Ha nem alakul nemzeti egységkormány, akkor Izraelnek vége?

Izrael a Közel-Kelet Magyarországa lett? Rettenetesen sérülékeny, veszélyes helyzetbe került Izrael az által, hogy a szélsőjobboldal által megtámogatott Netanjahu-kormány nekiment a legfelsőbb bíróságnak. Székely Róbert munkatársunk Szénási Sándorral beszélgetett a Klubrádióban.

A zsidó világkongresszus vezetője szerint ha Izraelben nem alakul nemzeti egységkormány, akkor háború lesz, és akkor Izraelnek vége. Ez még fél évvel ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna, de ma már nagyon sokak osztják, hogy Izrael rettenetesen sérülékeny, veszélyes helyzetbe került az által, hogy a szélsőjobboldal által megtámogatott Netanjahu-kormány nekiment a legfelsőbb bíróságnak és elvette tőle azt a jogot, hogy a Kneszet által meghozott törvényeket, rendeleteket felülbírálhassa.

Iránnak, vagy a Hezbollahnak érdekében állna a belülről meggyengült Izraellel háborúzni? Vagy talán belső háború is kitörhet?

Lehetséges, hogy a Legfelsőbb Bíróság – eddig példátlan módon – egy ellene hozott alaptörvényt fog felülvizsgálni? Hisz még sosem szólt bele alaptörvényekbe.

Az Egyesült Államok számára Izrael a Közel-Kelet Magyarországa lesz? Ezt Max Boot mondta, az amerikai Külkapcsolati Tanács – egyébként zsidó – vezető munkatársa, aki bár érzelmileg kötődik Izraelhez, de a most formálódó intoleráns és illiberális államot nem tudja elfogadni.

Nem csak a legfelsőbb bíróságról van szó, hanem az ultranacionalista jobboldal nyomulásáról a nők ellen, a nemi kisebbségek ellen, és egy teokrácia kikényszerítése dereng fel vészterhesen a horizont fölött.

Az izraeli közbeszédben is rendszeresen megjelenik a Magyarországgal való párhuzam.

Komoly dilemma a tartalékosok tiltakozása. Vannak helyzetek, amikor nem csak meg lehet, hanem meg kell tagadni a katonai parancsokat. Az önkéntes szolgálatot viszont nem lehet megtagadni, hisz az nem parancsra történik.

Közgazdászok figyelmeztetnek, hogy Izrael egy rendkívül elmaradott ország lesz a tervezett változások folyamán, a lakói nagy része képtelen lesz megfelelni a kor követelményeinek.

Hogy kezdődött az egész? Hogy szemünk láttára Izrael eljutott egy pontig, ahol mindaz, amit ez az állam létrehozott, amire büszke lehetett, nagyon komoly veszélybe került? Mi az ősbűn?

A civil ellenállás vezetői sem szeretnék, ha ellenzéki politikusok állnának az egységfront élére. De párt nélkül nem megy, a civilmozgalom – jellegénél fogva – nem viselkedhet pártként, a Kneszetbe nem civilmozgalmak kerülnek, hanem pártok. Hogyan lehet feloldali ezt az ellentmondást?

A cél az, hogy leváltsák Netanjahut, és akkor az egész politikai térkép át fog rendeződni, és lehetőség adódhat egy széles körben elfogadott alkotmány elfogadására. Amíg Netanjahu nem lép le, ez lényegében lehetetlen.

Szénási Sándor vendége Székely Róbert, az izraelinfo.com munkatársa volt a Klubrádió Reggeli gyors/Reggeli személy című szerdai műsorában, ahol a fentieken kívül a gazdasági és a hosszútávú ultraortodox problémáról, tüntetésekről, esélyekről, ellenzékről, társadalmi egységről valamint sok egyébről beszélt.

Klubrádió mikrofon Izraelinfo1

Borítókép: Egy 18 éves tüntető brutális letartóztatása Tel Aviv-ban – Fotó: Itai Ron

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.