Tu Beáv, a Szerelem Napja: egy hétig 

Marina Maximilian – Fotó: Silló Sándor / Izraelinfo

„Tu Beáv nem csak a Szerelem Napja, de a harmónia helyreállásának ünnepe is…” – olvasom. 

Erre most nagy szükség volna!

De hagyjuk a hétköznapok prózáját! Ünnepet! „Hazene szerelmünk étkefel!” 

A koncert- és fesztiválszervezők – elirigyelve a Valentin-nap sikerét – Tu Beáv-offenzívát nyitottak.

Hetek óta pang a koncertmenü most meg, fülig ér a zene, meg a szájunk.

Tel-Avivi Kultúrcsarnokban már zajlik az Izraeli  Filharmonikus Zenekar Nyári Fesztiválja izgalmas, más műfajokhoz kapcsolódó koprodukciókkal. 

Ebből a kiemelnék egy három hangversenyből álló szériát, ami kilóg a rendhagyó műfajokból szőtt Nyári Fesztiválból azzal, hogy nem hagyja el a rendet: klasszikus zene!

Két muzsikus – Mao Fujita (zongora) és Marc Bouchkov (hegedű) – Beethoven minden hegedű-zongora szonátáját eljátssza három nap alatt. 

Szombaton, vasárnap, és hétfőn 21.30-kor a Tel-Avivi Kultúrcsarnok Charles Bronfman termében.

Tel-Avivi Kultúrcsarnokban az IPO kalandozásai mellett lesz még egy egész hétre kitágított Tu Beáv Ünnep is.

Elszortíroztam szépen a koncerteket vasárnaptól szombatig.

Ugyan ezt teszem majd a Bat Yam-i 3 napos fesztivállal. Keddnél-szerdánál-csütörtöknél találjátok. (Bat Yam-i lakcímkártyával kedvezményes jegyár, mindhárom parti partyra!)

július 30. VASÁRNAP

Indul a hét…hat, öt,négy, három… Még kettőt kell aludni a Szerelemnapig…Tik-tak-tik-tak alig ver a szív, alig ketyeg a trip-hop, aztán felforrósodik, ahogy Naama Guggenheim éneke beszáll, izzó fojtott soul árad az egészből, és tudom ez élőben még jobban behúzna…

Megyek vasárnapKuli Almaba és letesztelem a Naama Guggenheim-hatást élőben, az intim pici színpadon. INGYEN!

>>

A tangó a legszofisztikáltabb előjáték: a fülben kezdődik, a lélekben folytatódik és csak utána ér a testbe, de az még mindig csak tánc.

A tangó szelleme – Fotó: Christopher Pillitz

Nem véletlen, hogy két nappal a Szerelem Nap kitörése előtt az Izraeli Filharmonikus Zenekar a Nyári Fesztiválba beiktatott egy tangó koncertet, egy tangóharmonika művésszel. 

Amichai Ben Shalev hangszerének bandoneon a becsületes neve, de a köznyelv azonosította ezt az instrumentumot a tangóval. 

Az IPO vonósaival játszik majd Amichai Ben Shalev vasárnap este a Tel-Avivi Kultúrcsarnok Charles Bronfman Termében.

Gyönyörű, lüktető muzsika ez már így is…

>>

Alon Aboutboul 58 éves színművész, díjak filmográfia, stb. Nem egy pop-arc. Aztán derült égből gondol egyet és kiad egy több mint furcsa hip hop lemezt: „Family Business” címmel. Ez utalás arra, hogy a lánya Elia és a White Screen popduó tagjai alkotta „család” alkotta az album zenei hátterét. Alon Aboutboul bátran belevág így 60 felé a popkarrierbe. 

A debütáló koncert nem akárhol, a Barbyban lesz, hétfőn.

július 31. HÉTFŐ

Már csak egyet kell aludni a Szerelemnapig, amikor nemcsak álmunkban, de a valóságban is, a Rishon Live Park színpadán is megjelenik Juan Carlos Ozuna Rosado. A latin zene szerelmesei már sziszegik is, hogy Si! Ő az, Ozuna a raggeaton zene pop felé, trap felé hajló ágának dísze-virága a porto ricoi szívtipró. Nem a Taki-Taki jön, mert azt játsszák ölégszer a rádiók.

