Augusztusi fesztiválok: Jazz-Klezmer-Arabesq

Habalkanica – Fotó: Silló Sándor / Izraelinfo

Három fesztivál, itt a nyár közepén. Három műfaj, három szellemi kör. 

Arabesq – Akkó

Nyári Jazz Fesztivál – Mitzpe Ramon

Klezmer Fesztivál Zfat

Egy éve még nem kellett volna magyarázatot fűzni ehhez a tarkasághoz. 

Haszid vagy jazz. Askenázi vagy szefárd. Tradíciók vagy modernizmus. 

Ezek egy éve még békében éltek a fejünkben. Csak remélni tudom, hogy a ti lelketeket nem fertőzte meg ez az őrület, amiben élünk.

A politika nem ér fel a szívekhez, csak az ösztönök szintjén pusztít. Bízom benne, hogy képesek vagytok nyitott szívvel hallgatni a keleti zene seregszemléjét Akkón, a haszid zene kincseit Zfáton, vagy a nemzetközi jazz fesztivált Mitzpe Ramonban. 

Ezek a távolságok csak a térképen léteznek, az élő zene mindenhol közel van, mert az emberek között nincs távolság.

A fesztiválozó különkiadásunk első állomása Akkó, az Arabesq Fesztivál augusztus 22-től 26-ig.

A magyar arabeszk szó jelentése pontosan körülírja azt a zenei világot, amit a mesés keletből itt felejtett északi városka, Akkó kínál. 

Arabeszk: Arab stílusú díszítés; a mohamedán népek művészetére jellemző díszítmény, növényi indák és mértani idomok szeszélyes, stilizált fonadéka, amelybe sok más motívumot kevertek.

A „sok más motívumot” hangsúlyoznám.

A muzulmán országokból Izraelbe menekült zsidóság muzsikája is arabeszk. Magukkal hozták, őrzik és szeretik. A fesztivál szólistái a nagyszülők otthonában hallott dalokat éneklik, és ez minden este más tájakra viszi a hallgatókat. Nekünk európai gyökerű zsidóknak ez egzotikum, de nagyon közeli világ, hiszen itt élünk benne. Én nagyon élvezem, hogy Észak-Afrikától Jemenig utazhatok egy akkói vonatjeggyel. Ez a zene összekapcsol minket, a múltat, a közös jelent és jövőt.

Lássuk a koncerteket időrendi sorrendben.

augusztus 22. kedd

Az Ensemble GalileeLeat Sabbah marokkói-amerikai csellista alapította nem sokkal az alijája után. Életrajzának vázlata leírja a Galilee Ensemble zenei irányait is. A klasszikus képzés, a modern nyugati zenék, a keleti örökség Észak-Afrikától, a Kaukázusig. Leat Sabbah zsidó és arab muzsikusokból, klasszikus-, jazz- és népzenészekből olyan zenekart rakott össze, akik ezt a zenei Bábelt harmóniába tudják olvasztani. 

Ez lett a Galilee Ensemble

22. kedd 18.30

A klippel kicsit hazabeszélek: Bartók orient feldolgozásban…

Még mindig kedd este:

A Jerusalem Orchestra East & West nélkül elképzelhetetlen egy keleti zene fesztivál. Bemutatnom sem kell őket, mert ez a nagy létszámú „orient-bigband” szinte folyamatosan turnézik az országban. Akkón két szólista is fellép velük. Az egyik Nasrin Kadri, aki gyakori vendége a zenekarnak. A másik énekes lesz az új szín az E&W koncertjén: Isthar Alabina. Izraelben született, de ma a francia etnopop szupersztárja.

Ő lesz a vendég, neki jár a klip. Képzeljük mögé a Jerusalem Orchestra East & Westet

22. kedd 20.00

Aznap estére lesz még egy taverna-koncert Moti Peretz és Suhail Fawdi főszereplésével. Észak-afrikai népzene.

augusztus 23. szerda

A ney az ember egyik legősibb fafúvós hangszere. Az egyiptomi birodalom idején már létezett, és a Gilgamesben is szerepel. Ma is egész Ázsiában elterjedt. Balkáni rokona a moldvai és a dél-szláv zenéből ismerős kaval.

