Ungváron, egy szegény haszid család első fiaként született Deutsch Miklós néven. 1944-ben purimkor ünnepelte bar-micváját. Egy hónappal később a téglagyárból a magyar hatóságok deportálták családjával együtt Auschwitzba.

Hajnalban Birkenau rámpáján nagyapjával, anyjával és testvéreivel vártak a szelektálásra. Egy pillanat töredéke volt, és átment a férfiak közé az apjához. Élete végén kezdett beszélni a háborúról, a sorsát egyengető szerencsés pillanatokról Gross Rosenban és Mauthausenban.

Unokatestvérével együtt túlélte a táborokat, két éven keresztül vándoroltak Kelet-Európában, amíg nagybátyja rátalált, és összehozta az ifjúsági alija szervezettel. Az illegális olékkal 1946-ban kikötött a hajó Haifában. Tanulmányai megszakadtak a függetlenségi háború miatt, csak a légierő tisztjeként érettségizett és küldték Amerikába hadmérnöki kiképzésre. Élete során elsajátította a cseh, magyar, jiddis, német, héber, angol, francia, spanyol és koreai nyelveket.

Amikor leszerelt, fizika szakon tanult tovább, megszerezte a doktori fokozatot. Olvasott egy interjút Simon Peresz akkori védelmi miniszterhelyettessel, aki felvázolta a légiipar fejlesztéséről szóló távlati terveit. Meir Dvir levélben fordult hozzá: szeretne bekapcsolódni a programba. Így kezdődött pályája a légiiparban.

Az Israel Aerospace Industries (IAI) és az Elscint vezérigazgatója lett. A technológia terén kiemelkedő eredményeket ért el. A katonai és polgári légi közlekedésben fejlesztési programokat dolgozott ki, rakétákat, fegyverrendszereket, világszerte elismert navigációs és elektronikus rendszereket, önműködő és haditengerészeti eszközöket. Rendkívüli üzleti és szervezőképessége széles körben ismert tisztességgel és szerénységgel párosult. Számos társaság és intézmény, köztük a Bank Leumi vezetői tisztségét töltötte be. Tevékenyen részt vett az ország gazdasági életében és sokat tett biztonságáért.

Meir Dvir – Fotó: magántulajdon

Héberből fordította Szalai Anna


A magyar kötet megrendelhető:
papírkönyv – Gondolat Kiadó, Írók Boltja
e-könyv – Libri
A könyvbemutató megtekinthető: facebook.com/huilproject

A kötet héber e-könyv változata: e-vrit.co.il
A kötet héber változatának könyvbemutatójáról Frank Peti fényképei: https://www.facebook.com/huilproject
A héber papírkönyv megrendelhető: huilproject2018@gmail.com

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.