Wizz

Fotó: Forbát Dia

Még leülhetek a Liget fái alá, még süttethetem az arcomat a simogató napfényben, még hallgathatom Levi, Miron, Kincső, Gellért és a többi magyar nevű halk kisgyermek beszédét, ha odafigyelek. Felgyorsulnak a magyarországi utolsó napok, fél lábbal még Pesten, a másik lábbal már Jeruzsálemben vetem meg a lábamat támaszt keresve. Mindig az átmenet a nehéz, az innen oda és az onnan ide. Aztán jön a felejtés, ami minden rosszon átsegíti az embert, jobban, mint a Wizzair átléptető kapuja a beszállás előtt, ahonnan még visszainthetik a megengedettnél nagyobb kézitáskával utazókat. Mi átcsúszunk, senki nem szól utánunk.

A beszállásra váró izraeliek között állva már otthon vagyok, és leengedhetem végre a felhúzott vállamat, mostantól szabad a tánc, a gyerekek hangja elvegyül a dzsungel hangjai között. Az augusztus végi járaton utazók fele gyerek vagy tinédzser, így a vállam lent maradhat. A Wizzair személyzete és az izraeli utasok közötti feszkó a régi, a két hazám szemmel láthatóan egyre jobban távolodik egymástól. „Kié ez a gyerek?” – kérdezi a légiutas-kísérőnk, de csak úgy bele a levegőbe, nyilvánvaló, hogy ezen a járaton nincsenek magyar utasok. Abban a pillanatban, hogy elérjük a repülési magasságot, felpattannak az előttünk ülők, hogy végre héderelhessenek a haverokkal, persze hol máshol, mint a közlekedőfolyosón, ahol a már az út elejére elfáradt légiutas-kísérőkön kívül a pisilni tartó utasoknak is át kell majd verekedniük magukat rajtuk.

Rafi áttöri a falat és eltűnne gyorsan a szemhatárról, de még idejében utánaszólok, hogy vigye a kicsit is, hagy legyen Drorral pár perc csendünk. Itt nem tűnhetnek el, majd a többi utas vigyáz rájuk. Nadav sajnos hamar visszakacsázik hozzánk, Rafi viszont rátapad egy nagyobb lány képernyőjére. A mellettünk utazó három jesiva-bóher egyike feláll, hogy kivegye a szendvicsét a fejünk feletti tárolóból. Drorral fogadnék, hogy vajon vissza fogja-e csukni a tárolót, de nem sikerül, mert mind a ketten arra szavazunk, hogy nem fogja. Mind a ketten nyerünk. Nyitott tárolóval megyünk tovább, a légiutas-kísérők behúzódtak a függöny mögé, végülis a repülő halad, nincs itt semmi látnivaló.

Fél órás késéssel száll le a gépünk Lodban. Mire Dov befejezi a dojóban a bemelegítést, már ki is jönnek a csomagok, akkor tehát még elcsíphetem őket. Tibor, a taxisunk most is vár minket a kijáratnál, rajta nem fog múlni. A dojó mellett elhaladva a taxi ablakából látom, hogy még nyitva van a kapu, gyorsan elköszönök Tibortól, és felrepülök a harmadikra a csomagokkal. „Megvagytok nélkülem fél óráig?, menjetek aludni a papával”. Dror döbbent arcát látom még az ajtóból, „te meg hová mégy?”, jövök, megyek, fél óra az egész, csak találkozhassam a fiúkkal. Majd ha egyszer végre összeszedem magam és rá fogok tudok nézni magamra kitérők nélkül, egyenesen a közepébe, akkor ki fogom tudni mondani, hogy csak egyikükkel.

- Hirdetés -

Belépek az ajtón, öröm mindenki arcán, „nahát, megvagytok mindnyájan”, csak épp az az egy valaki hiányzik, de aztán belép Joel is az előtérbe a dojó felől, rámnéz, de nem lát, csak néz. „Megjöttél” – mondja, itt vagyok tényleg, és ez most már mindig így lesz. „Kef lirot otha” – mondom neki gyorsan, és közben örülök, hogy kijött ez a mondat a számon, „jó látni téged”: megérte a pár éves kihagyással Izraelben lehúzott húsz év, lezser tudok lenni azon a nyelven, ami nem az enyém, még zavaromban is.

Másnap este Nirrel gyalogolok Bet Cafafa felé a megszokott útvonalon. Az Arénát megkerülve visszafelé elhaladunk a focipálya mellett, ahol már leeresztették az ugrálóvárakat és az emberek is szétszéledtek, egy durranás, majd még egy, már megint mi van ezekkel az arabokkal, hogy a levegőbe lövöldöznek, gondolom magamban. Nir visszafordul és fölnéz, „Odanézz”, fölnézek én is, amerre Nir tekintete fordul, igazi tűzijáték, kék-fehérben úszik az ég Bet Cafafa fölött, aztán sorra jön a többi szín, a piros, arany és újra a kék, megállunk egy percre, és én megköszönöm gondolatban az arab szomszédaimnak, hogy idehozták nekem a Duna-partot a tűzijátékkal, amiről Budapesten épp lecsúsztunk, de amit augusztus 21-én este fél tízkor megkaptam az élettől mégis, ha csak egy gyorsan múló percre is, a semmiből, váratlan ajándékként.

Még több Diagonál:

https://izraelinfo.com/category/blog/diagonal/

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.