Izrael-gyűlölőnek nevezte Bella Hadid szupermodellt Ben-Gvir 

Hadid elítélte Itamar Ben-Gvirt, miután az ultranacionalista miniszter azt mondta, hogy a zsidó telepeseknek több joguk van, mint a palesztinoknak a megszállt területeken.

A szélsőjobboldali izraeli nemzetbiztonsági miniszter „Izrael-gyűlölőnek” nevezte Bella Hadidot, miután a palesztin amerikai szupermodell reagált Itamar Ben-Gvir azon kijelentésére, hogy a zsidó telepeseknek több joguk van, mint az araboknak a megszállt területeken – írja a Guardian és a Ynet.

Ben-Gvir a héten arról beszélt az izraeli televízió 12-es csatornáján, hogy a ciszjordániai telepesek szabad mozgása felülmúlja a palesztinok jogait. A kijelentéseket két izraeliek ellen Ciszjordániában elkövetett halálos támadás követte a telepesek és palesztinok által a Júdeának és Szamáriának nevezett területen elkövetett gyilkosságok sorozatában.

„Az én jogom, a feleségem és a gyermekeim azon joga, hogy Júdeában és Szamáriában mozogjanak, fontosabb, mint az arabok szabad mozgása” – mondta Ben-Gvir. “Az élethez való jog előbbre való, mint a mozgásszabadsága.”

Ben-Gvir ezután a jól ismert arab izraeli televíziós műsorvezetőhöz fordult: „Sajnálom, Muhammad, de ez a valóság.”

A kijelentések gyors visszhangot váltottak ki az izraeliek és a palesztinok részéről, akik azt mondták, hogy a kijelentés további bizonyítéka annak, hogy Ben-Gvir, az ultranacionalista Zsidó Hatalom párt vezetője, akit rasszizmusra való felbujtás és terrorizmus támogatása miatt ítéltek el, elkötelezett a „zsidó felsőbbrendűség” rendszere mellett a megszállt területeken.

Az izraeli külügy vezető diplomatái “óriási kárt okozó mega-merényletnek” nevezték a kijelentést.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma csatlakozott a kritikához, és azt mondta, hogy határozottan elítéli „Ben-Gvir lázító megjegyzéseit” és „minden rasszista retorikát”.

Hadid, aki az Egyesült Államokban született palesztin apától, egy Instagram-bejegyzéssel csatlakozott a kritikához, amely Ben-Gvir megjegyzéseit is tartalmazza. “Semmilyen helyen és időben, különösen 2023-ban nem lehet egyik élet értékesebb, mint a másiké” – írta. „Különösen nem az etnikai hovatartozásuk, kultúrájuk vagy pusztán a gyűlölet miatt.”

Hadid és nővére, Gigi, aki szintén szupermodell, a palesztin jogok hangos támogatói, akiknek a közösségi médiában közzétett bejegyzései több tízmillió követőt érnek el.

Hadid közzétett egy videót is a Becelem izraeli polgárjogi csoporttól, amelyen izraeli katonák láthatók a ciszjordániai Hebronban, amint azt mondják egy palesztinnak, hogy kitiltották őket a zsidóknak fenntartott utcából. „Emlékeztet ez valakit valamire?” – írta.

A Hebron városközpontjához közeli településen élő Ben-Gvir a közösségi médiában visszavágott, és azt írta, nem kér bocsánatot, és „még 1000-szer” elmondja ugyanezt. Hadidot „Izrael-gyűlölőnek” nevezte és megvádolta, hogy a televíziós interjú klipjét azzal a szándékkal tette közzé, hogy rasszistának és gonosznak tüntesse fel őt.

„Meghívlak Kiryat Arba-ba, hogy lásd, hogyan élünk itt, hogyan gyilkolnak itt nap mint nap zsidókat, akik életükben nem tettek semmi rosszat senkinek, milyen fenyegetést kapnak feleségem és gyermekeim nap mint nap a mellettünk élő terroristáktól” – írta.

Ben-Gvir nappalijában sok éven át kint függött Baruch Goldstein, az arab-ellenes Kach párt amerikai zsidó szélsőséges portréja, aki 1994-ben 29 palesztint mészárolt le egy hebroni mecsetben. Amikor Ben-Gvir csatlakozott a kormányhoz, leszedte a képet.

Miután felszólalása nemzetközi felháborodást váltott ki, Ben-Gvir azt állította, hogy az „izraeli radikális baloldal” „szelektíven” félreidézte őt, és azt sugallta, hogy csak a „terroristák, akik kövekkel dobálnak és megölnek minket” jogainak korlátozásáról beszélt.

Ben-Gvir többször verziót váltott, de ez sem segített rajta – Fotó: Efi Shire

Ben-Gvir és Benjamin Netanjahu kormányának más szélsőjobboldali miniszterei azon dolgoznak, hogy nagymértékben növeljék a ciszjordániai zsidó telepesek számát, nyilvánvalóan a terület egészének vagy egy részének teljes annektálása felé tett lépésként.

Netanjahu nem zárkózott el Ben-Gvir szavai elől: “Fenntartjuk a biztonságot, miközben Izrael maximális mozgásszabadságot biztosít Júdeában és Szamáriában izraelieknek és palesztinoknak egyaránt” – közölte hivatala angol nyelven, két nappal a rasszista kijelentés után, percekkel a szombat kezdete előtt (állítólag, hogy a miniszter és tábora ne tudjon reagálni, és a szombat kimeneteléig lenyugodjanak a kedélyek).

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSGuardian, Ynet