Az izraeliek több mint hetven százaléka támogatja a szombati tömegközlekedést

Fotó : Ilan Shaham / נת"ע - NTA

Az izreliek többsége támogatja a szombati tömegközlekedést és a harediek számára is kötelező katonai szolgálat bevezetését.

Átlagosan 71% -a a teljes népességnek támogatja, hogy a szombat szentsége ellenére legyen szombaton is tömegközlekedés az országban. Még nagyobb arányban, a népesség 78%-a szeretné, hogy a jesiva tanulók ne mentesülhessenek a katonai szolgálat alól, és ha számukra is kötelezővé lenne a férfiak számára három, a nők számára két éven át tartó szolgálat a hadseregben, a Hiddush, az állam és a vallás kapcsolatát vizsgáló 2023-as felmérése szerint – írja a Jerusalem Post.
Izraeli katonák és egy ultraortodox fiatal imádkoznak a Siratófalnál Jeruzsálemben – Fotó: Shutterstock

A vallásos és világi zsidók között kiéleződött konfliktusban egyre többen követelik a szombati tömegközlekedést, és a jesiva tanulók besorozását, amely újabb feszültséget kelt a két tábor között. Az izraeli ultraortodox és világi közösségek közötti éles szakadék egyre markánsabb. A közelmúltbeli incidensek fokozták ezeket a feszültségeket, a szombati tömegközlekedéssel kapcsolatos érvelésektől kezdve az ultraortodox fiatalok katonai szolgálati mentességeiről szóló vitákig. Ezek az izraeli diskurzusban régóta fennálló nézeteltérések úgy tűnik, hogy elérik a forráspontot, amint azt az idei felmérés is mutatja.

Az újonnan megnyílt villamos kapcsán a szekuláris társadalom körében nagy felháborodást váltott ki, hogy a járatot nem működteti a város szombaton. Több cikk is foglalkozik azzal, hogyan lehetne „kóserré” tenni a Bat Jam és Petach Tikva között közlekedő járművet: felmerült a vonal ingyenessé tétele a szombati napra, nem zsidó származású alkalmazottakkal működtetni a szerelvényeket, és kihagyni a vallásos Bnei Brakban lévő állomásait, tiszteletben tartva az ultraortodox közösség igényeit is.

Szombaton kihagynák a vallásos Bnei Brakban lévő állomásokat

A szombati tömegközlekedés hivatalossá tétele komoly változás lenne az ország történetében, az első és kiemelten fontos lépés történne meg ezzel az állam és az egyház szétválasztásában.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.