Egy szívhez szóló Ozuna szóló.

A többit majd élőben Rishon Lezionban a Live Parkban hétfőn. (Majdnem Love Parkot írtam.)

>>

Hétfő. Ez az előeste előestéje.

Egy egész szimfonikus zenekar hangol már a soulra…

Egy srác, a Thelma Yellin Művészeti Gimnáziumból, akinek 14 évesen már blues zenekara volt, de olyan hogy 18 évesen már Európában turnézott vele. „Az új Otis Redding” így címkézte a nemzetközi sajtó.

Az izraeli „Csillag Születik” verseny egyik győzteseként nekivágott a nemzetközi karriernek. Amerikába a soulzene hazájába próbált betörni, a saját,  soul hangzású dalaival. Sikerült neki, mert kitűnő előadó, és a dalai hiába emlékeztetnek a hőskorra, a 70-es évekre, mégis friss mai funknak hatnak.

Lemezszerződés!

Aztán az USA-ban megjelent lemez és a hozzátartozó amerikai turné után, végre Tamir Greenberg hazatért. 

Akkora sztár Izraelben mintha külföldi volna. 

És most a világ egyik legjobb szimfonikus zenekara az Israel Philharmonic Orchestra kíséri majd a Nyári Fesztiválon a Tel-Avivi Kultúrcsarnokban hétfőn.

Úgy hallgattam újra Tamir Greenberg dalait, hogy megpróbáltam mögéjük képzelni az IPO szimfonikus hangzását.

Melyik dala működhet majd így? Bármelyik.

>>

Még egy rendhagyó buli lesz, hétfőn az Izraeli Filharmonikus Zenekar Nyári Fesztiválján. 

A forró – choro! – brazil ritmusok nászra lépnek Chopin, Bach és Csajkovszki melódiáival. A szimfonikus zenekar muzsikusai jammelnek majd a Chorolê zenekarral. Nem lesz choro (sírásánkozós) az este, mert a neve ellenére a choro inkább gyors és vidám ritmusú instrumentális zene.

Arriba, Johann Sebastian! Chorolê!

augusztus 1. KEDD

Jeruzsálem sem maradhat ki a szerelem megünnepléséből.

Az Izrael Fesztivál programja Mark Eliyahu a „Szerelemről” című koncertjével kezdődik majd. A meditatív crossover keleti zene legtöbb hallgatót vonzó előadójától nem áll messze a szentimentális muzsikálás. A kamándzsa nevű vonós hangszere ugyanúgy sírhat szívhez szólón a mint a hegedű. Különösen mert ősi hipnotikus hangjait mai hangszerek ölelik körbe.

Népes és neves vendégsereg is érkezik majd jeruzsálemi Függetlenség Park színpadára kedden: Rita, Omar Faruk Tekbilek, Shai Tsabari, és Valerie Hamaty.

A török vendéget kiemelném egy klip erejéig, Omar Faruk Tekbilek multinstrumentalista és énekes.

A világzene világsztárjáról van szó, Izraelbe is visszatérő vendég, de ez most egy budapesti koncert részlete lesz.

De térjünk vissza a házigazdához!

A „Szerelemről” című koncertjén a jeruzsálemi Függetlenség Parkban kamándzsa trubadúrja Mark Eliyahu modernül és archaikusan elhúzza majd a nótánkat, kedden.

(Másnap szerdán pedig az Ariel Sharon Parkban.)

szerdán.

>>

Az izraeli progrock rajongók egy régi nagy szerelme áll a Kultúrpalota színpadára kedden Tu Beáv napján, a Nikmat HaTraktor

A Traktor Bosszúja 35 éve szántja az izraeli rockéletet, filmzenék, balett és színházi muzsikák és persze sikerlemezek, a legemlékezetesebb közülük az „Acoustic Kitchen” éppen 30 éve jelent meg. Ez az album szól majd Szerelem-fesztivál keddi koncertjén a Tel-Aviv Kultúcsarnokban.

Itt egy 30 éves klip a lemez egyik szerelmes dalával. A „Könnyek Játéka”.

>>

A nagy love-konjukturában egy INGYENBULI!

Jaffón a Bolhapiacon – ahogy mostanában minden kedd este – utcakoncerttel kedveskedik a Városháza a városnak.

