Hazalátogató harmóniák

Rudolstadt Festival –Asaf Avidan

Nem baj, ha az eheti világsztár izraeli?

Mindig ezzel piszkálnak Magyarországról: de jó neked, bármikor elmehetsz egy Asaf Avidan koncertre. Sajnos, évente az évente egyszer-kétszer hazalátogató sztár itt is ritka madár.

De most…

Három Asaf Avidan koncert is lesz!

„Ichnology”, az élővilág megkövesedett nyomait vizsgáló tudomány neve a szólókoncert címében arra utal, hogy a műsort ősrégi dalokból állította össze Asaf Avidan. Egy ilyen paleo-avidan dalt választottam a három koncert beharangozására.

Binjaminán a Zappa Shuni Amfiteátrumában lesz az első kettő

15-én kedden és 

16-án szerdán.

A harmadik pedig az Ariel Sharon Parkban  

19-én szombaton.

augusztus 13. VASÁRNAP

Wayne Shorter, John Coltrane, Hank Mobley, Joe Henderson, Dexter Gordon, Sam Rivers, Oliver Nelson szaxofon kolosszusok a jazztörténelemből. Jól esik úgy kezdeni a hetet, hogy leírom ezt a névsort.

Van egy jazzkedvelő barátom (ez a jó szó, a rajongó túlzás volna), aki néha felhív, hogy mondjak neki olyan jazzkoncertet, ami elég izgalmas neki, hogy ne szunyókálja végig, de a feleségét se akassza ki. Na, ez pont jó lesz nekik!

Sagy Segal kvartettje a fenti lista szaxofonosait veszi sorra. 

Energikus és kreatív zenekar, ahogy a videókból kitetszik.

Elyashiv Shapira a kvartett szaxofonosa. Az ő koncertjeként két hete már ajánlottam ezt a műsort, most annak a jeruzsálemi koncertnek a videója jön.

Ez a koncert pedig a Levontin7-ben lesz. Vasárnap.

>>

A jazzgitárosokról nem tudok elfogulatlanul írni, mert kevesen laknak közülük a jazzért lüktető szívem csücskében, akiket viszont szeretek, azokat nagyon.

Yoav Esheddel még barátkozom. 

Jó lenne élőben hallani, de én ritkán megyek Brooklynba, ő meg ritkán látogat haza. De most…!

Ráadásul Omri Mor lesz a partnere, a Beit Haamudimban, ami az egyik legjobb hangulatú jazzklub idehaza. Mind a két figura a klasszikus zenéből indult, és a szabad improvizációikban ezt ma is hallani. Talán ez lesz az érintkezési pont…

Omri Mor – zongora

Yoav Eshed – gitár

Beit Haamudim vasárnap

(A koncertvideo meg N.Y.-ban a Blue Note-ban.)

augusztus 14. HÉTFŐ

Egy ismert észak-afrikai fűszerkeverék neve a Ras el Hanout (arabul: راس الحانوت), azt jelenti, „a bolt főnöke” a legjobb, ami van a boltban.

Ras el Hanout egy zenekar neve is.

Gyertek le a jaffói kikötőbe hétfőn egy kis INGYEN partyra!

A Ras el Hanout muzsikája annyira idevalósi hazai íz, annyira otthonosan mediterrán, hogy nem is tudnék neki jobb helyet, mint este Jaffó, a Kikötő.

>>

Hiába orroltak rám az öreg iszapszemű Rasta Ferik, hogy a raggae nem ‘rákenroll’, én mindig is táncosra felhúzott raggae tempókat szerettem jobban, így aztán Burning Spear mindig is a kedvenceim közé tartozott. Jó kis rezek recsegtek a tetején, és fű nélkül is bejött. Slágerek voltak a Burning Spear dalok, és most hogy a mester a hetvenötödiket tapossa, sem koptak ezek a zenék semmit. 

Állócsillag lett az öreg. 

