Már 2015 augusztusában megkezdődtek a villamos/vasút/metró (héberül: harakevet hakala – könnyű vonat) első, piros színnel jelzett vonalának munkálatai – és most (augusztus 18. péntek) végre fel is lehet rá szállni. Mit kell tudni a Tel-Aviv metropolint – a várost és az azzal már szinte összenőtt vonzáskörzetet összekötő járatról?

Hol?

A most megnyitásra kerülő „piros vonal” hossza körülbelül 24 kilométer. A sínek fele a felszín felett, a másik fele a föld alatt halad. A villamos a tel-avivi Neve Tzedeknél megy le az alagútba, és abban egészen a Geha csomópontig megy el. 

A piros vonal

A vonal öt nagyvároson halad át: Petach Tikva (8 állomás), Bnei Brak (3), Ramat Gan (2), Tel Aviv-Jaffo (12) és Bat Jam (9 állomással). Összesen három vonal közlekedik majd ezen a piros vonalon: az egyik Bat Jamtól Petach Tikváig, egy Bat Jamtól a Petach Tikva-i Kiryat Arie állomásig, valamint Tel Aviv-Jaffotól Kiryat Ariéig. A tervek szerint ezt a vonalat még tovább hosszabbítják egészen Rishon Lezionig, ahol négy állomás épül. 

A vonal öt nagyvároson halad át: Petach Tikva (8 állomás), Bnei Brak (3), Ramat Gan (2), Tel Aviv-Jaffo (12) és Bat Jam (9 állomással)

Idén augusztusban összesen 34 állomást nyitnak tehát meg, ebből 10 a föld alatt található. A villanyvonat a felső részen 10 perces, a föld alatti részen 6 perces gyakorisággal fog közlekedni, amit a jövőben 3 és fél percre akarnak javítani. 

Mi?

Az új vonalon 45 villamost helyeznek üzembe, mindegyik szerelvényen két-két, 70 méter hosszú kocsi található, így a vonatra összesen 450 utas szállhat fel, ez napi 234 ezer utast jelent. A villamost reggel hattól éjjel egyig lehet majd használni. Közel 120 vezetőre van szükség az üzemeltetéshez.

450 utas egy villamoson, reggel 6-ól éjszaka 1-ig jár, 24 kilométer hosszú a vonal és 5,5 sékel a menetdíj

Mennyi?

A vonatjegy ára a nyitás utáni időszakban 5.50 sékel lesz, de már most bejelentették, hogy ez emelkedni fog, és várhatóan 8 sékelt kell majd egy útért fizetni.

A jegyeket többféle módon lehet majd befizetni: az állomásoknál lévő jegyautomatákon kívül a Rav Kav, Moovit, Pango, Cello vagy ZUZU (ez csak katonák részére) applikációkon keresztül.

Az árak más országokéval összehasonlítva: Izrael 5,5-12 sékel, Budapest 3 sékel, London 13 sékel

Nyafi

Annak ellenére, hogy a régen várt és a központ közlekedését mindenképpen megkönnyítő vasútvonal fontos, idővel majd elengedhetetlen része lesz az izraeli tömegközlekedésnek, vannak kritikák is.

A legfontosabb ezek közül az, hogy a sok évig és gigantikus költségvetéssel, közpénzből megépült villamos az év közel 20%-ában egyáltalán nem üzemel majd. A világ nagyvárosaival ellentétben ugyanis itt a szombat bejövetele előtt jóval, már pénteken fél négykor leállítják, és csak szombat késő este indul újra (akkor is csak kb. 40 percre, mert aztán éjszakára újra leáll), emellett az ünnepeken sem közlekedik, valamint éjszaka sem.

Így pedig kérdéses, hogy a vonat beindítása és a további vonalak kiépítése megéri-e a befektetést, és közelebb juttathatja-e a közlekedési rendszert ahhoz a célhoz, hogy idővel minél kevesebben használjanak személygépkocsit.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.