Az eheti az Uni-Ma azaz Maor Navi és Tamar Stein. Ha van alternatív pop az ő duójuk az. Keleti hangzásokkal fűszerezett minimál alapok a villanykütyükön, néhány furcsa barkácshangszer, és két énekhang. Ja, és rengeteg zenei és előadói ötlet. Ez az Uni-Ma.

Ha valaki azt hinné ez csak a klipeken él meg az jöjjön le a Bolhapiacra kedd este. Uni-Ma

>>

Van e a R&B-nek és a mizrachi popnak metszéspontja? A kihívó szexualitásra apelláló műfaj hogyan fér bele egy ortodox zsidó nő világába? 

Narkis. Róla beszélek, és legszívesebben idetenném az összes klipjét és magyarázatként az összes róla megjelent írást, hadd söpörjön félre minden közhelyet, amit az ortodoxiáról és a nőkről gondolunk.

De maradjunk a zenénél!

Mizrachi pop a legigényesebb fajtából, tele a nyugati top-pop zene paneljeivel, és tetején egy varázslatos hangú nő énekével. 

Narkis

A Ceasareai Amfiteátrumban, kedden.

Fesztivááál!

„Szerelem a Parton”

„Love on the Beach”

Izrael legszebb városi tengerpartja a helyszín.

A Tenger Lánya – Bat Yam 

Az első koncerten – kedden – a rockmúlt és a popjövő randizik: Berry Sakharof vendége egy fiatal sztár Eliad lesz. 

Eliad klipje pedig újra megpendíti a hét főtémáját…

Még mindig kedd,  Bat Yam riviérája. 

A második páros: Ravid Plotnik és Noga Erez.

Hurrá, találtam szerelmes dalt – de milyet! – Ravid Plotniktól

Szóval Bat Yam partjain a rap találkozik majd a… Elbizonytalanodtam, hogy Noga Erez mi is…

Electropop? Trip hop? Postjazz?

Vagy egyszerűen csak egy a nemzetközi piacon is kelendő izraeli sztár: Noga Erez. Tarka muzsika. Melyik arcát mutassam?

augusztus 2. SZERDA

Kezdjük a szerdát is Bat Yamban a „Szerelem a Tengerparton” fesztiválon.

Elai Botner & The Outside Kids (Yaldai HaHutz) nagyszerű választás egy tengerparti partyhoz, lábdobogtatós tapsoltatós rock.

A második koncerten pedig Ivri Leader (a TYP duó, a The Young Professionals fele) vezeti fel majd Ran Dankert az izraeli-amerikai színész-énekest. 

R&B? Simán cimke nélkül pop?

A tengeri szellővel, Tu Beávra pont jó lesz: Ran Danker szerda Bat Yam.

>>

Nagyüzem lesz szerdán a Tel Avivban a Kultúrcsarnokban is, mert a két nagyszínpados Tu Beáv-buli mellett a Sela Longue teremben lesz még egy koncert, a „Fortepiano” sorozat utolsó darabja.

Végigzongoráztuk november óta az izraeli jazz legnagyobb pianistáit a felsorolás végére maradt egy 91 éves (!) hölgy: Juanita Cohen Smith

New Yorkban született szefárd és etióp zsidó bevándorlók gyermekeként. Klasszikus zenét tanult, de – a swing korszakban járunk! – a jazz erősebb csábítás volt. Az ötvenes-hatvanas években volt a pályája csúcsán, a jazz minden óriásával játszott egy színpadon. Bejárta a világot és végül Izraelt, Eilatot választotta otthonául. Számos unokája „csokinagyinak” hívja.

Manapság már ritkán koncertezik, de a „Fortepiano” sorozat nem lenne teljes Juanita Cohen Smith nélkül.

Szerda, Kultúrcsarnok, Sela Longue

>>

„Thessaloniki – Haifa – Tel-Aviv” ez a koncert címe. A rejtvény megfejtése Yehuda Poliker (született: Leonidas Polikaris).