Egy koncert hétfőnBarbyban…

augusztus 15. KEDD

…aztán egy koncert Jah szabad ege alatt Megiddo dombjai között. (Ochberg kilátónál: Ein Hashofet)

Burning Spear előtt Ehud Banai új bandája, a Kav Ahori játszik majd, tőle Ravid Plotnik veszi át a generációs stafétát, aztán pedig jöhet a raggae-gigász Burning Spear.

Kedd Megiddo!

>>

Ha a Tatran trióból kivonjuk a dobost, Dan Mayot, akkor marad a két muzsikus, hat és négy húrral: Ofir Benjaminov Benja” basszus és Tamuz Dekel gitár.

Amint a dob feszes, gazdag ritmikája, ami a Tatran nujazzes lüktetését adja, kifogy alóluk, mind a ketten ringató, lebegő ambient utazásba fogna, a tőlük megszokott virtuozitással. Mindketten túl vannak már több szóló projekten, lemezeken. De így, hogy egy este, ugyanott, de külön játszanak, ennek ritkasági értéke van.

Most keddenHaifán a Syrupban a két belső utazás váltja majd egymást.

Benja

Tamuz Dekel

>>

A szokásos keddi jaffói INGYENBULI jön:

Aya Zahavi Feiglinről azt írja az újság, hogy a peremről végre átlépett a mainstreambe. Ez azt jelenti, hogy az indie karcosabb, rockosabb világából a dünnyögős sanzonokra váltott. Ez meghozza a népszerűséget, tudom.

Nézzük meg élőben, mi maradt a régi tűzből! Egy ilyen buli, mint egy utcakoncert a Bolhapiacon jó alkalom.

Én szeretem az új, lágyabb dalait is, de egy régit választottam.

Kedd 20.30 Bolhapiac

A koncert INGYENES!

>>

Orr Marcianora mindig felfigyeltem, amikor felbukkant a koncert-folyam habjain. Van egy-két előadó, akinek nagyon drukkolok, mert a trendektől távol próbálnak meg minőségi muzsikával felszínen maradni. Orr Marciano is ilyen.

Nagyon finom lendületes bluesos bázisról startoló rock, fúvós támogatással, okos szöveggel. És nagyon nagyon jól szól! Aztán keresgéltem egy kicsit: Orr Marciano számos hangszeren játszik, és hangtechnikát tanult…

Érdemes lenne végre élőben meghallgatni!

Kedd este a Levontin7-ben?

>>

Joe Melnicove-ot, a fuvolistát sok formáció tagjaként hallottam már, de a kvartettjét még nem.

Ez is egy hazatérő harmóniatörténet. 

Joe Melnicove New Yorkban felvett egy lemezt neves amerikai muzsikusokkal. „You is You” a címe. 

Joe Melnicove – You is You

Aztán hazatérve Izraelbe ezt a zenei anyagot játssza majd az izraeli muzsikustársakkal. A jazz a pillanatban születő muzsika.

Most az izraeli Joe Melnicov Quartet játsza majd a „You is You” témáit a Beit HaAmudimban kedden

augusztus 16. SZERDA

…és az albumbemutató turné következő állomásán, Haifán, a Syrupban, szerdán.

A klip pedig egy ős-Melnicov felvétel, de arra jó, hogy a hazatérő harmónia történetünk főhősének dinamikus muzsikájához kedvet csináljon.

A Melnicovék előtt egy másik formáció is fellép majd a Syrupban. 

Eyal Netzer & Milton Michaeli ritka hangszerpár az improvizatív zenében a szaxofon-zongora. Ritmusszekció nélkül nem köti őket semmi össze, csak az érzékeny figyelem, a fantázia. A párbeszédjük maga a lüktetés, ami a szigorú ritmikát pótolja. Légies, pajkos, néha meditatív zenei dialógus. 

Ők kezdenek majd Haifán a Syrupban szerdán.

