A Kneszet elfogadta az izraeli rendszerváltás első törvényét

Elfogadta hétfőn az izraeli parlament, a Kneszet a kormány igazságügyi rendszer megváltoztatására készített csomagjának az észszerűség jogi elvét korlátozó törvényjavaslatát, mely csökkentené a bíróságok hatáskörét.

A Kneszet szóvivője azt közölte, hogy a javaslat a 120 tagú törvényhozásban 64 igen szavazatot kapott, ellenszavazat nem érkezett, mert az ellenzék – tiltakozása jeléül – kivonult a teremből.

A parlament július 10-én már első olvasatban elfogadta a javaslatot, amellyel megakadályoznák, hogy az izraeli bíróságok az „észszerűségre” hivatkozva felülbírálhassanak választott tisztségviselők által hozott döntéseket.

„Megtettük az első lépést az igazságszolgáltatási rendszer korrigálása felé” – fogalmazott Jariv Levin igazságügyi miniszter, aki a folyamatot történelminek nevezte.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök este nyilatkozva szükséges demokratikus lépésnek nevezte a törvény elfogadását, s reményét fejezte ki, hogy kormánykoalíciója dűlőre tud jutni az ellenzékkel a vitatott reformról november végéig. Hangsúlyozta, hogy az izraeli bíróságok megőrzik függetlenségüket. Egyben kiemelte, hogy a hadseregnek ki kell maradnia a politikai vitákból.

Az izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut elnöke, Arnon Bar-David azt mondta, a nap folyamán egyeztet más szakszervezeti vezetőkkel egy esetleges általános sztrájkkal kapcsolatban. Bar-David korábban igyekezett közvetíteni a kormány és az ellenzék között.

A szavazás előtt Jair Lapid volt miniszterelnök, jelenlegi ellenzéki vezető újságírók előtt lehetetlennek nevezett bármiféle, a kormánnyal kötendő kompromisszumot az ügyben, a szavazás előtti parlamenti vitában pedig azt mondta, a javaslat elfogadása gyengíti a hadsereget is.

A most elfogadott törvényjavaslat az igazságügyről készített nagyobb javaslatcsomag része. Bírálói szerint a terv aláássa az izraeli demokráciát, ezért számos tiltakozó akciót tartottak ellene, de a múlt héten tömegtüntetést tartottak Tel-Avivban a javaslatok támogatói is.

Hétfő délután ismét tiltakozó akciókat tartottak a reform ellen.

Az egyik tüntetésen, egy Tel-Avivtól északra lévő településen egy autó belehajtott a tiltakozók egy csoportjába – közölte az izraeli rendőrség. A tájékoztatás szerint hárman könnyebben megsérültek. Az autó elhajtott a helyszínről, de a sofőrt később elfogták. Indítékát egyelőre nem tudni – tette hozzá a rendőrség.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.