Hitelminősítők és bankok sárga lapot tartanak Izraelnek a jogrendváltoztatás miatt, zuhan a sékel

A Moody’s hitelminősító kedd este szokatlan összefoglalót tesz közzé Izrael gazdasági kilátásairól, 24 órával az ésszerűség elvének eltörléséről meghozott törvény után. Ezzel egy időben a Morgen-Stanley, Amerika harmadik legnagyobb bankja és a Citybank megszüntetik a befektetési javaslatot Izraelre vonatkozóan.

Mint emlékezetes, idén április 4-én a Moody’s hitelminősítő lecsökkentette Izrael besorolását a jogi “reformok” miatti aggodalom okán. Moody’s meghagyta a besorolási fokozatot A1-nek, de a gazdasági és politikai viharok miatt az előrejelzését pozitívről stabilra változtatta.

Akkor a Moody’s azt tette közzé, hogy az előrejelzés megváltoztatása az izraeli kormányzat színvonalának csökkenését tükrözi.

Romlik Izrael gazdasági minősítése, s ennek nyomán felfelé tart a dollár a sékelhez képest. Kedd este 3,71 sékelt adtak egy dollárért, tegnap még csak 3,65-öt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.