A leendő Palesztin Államról tárgyal Ramallahban Szaúd-Arábia nagykövete

A leendő Palesztin Állam megalakításáról tárgyal a Palesztin Hatósággal Ramallahban Szaúd-Arábia nagykövete – jelentette kedden a helyi média.

Najef asz-Szudajri, a Palesztin Hatósághoz rendelt nem rezidens szaúdi nagykövet első ciszjordániai látogatásán, miután kedden tárgyalt Mahmud Abbasz palesztin elnökkel, közölte újságírókkal, hogy “a Palesztin Állam létrehozásán dolgozik Kelet-Jeruzsálem fővárossal”.

Ciszjordániai látogatása rávilágít Palesztina és a palesztin nép státuszának fontosságára – jelentette ki a nagykövet.

“Normális dolog a béke és a stabilitás” – felelte, amikor az Izrael és Szaúd-Arábia között várhatóan létrejövő diplomáciai kapcsolatokról, az erről szóló megállapodásról kérdezték. Hangsúlyozta, hogy minden megállapodás alapja a 2002-es szaúdi békekezdeményezés lesz.

A palesztin média értesülése szerint az asz-Szudajri vezette küldöttség Mohamed próféta születésnapja alkalmából – amely szerdán és csütörtökön lesz – várhatóan ellátogat Jeruzsálem óvárosában, a Templomhegyen lévő Al-Aksza mecsetbe. Amennyiben ez megtörténik, ez lesz ott az első hivatalos szaúdi látogatás 1967 óta, vagyis azóta, hogy Izrael elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet Jordániától.

Joe Biden amerikai elnök, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mohammed bin Szalman szaúdi trónörökös az ENSZ Közgyűlésének éppen folyó ülésszakán egyaránt kifejezte abbéli reményét, hogy megszületik a normalizációs megállapodás Izrael és Szaúd-Arábia között.

Mohammed bin Szalmán a múlt héten a Fox Newsnak adott interjújában közölte, hogy országa minden nap közelebb kerül az Izraellel fenntartott kapcsolatok normalizálásához, de a palesztin kérdés rendezése továbbra is fontos a tárgyalások szempontjából.

Főkép: asz-Szudajri és Abbasz az utóbbi irodájában Ramallahban, ma – Fotó: Thaer Ghanaim / AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.