Netanjahu: Előmozdítjuk a jogrendszert megváltoztató törvényeket, a normakontroll felülírása nélkül

A miniszterelnök egy WSJ-nek adott interjúban elmondta, hogy a bírák kiválasztásával foglalkozó bizottságban is lesznek változások, és hogy „nemzedékeken át megmaradó” törvényhozás előmozdítására törekszik. Hozzátette: Izrael nem ad át Vaskupolát Ukrajnának, attól tartva, hogy a technológia iráni kézbe kerül.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt nyilatkozta a Wall Street Journalnak, hogy szándékában áll az ország jogrendszerét átalakító törvények előmozdítása, de azt a normakontrollt felülíró törvény (פסקת ההתגברות) nélkül, amely lehetővé tette volna, hogy a törvényhozás felülbírálja a Legfelsőbb Bíróság döntéseit. A csütörtökön megjelent interjúban Netanjahu azt állította, hogy több dolgot megváltoztatott a puccstörvényben annak érdekében, hogy megállapodásra jussanak az ellenzékkel, beleértve a normakontrollt felülíró törvényt is.

“Rögtön az eredeti javaslat előterjesztése után közöltem, hogy elvetem azt az elképzelést, hogy a Kneszet egyszerű többséggel felülírhassa a Legfelsőbb Bíróság döntéseit” – mondta Netanjahu. Arra a kérdésre, hogy a normakontrollt felülíró törvényt  különleges többséggel alkalmaznák-e, határozott nemmel felelt.

Ezt követően a miniszterelnök kitért a bírák kiválasztását végző bizottság összetételének megváltoztatásának kérdésére (amely nagyobb hatalmat biztosítana a kormánykoalíciónak a bírák kinevezésében), és azt mondta: „Egyértelmű, hogy a bírák kinevezésének módja nem a jelenlegi, és nem is az eredeti struktúra szerint történik majd”, de konkrét részleteket nem közölt arról, hogy a módosított változat mit tartalmazna.

“Figyelek a közvélemény hangulatára és arra, hogy szerintem mi az, ami átmegy a rostán” – tette hozzá.

Netanjahu ugyanakkor az ellenzéket hibáztatta, amiért nem tudnak megegyezni a jogrendszer átalakításával kapcsolatban. “Széles konszenzusra és megegyezésre törekedtem az ellenzékkel, de három hónap után rájöttünk, hogy az ellenzékre akkora politikai nyomás nehezedett, hogy a legminimálisabb dologban sem tudtak megegyezni” – állította. Szerinte az ellenzék elutasította azokat a koalíciós javaslatokat is, “amelyeket az ellenzék vezetői terjesztettek elő, mielőtt ellenzékbe kerültek volna”. Ezt követően Netanjahu hozzátette, hogy ő olyan elfogadott jogszabályokat igyekszik előmozdítani, amelyek “nemzedékeken át fennmaradnak”.

Netanjahut az interjúban az iráni-orosz kapcsolatokról és Teherán az ukrajnai háborúban Moszkvának nyújtott segítségéről is kérdezték, és elmondta, hogy Izrael üzeneteket küldött az ügyben Moszkvának. “Természetesen ez aggaszt bennünket, aggodalmainkról értesítettük az oroszokat” – mondta. “Segítünk Ukrajnának a polgári védelemben, a polgári figyelmeztető rendszerben is, de hangot adunk aggályainknak az orosz kormánynak.”

Ezt követően Netanjahu kifejtette, hogy Izrael azért nem biztosít Ukrajnának olyan légvédelmi rendszert, mint a Vaskupola, mert attól tart, hogy az általa Kijevnek átadott technológia végül iráni kézbe kerül, és Teherán ugyanezt a technológiát fogja alkalmazni Izrael ellen. “Végül izraeli rendszerekkel találjuk majd magunkat szemben” – figyelmeztetett. “Ez nem elméleti fenyegetés, mert a nyugati rendszerek pontosan ezt az utat járták be, és most a Hezbollahnál találjuk őket a határunkon.”

A miniszterelnök az interjúban utalt a közte és Joe Biden amerikai elnök, illetve a jelenlegi izraeli kormány és a washingtoni kormányzat kapcsolatára is: „Nem mindig értünk egyet, gyakran nem értünk egyet. De tanulhatunk abból, ahogy Biden cionistának, Izrael-pártinak tartja magát – szerintem ez így van. Alapvető rokonszenvet érez a zsidó állam iránt, bár mint minden családban, nem feltétlenül kell egyetértenünk, és gyakran nem is értünk egyet.”

Netanjahu azt is elmondta, hogy az a tény, hogy még nem kapott meghívást a Fehér Házba, nem árnyékolja be az országok közötti kapcsolatokat: „Van itt valami, amit az emberek nem tudnak: valójában a két kormányunk közötti biztonsági, katonai és kiber együttműködés szorosabb, mint valaha.” Ezzel összefüggésben megemlítette magas rangú amerikai tisztviselők, köztük Anthony Blinken külügyminiszter és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó közelmúltbeli izraeli látogatásait. “Néhány héttel ezelőtt beszéltem az elnökkel telefonon” – mondta Netanjahu. “Lehet, hogy nem megyek Washingtonba, de Washington idejön.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.