>>

Kúl verdák, csajok tangában a klipeken, fakin’provokatív macsó rizsák, 7 album, egy tucat sláger, és a rap szakirodalma máris top 20-as versenyzőként beszél róla… Tyga. Szóval lassan a nyakába akaszthatjuk a világsztár táblát. Aztán ahogy szokott lenni, egy darabig rajta lesz, aztán megy a fakin’shit feledésbe. De most még fakin’kúl a rap fanok között.

Tyga egyetlen fakin’koncertre jön Izraelbe, a helyszín: Tel-Aviv Yad Harutsim Street, 11 szerda.

(Ennél több információm nincs.)

augusztus 17. CSÜTÖRTÖK

Forró fejű kamaszként azt hittem, hogy minél jobb egy zene, annál kevesebben szeretik. Ma már tudom. De vannak kivételes tehetségű előadók, akik kiváló muzsikusok, nem is adják lejjebb, mégis eljutnak a tömegekhez.

Marina Maximilant 2017-ben a Maccabia megnyitóján láttam élőben először. Egy pici pont volt a tömeg túloldalán, de az kiderült, hogy micsoda kisugárzása van a színpadon. 

PC azt írní, hogy női erő? A klipjei mind ezt hangsúlyozzák. Mindegy hogy tarka popdal, karcos blues, melankolikus song, visszafogottan ketyegő trip-hop vagy dögös soul, neki minden testhez áll, mint a fellépő ruhái. 

Marina Maximilan sem maradhat ki a Cesareai Amfiteatrum izraeli sztárokat felsorakoztató szériájából!

Csütörtökön lesz a koncert. Igen, van kedvenc dalom, egy nyolcéves sláger.

>>

Jeruzsálemben az alter zenék fellegvára egy pince a régi szeszfőzdében, Mazkeka a neve.

Csütörtökön itt játszik majd Rasco

Eltévedtek az időben: surfpop, pszihedelia, miniszoknya, tremolós villanygitár és vissza a jövőbe a Beach Boys, a Ventures éveihez. Ez derült ki a videóikból.

De aztán a koncerten úgy tűnt, néha inkább a korai Pink Floyd világánál landolt az időgép. Ezt leszámítva nem tévedtem nagyot, de a színpadon két zeneileg nagyon felkészült, invenciózus tinédzsert láttam, hallottam, a hátuk mögött egy rutinos rockdobossal. Meglepően kiforrott erős produkció a Rasco!

Régen nem hallottam róluk, de most csütörtökönMazkekaban újra az érzékeinken tremolóznak majd a Rasco-lányok.

A klip super8-as filmkockáin nem ők szerepelnek. Nem is éltek még talán, amikor ezek a felvételek készültek.

>>

Egy kis oldschool pszihedéliáért nem kell a szomszédba – Jeruzsálembe – menni a tel-aviviaknak se. 

Tel-Avivban a Beit HaYotzerben is olyan banda szól majd csütörtökön, akik a szüleik progrock bakelitjein nevelkedtek.

Flat4 

Dallamos is, lendületes is, érződik valami jazzképzés is, és ez csak videókból leszűrt tapasztalás… Csütörtökön lecsattogok a kikötőbe, hogy meghallgassam a Flat4-et élőben.

Lemezbemutató! Beit HaYotzer, Tel-Aviv Kikötő

>>

De lehet, hogy Tel-Aviv déli csücskében kötök ki csütörtökön… Este van, a nap a Jaffói-kikötő vizén, de éppen szedi fel a horgonyt és indul a horizonton túlra. A Szent Miklós Örmény Kolostor teraszáról jól látszik. 

A nyáresti jazzkoncert készül. Egy zongora virtuóz, egy gitár virtuóz és egy ütőhangszeres, és egy énekesnő… Ők az Emil Khachaturian Trio. Latinos, a jazzrockkal is barátkozó, de akusztikus jazz. 

Az érzelmek széles skáláját felvonultató muzsikálásra számíthatunk.