Dünnyögök itt a fiatalokról, akik az etnozenét keverik a rockkal, pedig itt egy fickó, aki negyven éve evidencia: Yehuda Poliker, ő a crossover, úgy ahogy van. Az ő bázisa a görög zene, az jött a génekkel, de a végeredmény; az életműve igazi izraeli zene. Most ezen a koncerten azt ígéri visszatér a gyökerekhez, szellemi mestereihez (akikkel, sokukkal muzsikált is együtt) a görög zene nagyjaihoz. Haim Romano lesz a vendége, akivel korábban évekig muzsikált együtt.

Kincset találtam: egy ‘86-os közös tv-felvételt. 

Haim Romano és Yehuda Poliker szerdán Tel-Avivban a Kultúrcsarnok Tu Beáv Ünnepén.

>>

Aznap lesz még egy Tu Beáv buli a Kultúrcsarnokban.

A kisebbik teremben egy nem kisebb név koncertje lesz ugyanakkor: Uzi Navon. Ő egy popénekes és időutazó, aki lemezein a mi évezredünkből kalandozik az izraeli popmúltba. Uzi Navon tejesen anti-sztár és rá is pakol erre, miközben villanyorgonája összetéveszthetetlen hangja röpíti a zenekarát a 70-es évekig és vissza. A nosztalgiáját iróniába, pszihedelikus hangzásokba mártja, a show pedig vérfagyasztóan és röhögtetően pontos mása egy bumfordi félresikerült popkorszaknak, másolat ami precízebb mint az eredeti. Az a múlt amiben ő él a színpadon, a klipeken, az nem volt, nem létezhetett, de nagyon ismerős.

Anet lesz a vendége, szerdán a Kultúrcsarnokban, aki sok Uzi Navon projektben énelt már vele. 

De én mégsem kettőjük közös dalaiból választottam, hanem egy olyan klipet, amelyben az egész Uzi-univerzum megjelenik. Szerelmi dráma egy 4 és fél perces zseniális filmben. A párválasztás ünnepén…

>>

A jeruzsálemi Izrael Fesztivál csajos nappal ünnepel szerdán, három olyan névvel, akikről nem kell sokat locsogjak.

Az első fiatal énekesnőt Yasmin Moalem-eta „Buli” című dala Izrael  legnépszerűbb és legsikeresebb zenészei közé katapultálta. A dallamos keleti R&B és a modern hip-hop együtt betalált. Azóta csinált izgalmasabb cuccokat is. 

A Függetlenség-parkban szerdán ő lesz az egyik ász.

Netta Barzilai az Euroviziós siker óta néha feltűnik, néha eltűnik, de most az Izrael Fesztiválon biztosan a színpadon lesz. Ez a kedvenc Netta dalom.

Echo – csendesen, a radar alatt – az izraeli pop egyik legfontosabb és legsikeresebb zenei előadójává vált. Minden popműfaj jól áll neki ha soult, ha R&B énekel, rap-el, ha dünnyög valami trip-hopost.

Vagy egy „maddafaka” funkyt nyom a többtízezres tömegnek. Ez előfordulhat Jeruzsálemben is hogy Echotól visszhangzik majd a Függetlenség Parkban szerdán.

>>

Alma Gov 21 éves. Az életműve egy lemez, ami a korosztályát találta el. Dalai olyanok, mint amikor a tinédzserek dúdolnak egymásnak fontos dolgokat az életről, és persze a szerelemről.

Beer Sheván a  HaHalutzban Alma Gov koncertjével ünneplik majd a az egyhetes szerelmes zenelázat. Szerdán.

>>

A cumbia műfaj Kolumbiából származik, a Cumbia FC nevű tel-avivi banda tagjai meg ahányan annyi országból, de a ringató ritmusú dél-amerikai műfaj szeretete összetartja a csapatot. 

Az Ala Rampa (Ha’Amal 21) világkörüli menüjéből szerdán az Cumbia FC-t tálalják majd.

augusztus 3. CSÜTÖRTÖK

Maureen Nehedarról írtam már, amikor a szefárd költészet dalait, amikor perzsa népdalokat énekelte, és írtam, amikor a 70-es évek iráni popzene slágereit támasztotta fel.

Most pedig egy keresztmetszetre készül az életművéből a legbarátságosabb koncertteremben a Kelet-Nyugat Házban, Jaffón. Csütörtökön.

