Kedd este indult Tel-Avivból a tüntetés után a gyalogmenet Jeruzsálembe, hogy az izraeli zászlókkal felszerelt tiltakozók ezzel is kifejezzék eltökéltségüket, elszántságukat, és áldozatkészségüket.

Csütörtökön már harmadik napja gyalogolnak a tűző napon, bár inkább hajnalban és a késő délutáni órákban menetelnek a napszúrás elkerülése érdekében.

Pihenő a jeruzsálemi úton – Fotó: Tomer Appelbaum

Szerda este Ben Semenben verték fel sátraikat, oda vitték a környező mosávokból és városokból, Sohámból és Modiinből a pillanatok alatt megszerveződő konvojok a segítséget.

A sátortábor

A helyiek asztalok hosszú sorát töltötték meg minden jóval, vízzel, üdítőkkel, vacsorával, gyümölcsökkel, zöldségekkel, rágcsákkal, s a Pizza Domino ingyen pizzát osztogatott a több száz menetelőnek. Hatalmas volt a tömeg, váratlanul ért, amikor odamentem, hogy a modiini listán megjelölt dolgok közül samponokat, szappanokat vigyek: a modiini tüntető csoportok alaposan felkészültek, listát állítottak össze, mindenki bejelölhette, mit visz, hogy ne ugyanabból legyen több tonna, más meg hiányozzon.

Szívet melengető volt látni az izraeli zászlóval vonuló, megfáradt, poros tömeget, ahogy éjjeli sátorhelyére ér, és majdnem elsírtam magam, amikor megláttam a feléjük irányuló hatalmas szeretet, a rengeteg adományt, étel-italt, amellyel a környező települések lakói fogadták őket, hisz értünk is menetelnek a tűző napon. Rengetegen jöttek a környékről, hogy zuhanyozásra, vagy éjjeli szállásra vigyék a tüntetőket, hogy reggel frissen folytathassák útjukat. Ez Izrael szebbik arca, melyért érdemes, és nagy privilégium itt élni.

Fotó: Hadas Paroosh

Borítókép: a Tel-Avivból Jeruzsálembe tartó menet – Fotó: Hadas Paroosh

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.