Itt befejezem a hangszertörténetet, mert élőben is hallható a ney, sőt izraeli virtuóza is van: Itzhak Ventura.  Hangszerén a közép-ázsiai zene hagyományaira épülő meditatív crossover muzsikát játszik. 

23. szerda 18.30

Szerdán is lesz egy nagyszínpados koncert: Izrael északi régiójának is van orient nagyzenekara, Ma’alot-Tarshiha a székhelye: az Elmughrabia Orchestra. A szerda esti akkói főkoncert az övék. 

Vendégeik is lesznek: két énekesnő két műfajból, Netta Elkayam az autentikus folklór és crossover világából, Zehava Ben pedig a mizrachi popból, de tőle is találtam nagyzenekaros keleti zenét.

23. szerda 20.00

Ez az este sem zárul le a nagykoncerttel. 

Bint el Funk jemeni dallamokkal táplált funkja afrobeatje vagy inkább arabeatje a szerdai éjszaka vége Akkón, az Arabesq Fesztiválon.

augusztus 24. csütörtök

Örülök, amikor a barátaimat ajánlhatom.

Eyal Wahabbal a komáromi erődben ismerkedtünk meg a Mediawave fesztiválon, ő Izraelből érkezett vendég volt, én visszajáró lélek. Persze előtte is tudtam a jemeni zene iránti elkötelezettségéről és az El Khat nevű zenekaráról. Ajánlottam is azóta sokszor őket. Aztán egy évvel ezelőtt Yemeni Orchestra néven új projektbe kezdtek. Eyal Wahab éneke, a basszusgitár, az orgona jött az El Khatból, de mellettük kanon, oud, nej, vonósok, és ütősök, is játszanak a 13 tagú új zenekarban.

Yemeni Orchestra akkói fesztivál-koncertje az 50-es 60-as évek nagy jemeni énekesei előtt tiszteleg. Shalom Zabar, Aharon Amram, Slomo Chechiani, Slomo Mokah dalait már csak néhány régi felvétel őrzi és a legidősebb jemeniek emlékezete…

…de most, feltámadnak ezek a dalok, és újra friss erőre kapnak majd Eyal Wahab és a Yemeni Orchestra előadásában.

24. csütörtök 18.30

Csütörtök estére jut majd még egy nagy koncert.

Régi ismerős itt a rovatban az Izraeli Andalúz Zenekar, Asdodból. Őket nem kell bemutatni, nagyzenekar, akik észak-afrikai zenére szakosodtak, nemzetközi vendégseregük is ebből a zenei világból szokott érkezni. Most a hazai etnorock múltjából hívtak szólistát.

A Sfataim zenekar a 90-es években úttörőként Izraelben először emelt át marokkói népzenét az akkor divatos popzenébe. Haim Ulliel a zenekar énekese nemrég feltámasztotta az etnorock legendát, fúziójuk az Izraeli Andalúz Zenekarral pedig erre a különleges fesztiválkoncertre jött létre. A Sfataim és Haim Ulliel slágereit 30 éve játsszák az izraeli rádiók, biztos vagyok benne hogy állótapsos lesz a koncert vége.

Ez lesz egyúttal az Arabesq Fesztivál fináléja is.

24. csütörtök 20.00

Fináléja, de nem az utolsó koncertje. 

A nosztalgia show után még egy kicsit fiatalosabb party vár az Arabesq Fesztivál vendégeire: Anna RF.

…képzeld el egy kurdisztáni esküvő, egy goai rave party és egy isztambuli hafala keverékét! Én könnyen képzelgek, mert voltam már koncertjükön. 

Az Anna RF elektro-etno-raggae banda. Beutazták a világot és minden zene, amit hallottak nyomot hagyott a muzsikájukon, és ettől még izraelibbek lettek.

Csütörtök éjjel az Anna RF repülő raggaeszőnyege hoz majd minket vissza a zenei arabeszkek világából a jelenbe. 

