Elhunyt Miron Eszter, az izraeli magyarok egyik meghatározó személyisége

Miron Eszter – Fotó: Shiri Zsuzsa Last Supper című filmjéből

Száz éves korában elhunyt Miron Eszter, az izraeli magyarajkú közösség egyik vezetője – közölte családja.

Miron Eszter a Történelmi Magyarországról Elszármazottak Szövetségének tiszteletbeli elnöke volt Izraelben. “Gazdag életútja meghatározó eleme volt Izrael és Magyarország kulturális, tudományos és társadalmi kapcsolatai alakulásának az elmúlt évtizedekben” állt méltatásában, amelyet idén március 15-én tettek közzé, amikor megkapta a Magyar Érdemrend Középkeresztjét Novák Katalintól, Magyarország köztársasági elnökétől.

Miron Eszter 1923-ban született Jánosházán ortodox zsidó családban. Később történész-levéltárosként többször szülőfalujának példáján mutatta be a holokauszt borzalmait, ugyanis a mintegy hatszáz jánosházai zsidóból 516-an vesztették életüket a vészkorszakban.

Budapesten tanult, ahol kapcsolatba került a nácikkal szembeni ellenállással és a kommunista mozgalommal, ezért előbb Kistarcsára internálták, majd onnan Auschwitzba deportálták.

A halál- és munkatáborokat túlélte, majd a második világháború után a frissen megalakult Izraelt választotta hazájának. Előbb Haifában, majd Jeruzsálemben telepedett le.

Történettudományi tanulmányait követően a jeruzsálemi cionista levéltárban helyezkedett el, ahol számos, Izraelben kutató magyar szakember munkáját segítette, és maga is tudományos munkát végzett.

Jeruzsálemben a helyi magyarajkú közösség vezetője volt, és évekig a túlélők érdekképviseletének feladatait is ellátta, önkéntes munkával segítve sorstársait kárpótlási ügyeik intézésében.

Mély empátiája, intelligenciája, műveltsége és mindezzel együtt őszinte szerénysége mindenkit lenyűgözött, aki kapcsolatba került vele. Állandó segíteni akarása, mások felé fordulása, önzetlensége kivételessé tette, s utat mutatott mindannyiunknak. Élete egyik küldetésének tekintette a “tikun olamot”, világunk szebbé, jobbá varázsolását, sokan érezzük fájó hiányát már most.

Fakadjon emlékéből áldás.

Miron Eszter temetése hétfőn este hatkor lesz Jeruzsálemben, a Givat Saul temetőben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.