Zuhan a sékel, a pénztárcánkon érezzük a válságot

Zuhan a sékel, a pénztárcánkon érezzük a válságot

2017-ben volt utoljára ennyire mélyponton a sékel, ma pedig már átlépte a bűvös 3,8-as határt a dollárhoz képest. Keményen érezzük a sékel értékvesztését, főleg ha külföldre utazunk, de az import drágulásával akkor is, ha itthon maradunk.

A hónap eleje óta a sékel a dollárral szemben mintegy öt százalékot, az euróval szemben pedig mintegy három százalékot veszített értékéből.

Egy magas rangú banki tisztviselő azt nyilatkozta név nélkül hétfőn a ynet-nek, hogy a dollár a négy sékel felé száguld, és félő, hogy a jegybanknak nem lesz más választása, mint hogy ismét megemelje a kamatot. Van esély arra, hogy a Bank of Israel a következő napokban dollárt ad el az árfolyam csökkentése érdekében, mivel több mint 200 milliárd dollárral rendelkezik, amelyek egy részét a jelenlegi árfolyamnál olcsóbban vásárolták meg.

Ha a Bank of Israel szeptember 4-én újabb negyed százalékkal megemeli a kamatot, akkor az alapkamat eléri a 6,5%-ot, noha 2022 áprilisában csak 1,6% volt.

A devizaárfolyam-emelkedés már most is drágítja az importot, ennek hatását látjuk a több száz, sőt több ezer sékeles áremelkedésben számos terméknél – például autóknál, elektromos készülékeknél. Az import élelmiszerek is drágulnak, és a kereskedők már nem nyelik le a dollár-drágulását.

A gazdasági szakértők többsége szerint az izraeli politikai instabilitás okozza a sékel gyengülését, annak a bejelentése, hogy hamarosan folytatódik a jogrend átalakítása a törvényhozásban, és a biztonsági helyzet ebből következő destabilizálása. A hadsereg elleni kormányzati verbális támadások, a hadseregben zajló felfordulás, a tartalékosok önkéntes szolgálatra jelentkezésének megtagadása és a koalíció több – általában be sem vonult – tagjának kemény kirohanásai a hadsereg vezetői ellen.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.