Maureen Nehedar

>>

A Bint el Funk zenekarral kezdődött a szerelmem az izraeli etno zenével. Az egyik első tel-avivi koncertélményem volt. Akkor még nagyon furcsálltam a jemeni dallamokkal ritmikákkal átitatott dögös funkyt. Ma már inkább keveselni szoktam az orientál harmóniákat ritmikákat a hazai popban.

Ők, és persze sok más hazai zamatú banda szoktatott rá Izrael ízére, miattuk lettem függő.

Bint el Funk. 

Jeruzsálemben a  Nocturnoban csütörtökön.

>>

Szemtelenségnek tartanám pár mondattal összefoglalni Nurit Galron színpadon töltött 50 évét. A nemzedéke – aki itt élt Izraelben – jól ismeri, a fiatalok meg legfeljebb tisztelettel hümmögnének.

Azoknak, aki már a 70-es 80-as évek óta szerelmesek Nurit Galron énekel majd a Kultúrpalota Tu Beáv szériájában csütörtökön. 

>>

Van egy Tu Beáv-ünneplő ajánlatom a Rishon Lezioniaknak is. Éppen egy éve írtam: latin-, ladino-  és cigányzene. Úgy látszik ez a temperamentum a szerelem hőfoka. Tania Vinokur hegedűs, énekes ezeken a húrokon játszik. Nosztalgia zene, tudom, de sokan vannak, akik már régóta szerelmesek. Vagyunk. 

Tania Vinokur – ahogy tavaly ilyenkor is – a Bella Ciaoban csütörtökön.

>>

Mitzpe Ramon se maradhat ki egy ekkora zene dömpingből.

Gitárfesztivál első napja csütörtök, az első fellépője: Keren Ettinger. Easy listening music a szó legjobb értelmében és gitárja nem törekszik szóló babérokra a jól összerakott zenekarban, ami a dalait kíséri.

A péntek végén, szombat elején írok majd hosszabban is a Mitzpe Ramon Gitárfesztiválról.

Keren Ettinger koncertje csütörtökön csak bemelegítés.

>>

Repüljünk vissza a szerelem szárnyain a Földközi-tenger partjára: Bat Yamba!

Itay Levy szentimenti mizrachi popja vezeti majd fel Marina Maximiliant a Bat Yam-i Szerelem Fesztivál színpadán csütörtökön.

Nem kérdés Marina Maximilian telitalálat egy érzelmektől fűtött ünnepre. Nekem nehezen lágyul a szívem, de Marina Maximilian hangján elolvad, mint platnin a jég.

…és ez még csak az első koncert a Bat Yami tengerpartyján, a csütörtöki éjszakában.

A második koncert is egy tinibálvánnyal Eden Hassonnal indul, aztán egy másikkal folytatódik: Harel Skaat. Tőle is nehéz volt olyan dalt találni, ami nem a szív húrjait pengeti, de sikerült. Vele zárul majd Bat Yamban a tengerparti háromnapos szerelmi kaland.

>>

A metálosok kedvéért egy kicsit kiszállunk a szerelmes áhítatból. 

Rison Lezion-i Teder RLS a Frequency Clubban ugyanis pont erre a hétre ütemezte a „Horror & Mayham” fesztivált, ahol horrorfilmek mennek majd a tetőn, lent a pedig majd a metál bandák végzik a megcsonkítást a Frequencyben (Herzl 136.) Rishon Lezion

Lássuk!

A Kirisute egy vadiúj trashmetál banda, velük melegíthet aki headbangerelni kíván.

Aztán a DPS banda jön, ők is helyi erők, pörgős-hörgős trash.

Damage Per Second-másodpercenkénti megrongálás.

A HotBox is helyi csapat rap-coreban utaznak. A hardcore és a rap találkozási pontján zúznak. Az amerikai turné előtt még belerongálnak a valentinizálódó Tu Beáv hangulatba. Bár ez az új klipjük pont úgy indul mint egy szerelmes dal…

Frequency (Herzl 136.) Rishon Lezion csütörtök

augusztus 4. PÉNTEK

Pénteken is lesz egy koncert, ami kilóg a szerelemheti subidubiból, a Levontin7-ben.

