Az Oktatási Minisztérium Shalah (של”ח) részlege által szervezett “túlélési tanfolyam” keretében 500 középiskolás tanuló vett részt feltárásokon az ország különböző helyszínein az Izraeli Régészeti Hatósággal együttműködve. Néhány nappal ezelőtt a tizenhét éves Aviv Weizman a Haifa melletti Kiryat Motzkinból részt vett az Izraeli Régészeti Hatóság ásatásán Usha (אוּשָׁה) ősi lelőhelyén, és egy kivételes leletet fedezett fel a Bizánci Birodalom időszakából – egy 1500 éves „mágikus tükröt”.

A túlélési tanfolyam során a fiatal vezetők egy 90 km-es túlélőtúrán vesznek részt a Meron-hegytől a Hermon-hegyig. A túra során a fiatalok segédkeznek az Izraeli Régészeti Hatóság az útvonal mentén található ásatásaiban, amelyeket a jövőben megnyitnak a nagyközönség számára is.

A diákok munkára szerveződnek Usa ősi lelőhelyén – Fotó: Emil Eljam / Izraeli Régészeti Hatóság

Az egyik helyszín, ahol a diákok – Hanaa Abu Uqsa Abud régész irányításával – dolgoztak, a Kiryat Ata melletti ősi Usha zsidó falu volt. A római üldöztetés elől menekülő júdeai rabbik által alapított település romjait és a különböző helyi leleteket a közelmúltban kezdték el feltárni.

Az elmúlt héten az ásatás során Aviv egy különleges cserépdarabra bukkant, amely egy épület falai között kandikált ki a földből. A lány felemelte a leletet és megmutatta Dr. Einat Ambar-Armonnak, az Izraeli Régészeti Hatóság Oktatási Központjának északi igazgatójának, aki a cseréptöredéket egy “mágikus tükör” részeként azonosította.

Navit Popovitch, az Izraeli Régészeti Hatóság munkatársa szerint „A töredék egy a bizánci korszakból, az időszámítás szerinti 4–6. századból származó ‘varázstükör’ része. A tál mélyedésébe egy üvegtükröt helyeztek a Gonosz Szem (עין רעה) rontása elleni védelem érdekében: az ötlet az volt, hogy a tükörbe néző gonosz szellem – például egy démon – meglátja a saját tükörképét, ami elriasztja a szellemet és megvédi a tulajdonost. Korábban számos hasonló tárgyat fedeztek fel, többek között sírokban is, ahová azért kerülhettek, hogy megóvják a halottakat a túlvilágra vezető úton.”

A tükörtöredék, amelyet valószínűleg varázslatra használtak – Fotó: Emil Eljam / Izraeli Régészeti Hatóság

Eli Escusido, az Izraeli Régészeti Hatóság igazgatója szerint: „Az egyhetes vándorlás során a fiatal vezetők további leletekre bukkantak az ásatásokon, köztük kerámiaedényekre, érmékre, díszített kőtöredékekre és még egy vízvezetékre is. A történelem, amelyet általában az osztályteremben tanítanak, a földről kelt életre. Az a tanuló, aki egy ásatás során leletre bukkan, soha nem felejti el ezt az élményt. Nincs is jobb módja annak, hogy a fiatalokat az országhoz és az örökséghez kössük.”

Saar Ganor, a projekt koordinátora elmondta: „Ez a lelet jól szemlélteti az Izraeli Régészeti Hatóság és az Oktatási Minisztérium Shalah projektje közötti együttműködés kettős hozzájárulását: egyrészt feltárja az ország múltját, másrészt személyes erőt adó élményt nyújt a fiataloknak, összekapcsolva őket gyökereikkel.”

Ezt a szinte teljes varázstükröt korábban egy nicanai ásatáson találták – Fotó: Klara Amit / Izraeli Régészeti Hatóság

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSIzraeli Régészeti Hatóság