Izraeli orvosok sikeresen visszahelyezték egy elgázolt fiú fejét

Szulejmán Hasszán Ohad Einav és Ziv Asa orvosokkal a 12 éves fiú felépülését követően – Fotó: Hadasza Orvosi Központ

A 12 éves Szulejmán, akit biciklizés közben elütött egy autó, rendkívül ritka műtéten esett át, miután a koponyatöve elszakadt a gerinc felső csigolyájától. 

Rendkívül ritka és összetett műtét során a Hadassah Medical Center sebészei egy 12 éves fiú fejét a nyakához rögzítették egy súlyos baleset után, amelyben kerékpározás közben elütötte egy autó – közölte szerdán a jeruzsálemi kórház.

Szulejmán Hasszán, a 12 éves ciszjordániai palesztin fiú a Jordán-völgyben biciklizett, amikor egy autó elütötte. Helikopterrel a Hadassah kórház einkeremi traumatológiai osztályára szállították, ahol megállapították, hogy a koponyája hátsó tövét tartó szalagok súlyosan megsérültek, így az levált gerincének felső csigolyáiról. Az állapot kétoldali atlanto occipitalis ízületi diszlokáció néven ismert – írta a The Times of Israel. 

A sérülés nagyon ritka felnőtteknél, és még inkább gyermekeknél.

Dr. Ohad Einav, a műtétet vezető ortopéd szakorvos elmondta, hogy a beavatkozás több órát vett igénybe, és „új lemezeket és rögzítéseket kellett beültetniük a sérült területen”. 

„Küzdöttünk a fiú életéért” – mondta Einav, aki Dr. Ziv Asával, valamint egy nagy műtős és intenzív terápiás csapattal együtt operálta a beteget. „A tudásunknak és a műtőben található leginnovatívabb technológiának köszönhetjük, hogy meg tudtuk menteni a gyermeket” – tette hozzá. 

Einav szerint Hasszán várható túlélési esélye a sikeres műtét után is csak 50 százalékos volt, és felépülése nem más, mint csoda. 

A műtétre júniusban került sor, de az orvosok vártak egy hónapot az eredmények közésével. A kórház a közelmúltban hazaengedte Hasszánt nyaki sínnel, és továbbra is figyelemmel kíséri a felépülését. 

„Az a tény, hogy egy ilyen gyermeknek nincsenek neurológiai rendellenességei, érzékszervi vagy motorikus működési zavarai, minden normálisan működik nála, és egy ilyen hosszú folyamat után segédeszköz nélkül jár, nem kis dolog” – mondta Einav.

A kórház jelentése szerint Hasszán apja nem hagyta el fia ágyát a kórházi kezelés és a műtét utáni felépülés ideje alatt: 

„Egész életemben hálás leszek nektek, hogy megmentettétek drága egyetlen fiamat. Isten áldjon meg mindnyájatokat. Nektek köszönhetően kapta vissza az életét, annak ellenére, hogy nagyon kicsi volt erre az esély, és egyértelmű volt a veszély. Ami megmentette őt, az a professzionalizmus, a technológia és a traumatológiai és ortopédiai csapat gyors döntéshozatala. Nagy köszönet érte.” – mondta az egészségügyi személyzetnek.

Dr. Marc Siegel klinikai professzor és gyakorló belgyógyász azt mondta a Fox Newsnak, hogy a „csodálatos” műtét csak azért volt lehetséges, mert a nagyobb erek sértetlenek maradtak. 

„A kulcs az agy véráramlásának megőrzése” – mondta Siegel. „A történetből úgy tűnik, hogy a nagyobb erek valószínűleg nem szakadtak el, és ez ortopédiai újjáépítést jelentett – valószínűleg rudak és szalagok visszacsatolásával, esetleg csontgraftokkal és implantátumokkal.”

Einav hangsúlyozta, hogy „a sérülés rendkívül ritka, de tudjuk, hogy mivel a 4 és 10 év közötti gyermekek feje a testükhöz képest nagy, érzékenyebbek, mint a felnőttek. Ez egyáltalán nem gyakori műtét, és különösen nem gyerekeknél és tizenéveseknél. A sebésznek ehhez tudásra és tapasztalatra van szüksége” – tette hozzá.

A gyermekek és serdülők sérüléseivel kapcsolatos tanulmányok 2021-es felmérése szerint 55%-uk nem éli túl a kezdeti sérülést, a kórházba szállítást, a műtétet és a felépülést.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.