Punk! Még ha nem is a haragos, pusztító változata…

The Royal We energikus feminista minimál punkpop…

Free Sergio

Melodikus punkzene, de nem kell izgulni, nem fogjuk hazafelé fütyörészni a dalaikat.

A punk rángasson, pörgessen, kenjen a falhoz, szóval legyen kemény, és ha ehhez még az énekdallamok is olyanok, hogy együtt tudjuk vonyítani az éjszakában a zenekarral, akkor jó kis bandákat fogtunk ki.

City Revival is ilyen.

Higgyj nekem, vagy menj el a Levontin7-be péntek este egy kis punk bulizásra, ha únod a lamúrt.

>>

Arkadi Dutchint nem tudom hova tenni. A rock múltja után zongorához ülő sanzon-trubadúr népszerűsége szinte határtalan, talán pont ez a bölcs egyszerűség a titok. 

Ha a rádióban hallom azt gondolom csak nekem énekel, mégsem voltam még koncertjén. Talán most a Tu Beáv ünnepén, pénteken egy 14.00 órai matinéban a Kultúrcsarnokban

>>

Arkadi Dutchinról megint lemaradok, mert vele egy időben énekel majd a Kultúrcsarnok másik termében Gal de Paz. Akinek a szerelme a jazz, a blues, a funk, a soul, a rock, annak Gal de Paz a kedvenc izraeli énekesnője. A tel-avivi Tu Beáv maratonon ő is rajthoz áll egy duett show-val, pénteken. Egy tucat vendége lesz a fent felsorolt műfajokból, és mindenki játszik majd vele egy dalt, a sajátját, vagy Gal de Pazét.

Én koncertjein ennél a dalnál szoktam beleszeretni Gal de Pazba.

>>

Nem akarok több bőrt lehúzni a szerelem szóról, csak még egy utolsót:

A gitár szerelmeseinek egy extra hétvégét kínál a Mitzpe Ramon Jazz Club.

A sivatagi városka gazdagodó zenei élete a sikeres jazzfesztiválok mellé újat nyitott: a Gitárfesztivált. A fellépők sora széles skála a klasszikus gitártól, a flamencotól, a jazzen át a pszihedelikus elektronikus gitár ambientig.

A pénteki nap már délben elkezdődik, Jonathan Birnbaum a. barokktól a latin témákig ívelő klaszikus-gitár koncertjével.

A következő fellépő a Dardar Project, egy gitár-klarinét duó, Lior Greivsky és Bar Halevi. A keleti zenék dallamvilága, ritmusai és a nyugati klasszikus gitár hagyomány ötvözete. Ez a két irányt a  klarinét is tudja. Így épül fel Dardar duó gazdag és izgalmas muzsikája. 

Péntek 14.00 a Mitzpe Ramon Jazz Clubban.

Ha flamenco gitárost kell mondjak itthon, rögtön rávágom, hogy Noa Drezner. Virtuóz, de ezen felül mélyen emocionálisan, átélten gitározik.

Lehunyt szemmel a sevillai La Carboneríaba képzelem magam, pedig Mitzpe Ramonban a Jazz Clubban vagyok…

Péntek 20.30

Guy Strier lendületes country bázisú progrock zenéje is a gitárra épül. Néha azt is hallom, hogy ez a vidék keletre esik a rockgitár hősök birodalmától. 

Egy ilyen sivatagízű dalt választottam Mitzpe Ramonhoz a pénteki utolsó fellépőtől Guy Striertől.

augusztus 5. SZOMBAT

…de maradjunk még itt a sivatagban, ha már ennyit utaztunk a gitárosokért! 

Mitzpe Ramon Gitárfesztivál!

„Hogyan válasszunk gitárt?”

14.00-kor Alon Sagi az egyik legrutinosabb gitárépítő, gitártechnikus előadása, beszélgetése segít a kezdőknek a hangszer kiválasztásában. 

A fesztivál szombat esti első koncertjének hangszerétől ő is csak nézne. 

Ofer Mizrachi a maga építette bálnagitárja, maga a levantei crossover: 24 húros hangszere az indiai slide gitár, a szitár, és a Földközi-tenger népeinek húros hangszereit egyesíti úgy hogy közben elektronikus hangszer is. 

Ofer Mizrachi gitárjátékát két akkord után felismerni. Hallani rajta az indiai tanulmányokat és a közép-ázsiai kultúrát ami áthatja a muzsikáját. 

