Sikertelen lesz az izraeli-arab normalizáció az iráni elnök szerint

Sikertelenek lesznek az Izrael és a Perzsa-öböl menti arab országok kapcsolatát normalizálni akaró amerikai közvetítési kísérletek, beleértve a Szaúd-Arábiával való kapcsolatokat is – jelentette ki vasárnap Ebrahim Raiszi iráni elnök a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában.

Izrael 2020-ban, az úgynevezett Ábrahám-egyezmények keretében normalizálta kapcsolatait az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel. Később Marokkó és Szudán is csatlakozott a megállapodásokhoz. Szaúd-Arábia ugyan nem ismeri el Izraelt, de az utóbbi időben voltak jelek a két ország lehetséges közeledésére.

Raiszi beszélt hazája nukleáris programjáról is. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta: Irán soha nem mondta, hogy ellenezné a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek látogatásait nukleáris létesítményeiben.

„Újra és újra elmondtuk, hogy az atomfegyverek, de általánosságban a tömegpusztító fegyverek bevetésének nincs helye. Miért? Mert nem hiszünk benne, és nincs is rá szükségünk” – húzta alá az iráni elnök.

A Reuters hírügynökség viszont felidézte, hogy Teherán az utóbbi napokban kitiltotta a NAÜ több szakemberét az országból.

Főkép: Ebrahim Raisi iráni elnök – Fotó: Majid Asgaripour / WANA / Reuters

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.