Nyári Jazz – Mitzpe Ramon: augusztus 23-tól 26-ig.

Ehud Ettun nevét kell leírnom elsőnek, ha úgy akarom folytatni, hogy Mitzpe Ramon és jazz. A bőgős lokálpatriótaként megteremtette a sivatagi városka kulturális életének legfontosabb eseményeit: a téli Jazz on the Edge fesztivált és az augusztusi Nyári Jazz Fesztivált. (Azóta egy gitárfesztivál is bekerült a programok közé, írtam is róla.)

Az Internal Compass Music nevű alkotó közösség motorja is Ehud Ettun.

Ez a nemzetközi csapat alkotja az idei fesztivál gerincét is. 

Tarka, sok-műfajú rendezvényNyári Jazz Fesztivál

Irány Mitzpe Ramon!

augusztus 23. szerda

Egy másik lokálpatrióta művészé, David Alfandaryé az első koncert. Bejárta az összes ágát-bogát a jazznek, koncertjei teli meglepetéssel, hogy mikor, hol kötünk ki éppen.

23-án szerdán 20:30-kor a Cafe Theaterben, a Mitzpe Ramon Közösségi Központban: David Alfandary

Daniel Schwarzwald izraeli zongorista is visszajáró vendége a mitzpe ramoni jazz eseményeknek: „Kísértő Melódiák”, ezzel a címmel tér vissza 23-án szerdán 20:30-kor a Mitzpe Ramon Jazz Clubba.

Daniel Schwarzwald 

augusztus 24. csütörtök

Csütörtök este a fesztivál kiköltözik a sivatagba a Ramon-kráter látogató-központjába. 

A lemenő nap lesz Rafal Sarnecki: „Rezgések a kráter felett”című koncertjének háttere.

Rafal Sarnecki New Yorkban él, de én – aki a 70-es években a lengyel jazzen nőttem fel –, nagyon erősen hallom kompozícióin ezt a hatást. A rockkal az avangarddal, a folklórral és klasszikus zenével is barátságot tartó muzsika ez, tele meglepetéssel.

Rafal Sarnecki egy gitárvirtuóz, aki nem tolakszik a saját kompozíciói elé a hangszerével.

A nemzetközi muzsikuscsapatra  áthangszerelt darabok a Ramon-kráter látogatóközpontjában szólalnak meg majd csütörtökön 18:15– miközben a háttérben lemegy majd a nap a Kráter mögött.

A csütörtök esti második koncertre visszaköltözünk majd Mitzpe Ramonba.

Egyik kedvenc hangszerem, a klarinét nagyon ritkán bukkan fel a modern jazzben. Az pedig egészen ritka, hogy egy mai zenekar a klarinétosra épüljön. 

Anat Cohen szaxofonozott is, de a klarinétban találta meg azt a lehetőséget, hogy könnyedén lendüljön át a swingből, a keleti népzenék skáláiba, a klasszikus kötöttségekből  a szabadon harmonizált szólókba. És a latin jazz világába, ahová úgy tér vissza újra és újra, mintha az anyanyelve volna. (A két Grammy díj jelöléséből az egyiket latin-jazz kategóriában érte el ez az izraeli muzsikus.) Ezt a műfaji gazdagságot Anat Cohen virtuozitása, kreativitása fogja össze. Ez a videókon is hallatszik, de élőben még ennél is elevenebb.

Anat Cohen és barátai – így szerepel a műsorban de nyugodt vagyok, az izraeli jazz élvonalából és a fesztivál nemzetközi vendégeiből fog partnereket válogatni a showhoz.