A trió:

Emil Khachaturian – gitár, ének

Tal Babitzky – zongora

Anton Turusov – ütőhangszerek

…az est fénypontját, Arpi Altot a végére hagytam, a gyönyörű örmény jazzénekesnőt, fantasztikus lágy és meleg alt hangjával, és a soultól a bossa novaig terjedő repertoárjával.

Igazi nyáresti varázsmuzsikát ígérnek Jaffóra a Szent Miklós Örmény Kolostorba csütörtök estére. (20.30) 

Arpi Alto & Emil Khachaturian Trio

>>

Hallgatom a Tahrir közösség új zenei projektjének legújabb albumát. 

A zenetörténészek szerint a szakrális szefárd imák dallamai szinte semmit nem változtak az évezredek alatt, de minden kulturális közeg, az arab, az afrikai, a kaukázusi, a mediterrán nyomot hagyott az előadás módján, és ugyanígy az egymást váltó évszázadok is. 

És íme itt, a 21. századi megszólalás, immár rögzítve a jövő évezredeknek: a „Tahrir Style Forgiveness”című lemez, szír, török, marokkói, közösségek Szlihot dalai, piyutok, imák az izraeli-szefárd tradícióból. A basszusgitár, az elektronikus hangszerek, súlyos jelen idején, a múltból lüktető hangszerek hangja táncol az évezredes énekdallamokkal. Az album pont az Elul, a Szlihot hónapjának előestéjére készült el.

De ez – higgyetek nekem! – a nagyszámú muzsikus élő energiáitól még erősebben hat majd koncerten.

Yair Kochav énekes és művészeti vezető zenekarából csak egy nevet emelnék ki: Barcza Gergely (Besh o droM, Eyal Golan Band). Ő EWI-n játszik majd, ami egy elektronikus fúvós hangszer.

A koncertsorozat elsőestéje Jeruzsálemben lesz, a Keleti Zenei Központ új otthonában, a Bezalel új épület-együttesében a Beit Ha’am mögött (Menora3) 

The Center For Middle Eastern Classical Music Csütörtök

A jemeni zsidóság törzsi zenéje – dalok, imák – olyan teremtő erő, ami folyamatosan újra és újra megtermékenyíti Izrael zenei életét Ofra Hazatól a Yemen Bluesig, az A-Wa triótól az El-Khatig. Emellett viszont folyamatosan jelen van a szándék, visszatérni a törzsi formák őserejéhez. A Voices of Yemen megtette ezt a férfidalokkal, nemzetközi és hazai siker övezi a munkájukat.
Most a lányokon a sor.

Banot Al Yaman 

5 jemeni lány, 5 énekesnő, 5 különböző zenei karrierrel a hátuk mögött, de most egy énekegyüttesben együtt indultak el a múltjukhoz vezető zenei úton.

Niva Harel 

Toher Gadsi 

Shiran Zfira 

Talia Solan 

Kinara Sharabi

és a kísérő zenekaruk csütörtökön a Kelet-Nyugat Házban Jaffón (Dr.Erlich 16.)

Banot Al Yaman 

augusztus 18. PÉNTEK

Utcakoncert!

Egy családi zenekar (muzsikus barátokkal felturbózva) ők a The Barcza’s, ebből sokan kitalálták már, hogy Barcza Gergő családjáról van szó, és ebből az is következik hogy balkáni zene szól majd a jeruzsálemi Ben Yehuda sétáló-utcán pénteken 11-14 óra között.

The Barcza’s, próba videó:

>>

Gil Landau és Yael Shoshana Cohen zenekara a Lola Marsh. Lendületes és dallamos rock, hol a ‘70-es hol a ‘80-as hol a ‘90-es évekbe szörfözünk velünk. Barátnőzene. Velünk van, és hazafelé a koncertről ránk jön a dallamtapadás. Dünnyögjük a refréneket, aztán beszerezzük sürgősen a  Lola Marsh albumokat. A szobában velük dúdolt refrént viszont jó lenne teli torokból énekelni, erre való a koncert. Például péntekenGray Yehudban. 

