Izraelben országszerte útelzárásokkal tiltakoznak az ésszerűség elvét korlátozó törvény ellen

Izraelben országszerte útelzárásokkal tiltakoznak az ésszerűség elvét korlátozó törvény ellen

Izraelben országszerte útelzárásokkal tiltakoznak kedden az izraeli parlament, a kneszet éjjel első olvasatban elfogadott, az ésszerűség jogi elvét korlátozó törvénye ellen, amellyel megakadályoznák, hogy az izraeli bíróságok az „ésszerűségre” hivatkozva felülbírálhassanak választott tisztségviselők által hozott döntéseket.

Kedd reggelre a jogrend átalakítása ellen tiltakozó „Kaplan-erők” – vagyis a tel-avivi Kaplan úton a kormány ellen rendszeresen tüntetők parancsnoksága – polgári engedetlenséget hirdetett, melynek részeként izraeli zászlót lobogtatók tízezrei tartották fel a forgalmat az ország számos fontos főútján.

A rendőrség őrizetbe vett 67 tüntetőt, számos helyen összecsapások voltak a rendőrök és a tüntetők között, és több helyen vízágyút vetettek be.

A hét elején több ismert orvos nyilvános levélben arra kérte a rendőrséget, hogy ne alkalmazzanak vízágyút, mert az előző hetek több százezres, szombat esti demonstrációin többen súlyosan megsérültek miatta.

A legfőbb ügyész, a kormány több tagja kérésének ellenére, engedélyezte a délutánra meghirdetett tüntetést a Ben Gurion nemzetközi repülőtéren, mert indoklása szerint ezen a közterületen mindenkinek joga van tiltakozni.

Az izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut elnöke, Arnon Bar-David beszédet mondott, melyben felszólította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt a kormánya igazságügyi rendszert átalakító lépései nyomán kialakult „káosz megállítására”. Ellenkező esetben – mint mondta – a szakszervezet teszi meg a szükséges lépéseket.

A kiberhadviselés háromszáz tartalékosa nyílt levélben bejelentette, hogy felfüggeszti önként vállalt katonai szolgálatát a hétfő éjjeli kneszetszavazás miatt. Korábban hasonlóan nyilatkoztak más tartalékos egységek, köztük a légierő tagjai is.

Hétfő éjjel a kneszet plénuma 64-56 arányban első olvasatban elfogadta az ésszerűség elvét korlátozó törvényjavaslatot. A tervek szerint kedden a kneszet alkotmányügyi, jogi és igazságügyi bizottsága elé terjesztik a szöveget, hogy ezzel előkészítsék a második és harmadik olvasatát, valamint végső, törvényerejű megszavazását.

Folyamatosan frissülő közvetítésünk az eseményekről:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.