány. Saját anyagi és hatalmi érdekeik szerint módosítgatják a törvényeket és az alkotmányt.

Ne hagyjátok, hogy veletek is ez történjen

Ti azt kiáltjátok, “ha nincs demokrácia, nincs oktatás”. Magyarországon a közoktatás súlyosan leromlott, egyen tananyagot tanítunk egyetlen egyentankönyvből. A hatalom felszámolta a tanári autonómiát és az iskolai demokráciát, és fenntartja az iskolai szegregációt. Pedig együttnevelés (inkluzív oktatás) nélkül nincs békés együttélés! És „ha nincs szabad oktatás, akkor nincs demokrácia sem”!

Ne hagyjátok, hogy veletek is ez történjen!

Több mint hét éve veszek részt aktivistaként a tiltakozásokban, és a helyzet egyre romlik, egyre reménytelenebb. Jogos a kérdés, hogy miért nem adtam még fel. A válaszom egyszerű: számomra a tiltakozás, a kiállás a szakmai és emberi méltóságomért erkölcsi kérdés. Ha abbahagynám, nem tudnék a tükörbe és a gyerekeim szemébe nézni, és a munkám elvesztése után az országomat is el kéne hagynom. Hát nem! Nem szabad csak a azonnali eredményeket nézni, csak a célt tartani szem előtt. A legfontosabb a saját méltóságom és büszkeségem megtartása és a mintaadás.

Azért jöttem, hogy erősítselek benneteket, tiltakozókat. Mert a ti személyes kiállásotok az egyetlen dolog, ami megvédhet titeket a bántalmazó hatalomtól. Ha kitartotok és nem adjátok fel! Ha egységesek és szolidárisak maradtok!

Magyarországon minden szektor egyedül demonstrált: amikor az orvosok ellen hoztak törvényeket – az orvosok tiltakoztak, amikor a pedagógusok ellen, sokáig csak a tanárok tüntettek. Most már velünk vannak a diákok és sok szülő is!

Itt sok színt látok együtt: piros, kék, zöld és még sok más pólóval látlak titeket közösen tiltakozni. Tartsátok meg ezt – a szolidaritás a ti erősségetek. Ne hagyjátok, hogy a hatalom egymás ellen fordítson titeket!

Mindannyian megérdemeljük, hogy egy boldogabb, szabad, demokratikus országban éljünk, hogy egy boldogabb, szabad, demokratikus országot hagyjunk a gyerekeinkre. Mert az ő jövőjük a tét!

És mert nincs más hazátok!

Ein lachem erec acheret!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.