A klip azt bizonyítja, hogy ők már nemcsak ácsorognak a popmennyország kapujánál, de be is kopogtak.

>>

Izrael annyira demokratikus ország, hogy még a rock királya cím is megoszlik, de az egyik biztosan Shalom Hanoch. Legalábbis ő uralkodik legrégebben. Az első izraeli rocklemez az ő nevéhez fűződik, 1970 a dátum.

Shalom Hanoch, 1970

Nem tudom úgy hallgatni a dalait mint azok, akik már akkor is itt éltek, de kivonni sem tudom magamat Shalom Hanoch hatása alól. Azt hiszem, az ő zenei forradalma ma is tart, hiába érte őt utol már két-három nemzedék, érvényes maradt.

Matti Caspi majdnem egyidős vele. Ő inkább a szürke eminenciása volt az izraeli rock királyságnak, de azért dalok százait jegyzi ő is.

Ketten együtt százévnyi dalt tudnak, és csak két órájuk lesz pénteken mindet előadni a Tel-Avivi Kultúrcsarnokban. Biztos kimarad néhány… Ez, amit előbányásztam biztosan nem, mert a videó a próbán készült.

(Aki pedig lemarad… Szeptemberben lesz még két előadás ebből a kétszemélyes izraeli rocktörténelemből.)

Shalom Hanoch és Matti Caspi 

>>

Még egy hazalátogató: Yonathan Avishai. Minden izraeli jazz-fan rávágja, hogy a trombitás Avishai Cohen zongoristája. Pedig a Párizsban élő zongoraművész saját jogon is rangos muzsikus. Saját triója is van, de szerintem akkor a legelmélyültebb a muzsikája, mikor szólóban játszik.

Az új Yonathan Avishai lemez egy szólóalbum, és ez a pénteki haifai koncert lesz az első itthoni bemutató.

„Retrouvailles” a cím, a koncertterem címe pedig: Haifa, (HaNassi 142) Beit Hecht Stúdió Színház.

augusztus 19. SZOMBAT

Az americana-punk műfaj a country és punkrock között billeg, épp úgy, mint az OSOG zenekar Ness Ziona és New York között. Az amerikai és az izraeli folkrock között. Ez a fura íz az USA-ban százezresre duzzasztotta az OSOG táborát odaát, és minden cowboykalapban gitározós fesztiválon ott voltak az elmúlt években. 

Most végre itthon, és a széles repertoárjukat próbálják majd egy koncertbe bezsúfolni szombatonThe Zone szinpadán. OSOG.

4-nap, 9 koncert !

Zichron Yacov

Az egyetlen „ottalvós” klasszikus kamarazenei fesztivál az Elma Zenei Központ és Hotelban, Zichron Yakovban. 

A koncertekről részletesen olvashattok itt.

Schuman est, orgonakoncert, romantika: „Werther szenvedései” jegyében, a Pisztráng-ötös és más kamarazene slágerek, szólisták a kamaramuzsika világából, hogy a legnagyobbat említsem: Guy Braunstein hegedűművész, a Berlini Filharmonikusok szólistája. 

Vendégek könnyűzenéből: például Rona Kenan. A zenei vezető: Zvi Plesser.

Szerdától-szombatig

Egy előzenés sokdimenziós cirkuszi produkció lesz az eheti menü desszertje, a hetünk minden estéjére: Cafe Tav. A jeruzsálemi művész kollektívának ez lesz a 29. (!) nyári szezonja, mert a Cafe Tav egy szabadtéri produkció. 360°-os, de ez nem azt jelenti, hogy körbeüljük a fellépőket, hanem azt, hogy az artisták, muzsikusok, énekesek a körénk épített színpadokon játszanak. És persze evés-ivás, mint egy igazi kávéházban vagy cabaret-ben.

Augusztus 7-én kezdődött az idei sorozat és 19-én ér véget. De addig minden este él a Cafe Tav.

Jeruzsálem kézműves kolóniája a Hutzot HaYotzer a helyszín.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.