Izraeli államfő: Példaértékű Ausztria antiszemitizmussal szembeni harca

ausztria es izrael elnökei és feleségeik
A két elnöki pár – Fotó: Kobi Gideon / GPO

Követendő példaként méltatta Ausztria antiszemitizmussal szembeni harcát Jichák Hercog izraeli államfő kedden Bécsben tett látogatása során.

Úgy fogalmazott, az osztrák kormány „megalkuvást nem ismerő küzdelme az antiszemitizmus ellen” példaként kell, hogy szolgáljon más államok számára. Alexander Van der Bellen osztrák elnökkel közös sajtótájékoztatóján Hercog felidézte a holokausztot is, mondván, hogy még mindig „mélyek a sebek”.

Van der Bellen ismételten megerősítette, hogy Ausztria számára központi jelentőséggel bír a soá emlékének ébrentartása.

Osztrák zsidók tízezreinek üldöztetését „nem felejthetjük el” – hangsúlyozta az osztrák államfő.

A két elnök aktuálpolitikai kérdésekről is egyeztetett. Az Izrael és arab országok viszonyának rendezéséről szóló Ábrahám-egyezményekkel kapcsolatban Hercog megjegyezte, hogy úgy hiszi, lesznek még további megállapodások.

Az iráni atomprogramról pedig újfent kijelentette, hogy biztonságpolitikai fenyegetést jelent Izrael számára. Az izraeli elnök ezzel összefüggésben drámai időkről beszélt.

Van der Bellen kijelentette, hogy osztja Izrael aggályait, ami Iránt és libanoni szövetségesét, a Hezbollah síita szervezetet illeti.

Mint mondta, meg kell akadályozni, hogy Teherán atomfegyverhez jusson. Hangsúlyozta azt is, hogy Ausztria továbbra is a kétállami megoldást támogatja az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére.

Van der Bellen az izraeli jogrendszer megváltoztatására tett kormánykísérletek kapcsán méltatta, hogy Hercog „átfogó konszenzusra” törekszik a kérdésben, s a társadalmi-politikai feszültségek orvoslására párbeszédet javasol. Hozzátette, hogy sok sikert kíván ehhez hivatali partnerének.

Herzog a látogatás előtt Szlovákiában is járt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.