Most már bizonyított tény: Izrael a világ legdrágább országa

A világ legfejlettebb országainak Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezete, vagyis az OECD jelentése szerint Izraelben voltak 2022-ben a legmagasabbak a megélhetési költségek az egész OECD-ben.

Izrael árszínvonala 38 százalékkal meghaladta az OECD-országok átlagát, és az első helyet megszerezve még Svájcot is megelőzte a drágasági versenyben.

Igaz, hogy 2022-ben a Bennett-Lapid kormány irányított, de a drágaság a korábbi Netanjahu-kormányok korának tendenciáját jelzi. Ezért van az, hogy az izraeliek inkább a közeli földközi-tengeri országokba, Görögországba, Törökországba és Portugáliába járnak nyaralni, mert ott hatvan, sőt még több százalékkal kell kevesebbet fizetniük, mint otthon. És ilyen árak mellett viszonylag kevés, csak 2,24 millió külföldi vendég látogatott el Izraelbe.

2009 körül kezdtek a csillagokba emelkedni az árak, az volt az utolsó év, amikor az árszínvonala azonos volt az OECD- átlaggal. Netanjahu ekkor került újra az ország élére, 1996-1999-es első, bukással végződött ciklusa után.

A drágaság miatt már 2011-ben tüntetések indultak országszerte, ezt a Trachtenberg-bizottsággal szerelte le akkor a kormányfő. Néhány javaslatukat be is vezették, de ezek nem vezettek valódi változáshoz, azóta is folyamatosan nő a drágulás Izraelben. És ma már megszületett a kétes dicsőség: Izrael a világ legdrágább országa.

Az alábbi dinamikus grafikonon 1997-től követhető a folyamat. Izrael feketével van jelölve.

ToHa2 illusztráció – Fotó: View Point

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.