Péntek este 20.30

Mitzpe Ramon Jazz Club

Ez a klip Ofer Mizrachi csodahangszeréről szól:

Egy fellépő maradt még péntek éjszakára a mitzpe ramoni gitárkaravánból: Tamuz Dekel. Ha azt írom hogy ő a Tatran trió egyharmada, azzal készen is lennék. Ő az elektronikus ambient vonal, a meditatív elszállásokért felelős gitáros sok más zenei projektben is.

Tamuz Dekellel  búcsúzunk a sivatagban virágzó zenei oázistól a Mitzpe Ramon Jazz Clubtól és a Gitárfesztiváltól.

>>

Vissza a lamúrhoz!

Szombatra is maradt még egy szerelemheti koncert a Tel-Avivi Kultúrcsarnokban:

30 év múlva Jane Bordeaux dalaira fogunk nosztalgiázni, ebben biztos vagyok. A rock hőskoráig követhető az a szál, ami a fiatal énekesnő dalait vezeti. Fütyürészhető dallamok, okos mégis könnyed dalok. 

Jane Bordeaux tanuljuk meg a nevét, mert 30 év múlva jön a visszavágyó…

…de Jane Bordeaux „csak” a vendége estének. 

Rona Kenan – a házigazda – már megjárta mennyet és a poklot. Kiszállt és visszatért, és most újra fennt van nemzedéke legjobbjai között. A rock hőskor komoly dalosainak örököse. Az angol nyelvű dalai karcosabbak, rockosabbak, a héber nyelvűek líraibbak. 

Szombat estére a szerelmeshét végére egy kesernyésen optimista dalt választottam. „Nem ért véget a buli”.

De Kultúrcsarnokban Rona Kenan szombati koncertjével a Tu Beáv Ünnep, igen.

Van még egy hétvégi extra ajánlatom is, ami átlóg majd a jövőhétre is:

Sounding Jerusalem

Jól hangzik?  

Erich Oscar Hütter osztrák muzsikus ideája volt, a fesztivál és a jeruzsálemi Dialogue Academy a szervező.

Tényleg a párbeszédről szól. Graz és Jeruzsálem.

Az Óváros különleges helyszínein szól majd a muzsika. Templomok, udvarok, teraszok, de itt mindent, megtalálsz.

Az első koncert helyszíne a Megváltó Temploma az Óvárosban. 

„Capriccio” a cím, és a művek, szerzők, előadók tarkasága sejteti hogy az is lesz: szeszélyes, csapongó, játékos lesz.

Csajkovszkij, Richard Strauss, Gidon Klein műveiből játszik majd a hat tagú nemzetközi együttes.

Haffner Eszter – hegedű (Ausztria)
Johannes Meissl – hegedű (Ausztria)
Anna Brugger – brácsa (Svájc,Németország)
Patrick Jüdt – brácsa (Svájc)
Mathias Johansen – cselló (Németország)
Erich Oskar Hütter – cselló (Ausztria)

Az Megváltó Templomában (Az evangélikus templom) csütörtök 20.00 a kezdés. 

Ebből a muzsikus csapatból ketten –Patrick Jüdt és Mathias Johansen– a főszereplői a pénteki Bach koncertnek, a helyszín pedig az Óváros egy másik pontja a Dar al-Consulban. (Itt olvashatsz a helyről bővebben.)

A „Solitude” című koncert pénteken 8-kor kezdődik.

Szombaton a Sounding Jerusalem fesztivál kiköltözik az Óvárosból Kelet-Jeruzsálembe. 

A „Bécsi Mesterek” koncert a közel-kelet legrégebbi régészeti kutatóközpontjában, az amerikai Albright Institute of Archaeological Research épületében lesz.

A kamarakoncert előadóinak névsora azonos a nyitókoncerten játszó muzsikusokéval.

Nem találtam egyiküktől se olyan videót ahol a Jeruzsálemi koncertjeik valamelyik darabját játszanák, így egy Mathias Johansen felvételt választottam kedvet csinálni az európai kamarazene jeruzsálemi kalandjához:

A jövő héten folytatódik a Sounding Jerusalem fesztivál itt a rovatomban is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.