Anat Cohen 20:30 csütörtök

Cafe TheaterMitzpe Ramon Közösségi Központ

Csütörtök éjszakára maradt még egy klubkoncert: az Ehud Etton Trioja szívemből szóló témát választott: a „Remény Dalai”. A „Shirim HaTikva” izraeli dalok szokatlan eredeti feldolgozásaiban, a nemzetközi zenészgárda közreműködésével. Csak a bázist jelentő Ehud Etton Trio klipjével szolgálhatok, mert ez a projekt csak akkor, egyszer lesz hallható 24-én csütörtökön 22:30-kor a Mitzpe Ramon Jazz Clubban.

augusztus 25. péntek

Ha péntek reggelre beiktatunk egy kis családi sivatagi sétát 13:30 ra éppen visszatérünk a gyerekjazz koncertre a Cafe Theaterbe, a Tzlilim YeledJazz koncertjére.

Adam Zagorski is egy hazulról hozott saját zeneanyagot adaptál majd a fesztivál nemzetközi kollektívájára: „Wielkopolska Suite”. (Poznan környékét hívják így.)

Most ez az ízig-vérig lengyel jazz alakul majd át a lengyel dobos Adam Zagorski vezetésével a péntek este 20:30-kor friss fesztivál-produkcióvá a Mitzpe Ramon Jazz Clubban.

Az új új mitzpe ramoni jazz nemzedéket Ido Leibovich és barátai képviselik majd péntek éjjel 22:30-kor a Jazz Clubban

26.szombat

Tipikusnak mondható karrier Izraelből indulni és jazz fővárosában New Yorkban lehorgonyozni. Lihi Haruvi szaxofonos is ilyen muzsikus. A keleti ízek, a latin dallamok és New York modern soundja ami hallatszik a játékán.

Itt Mitzpe Ramonban is visszatérő vendég. A zenész társak, akik kísérik sem először muzsikálnak majd vele.

20:30 szombat este a Cafe Theaterben

Minden jó jazzfesztiválnak jam session a vége. 

Nyári Jazz Fesztiválon is így lesz. Várhatóan beszáll a buliba az összes külföldi muzsikus vendég is, de a bázis biztosan a két helyi fesztivál-atya lesz: Ehud Etton és David Alfandary

Szombat 22:30  Mitzpe Ramon Jazz Club

Zfati Klezmer Fesztivál: augusztus 22-től 24-ig.

Ismerek családokat, akik egy évben egyszer mozdulnak csak fesztiválozni: kibumliznak augusztus végén három napra Észak-Galileába a Zfati Klezmer Fesztiválra. 

Ez a háromnapos buli fogalom. Jártam már ott, a korona előtt, utcabulit nyomtam, esténként, klezmer dj-t. Belekóstoltam a hangulatba. Bevallom, amíg nem jártam Zfati Klezmer Fesztiválon azt hittem a műfajról, hogy ez valami speciális askenázi lakodalmas zene, valahonnan  a sramli és balkáni zene szomszédságából. Nem gondoltam, hogy ez élőben engem is elragad.

Három nap örömzene. 

Tavaly is behúztam egy zfáti napot. Van otthon a gépemen 20 órányi klezmer zene, de… most egy vallomás jön: nagyon ritkán hallgatom. Mert ez csak élőben jó.

De úgy nagyon jó!

Zfat utcáin, terein, udvarok szögleteiben, kisebb nagyobb színpadokon több tucat fellépő muzsikál majd, három napon keresztül, kivilágos kivirradtig szól majd a freylekh, a sirba, a hora, a doina, a bulgar, turkish.

Zfati Klezmer Fesztivál Izrael egyik legnagyobb, legjelentősebb zenei eseménye. Ezt mindenki tudja, aki a műfajt szereti Odesszától Budapesten, Berlinen át New Yorkig az azt is tudja, jogy Zfát a klezmer fellegvára. Szó szerint is, hiszen a hegytetőn épült városka utcáit lezárják az autók elől.

Keddtől csütörtök éjfélig a város a klezmeré!

Meg sem próbálom felsorolni a fellépőket, arra itt van a három fő színpad műsora.

Inkább csinálok egy klezmer menüt előétellel, desszerttel.

Aztán ha ízlik, rakj össze egy útvonalat a három estére, amit végigsétálnál. (Szinte minden előadó fellép többször több helyen.)

