Megnyitotta izraeli nagykövetségét Pápua Új-Guinea Jeruzsálemben

Pápua Új-Guinea Jeruzsálemben megnyitotta kedden izraeli nagykövetségét – jelentették hírügynökségek.

A diplomáciai képviselet felavatásán James Marape, a csendes-óceáni ország miniszterelnöke mérföldkőnek nevezte országa számára az eseményt. Felidézte, hogy bár Izrael és Pápua Új-Guinea már 1978 óta szoros kapcsolatokat ápol, „a mai nap, 2023. szeptember 5-e még mélyebbre fűzi viszonyunkat”. A ceremónián Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő is részt vett.

„Sok állam döntött úgy, hogy nem helyezi át nagykövetségét (Tel-Avivból) Jeruzsálembe, de mi tudatosan így döntöttünk” – hangsúlyozta Marape. Egyúttal kijelentette, hogy (ebből következően) hazája Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként.

Noha ezt a nemzetközi jog nem ismeri el, Izrael egységes fővárosának tekinti Jeruzsálemet, amelynek zömmel palesztinok lakta keleti részét 1967-ben foglalta el. A palesztin vezetés viszont többször leszögezte: Jeruzsálem keleti részét akarja megtenni leendő államuk fővárosának.

Az Izraellel diplomáciai kapcsolatot ápoló országok zöme Tel-Avivban tart fenn diplomáciai képviseletet, csupán az Egyesült Államok, Koszovó, Guatemala és Honduras működteti nagykövetségét Jeruzsálemben. Pápua Új-Guinea ezúttal már az ötödik ország, amely nagykövetségét Jeruzsálemben nyitotta meg vagy oda helyezte át.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.