A Technion és a Weizmann Intézet az első 80-ban, a Héber Egyetem az első 100-ban

A Weizmann Intézet madártávlatból

A Sanghai-index alapján az izraeli oktatási intézmények közül a rechovoti Weizmann Intézet az első 100-ból az előkelő 67. helyre került, ami a tavalyi helyezéshez viszonyítva 10 hellyel jobb! A haifai Technion is javított, idén a 78 helyre került. A Jeruzsálemi Héber Egyetem a világ 85. legjobb felsőoktatási intézménye, ami egyébként a tavalyinál rosszabb helyezés (77). A Tel-Aviv-i a 150-200 helyen jelölt legjobb felsőoktatási intézmény, a Bar Ilan a 300-400-as csoportba, a beer-sevai Ben Gurion Egyetem a 400-500-asok közé, a Haifai Egyetem pedig az 500-600 legjobb egyetem csoportjába került az idei listán.

A Weizmann Intézet kutatással foglalkozik és a többi rangsorolt izraeli egyetemhez képest kizárólag posztgraduális képzést nyújt.

A világ öt legjobb egyetemének listáját a rangsor szerint idén is a Harvard Egyetem nyitja, ezt követi a Stanford Egyetem, a Massachusetts Institute of Technology (MIT), a Cambridge-i Egyetem és a Kaliforniai Berkeley Egyetem.

Az évente megjelenő Sanghai-index a világ tudományos életének egyik legmegbízhatóbb rangsora. A mérce az akadémiai intézményekben folyó kutatás minősége, mely különböző mutatókon alapul, benne a Nobel-díjat és a Fields-érmet elnyert oktatók és diplomások száma, valamint a vezető folyóiratokban megjelent publikációk száma és minősége. A rangsorban 2500 egyetem szerepel.

A teljes listát országok szerint is – itt lehet böngészni.

E hónap elején a kutatással foglalkozó egyetemek rektorai, valamint az izraeli Civil Kutatási és Fejlesztési Tanács valamennyi tagja felvette a kapcsolatot Netanjahu miniszterelnökkel, és figyelmeztették a tervezett jogi rendszerváltás miatt előállt és a felsőoktatást és az akadémiai kutatást érintő veszélyekre. Felhívták Netanjahu figyelmét arra, hogy jelentős csökkenés állt be a külföldi kutatókkal és intézményekkel folytatott nemzetközi együttműködésben, csökkent a külföldről érkező anyagi hozzájárulás mértéke, beleértve a kutatásra és fejlesztésre szánt külföldi befektetéseket és arra is, hogy a jelenleg külföldön dolgozó izraeli kutatók motivációja, hogy visszatérjenek az izraeli intézményekbe szintén sérült, ami félő, hogy “agyelszíváshoz”, azaz izraeli kutatók külföldre történő távozásához fog vezetni.

A Netanjahunak eljuttatott levélben azt írták, hogy az intően növekvő károk súlyosan veszélyeztethetik Izraelnek, mint “startup nemzet”-nek a jövőjét is és félő, hogy visszafordíthatatlan károk keletkeztek, amik ronthatják Izrael ma igen erős helyzetét a tudomány terén” – áll a közleményben.

A levélre és a főbb aggályokra reagálva Ofir Akunis tudományos miniszter és Yoav Kish oktatási miniszter összehívta az egyetemek vezetőit és az egyetemi tanácsok tagjait, és ígéretet tettek arra, hogy megvédik az akadémiai szabadságot.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.