A muzsikusokat megpróbáltam szétgerebjézni műfajok szerint. Elsőnek jöjjön néhány nagy öreg, akik a klezmer eredeti változatát játsszák, amit már csak a haszid közösségekben hallhatunk szinte, és itt Zfáton.

Moshe „Musa” Berlin 85 évével ő a rangidős a fesztiválon. Sírós-mulatós klarinétjával már benn is vagyunk a klezmer tradíciók sűrűjében.

Hanan Bar Sela már a következő nemzedék, de még mindig a tradíciók jegyében és – mit ad Isten – ő is klarinétos.

A klipen  Shlomo Gronich kíséri. 

Ő már átvezetés azokhoz a muzsikusokhoz, akik a klezmert a saját zenei világuk egyik alkotóelemének tekintik, és bátran mozdulnak ki a tradíciókból. 

Shlomo Gronich

Maxim Solniker pedig már az a generáció, akik a klezmert a nagy előadóktól kagylózták, és sikerrel csináltak belőle mai fülekre szabott muzsikát.

Aliza Keren hegedűs bármiből képes klezmert kreálni a keringőtől a countryig. Igazi utcafesztiválra való show, tavaly Zfaton megtapasztaltam.

Niv Klil HaHoresh fuvolista (végre nem klarinét). Muzsikája keleti crossover elég messze a klezmertől de azért belehallatszik egy kicsit.

A városka szintkülönbségei miatt minden új színpad meglátogatása több emeletnyi lépcsőzést jelent. Ezt tavaly éjfél felé már inkább elpasszoltuk, és lehorgonyoztunk a HaBalkania zenekar koncertjénél. Fiatalok aki a saját szájízük szerint játsszák a klezmert. A bolgár, román, magyar, és cigány muzsikák szomszédjaként gondolnak a kelet-európai zsidó zenére.

A klezmer crossovernek sok iránya létezik a rock és a jazz világát is belekavaró zenekaroktól, a kelet-európai kávéházi muzsikáig. És persze sok kiváló klasszikus zenész is vissza-vissza tér a jó öreg klezmerhez, persze a képzett muzsikusok virtuozitásával.

Yisrael Zohar is ilyen kalandor.

Gilad Harel is klarinétos, és ő is a klasszikus zenéből tért meg ősei muzsikájához. Ő is ott lesz zenekarával Zfaton. Ez a videója viszont arra példa, hogy a jazztől sincs messze a klezmer.

David Digilov kezében szaxofonná változott a klarinét. Érdekes zenei út az övé, a klezmer tradíciók klasszikus átiratai, jazzbe illő virtuozitással.

Néha egész szimfonikus zenekarokat sodor el a klezmer láz, ilyen a Raanana Symphonette zenekar, akik nem először kirándulnak a műfajba. Most Zfaton hallható majd a klezmerre épülő koncertjük. Itt a klippen Daniel Ahaviel hegedűst kísérik majd és ezzel vissza is értünk a tradíciókhoz.

Daniel Ahaviel a táncoló haszid hegedűs is ott lesz Zfáton, ezt a videót nem tudtam kihagyni:

A breslavi haszid Simply Tzfat zenekar eszenciája a fesztiválnak: a tradícióktól egy lépésnyire a mai folkbeates hangzás felé, de azért benne a klezmer sűrűjében.

A három este nagyszínpados desszertjei olyan előadók lesznek, akik maximum köszönő viszonyban vannak a klezmerrel, viszont a zfáti fesztivál közönsége szereti őket. Ilyenek Ehud Banai, vagy Ishay Ribo.

Biztos sikernek tippelem Assaf Harush koncertjét is. Sem a hip-hop sem a hit-pop nem az én világom, de Assaf Harush különleges figura: a két műfaj metszéspontja.

A soroló végére egy olyan előadót hagytam, aki teljesen kakukktojás ezen a fesztiválon. 

Danny Sanderson

Szintiszta angolszász rockmuzsika héber nyelven. Én szeretem, és szerintem tökéletes lesz egy kis fültisztításra a sok félhangokon síró klarinét után.

Danny Sanderson

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.