A Főügyész jóváhagyta a Pegasus kémprogram használatát az öt ember halálát okozó lövöldözés kinyomozására

A helyszín – Fotó: Mada

Gali Baharav-Miara izraeli főügyész csütörtökön (szeptember 28.) engedélyezte, hogy a rendőrség felhasználja a sokat vitatott Pegasus telefonos kémprogramot, miután Észak-Izraelben egy arab család öt tagját gyilkolták meg fényes nappal, köztük két kiskorút és egy anyát. A mészárlás feltehetően vendetta volt egy ugyanaznap történt gyilkosságért.

Az eseti engedély beszélgetések lehallgatására vonatkozik, viszont a nyomozók nem tölthetnek le adatokat a mobileszközökről, pedig azt is tudja a kémprogram.

A kémprogram engedélyezésének hátterében jelenleg az áll, hogy a kormány egy bizottság felállítását tervezi, amely megvizsgálná a bűnüldöző szervek kémprogram-technológiáinak használatát egy 2022-ben kirobbant botrány nyomán. A Calcalist újságban megjelent oknyomozás után kiderült, hogy a rendőrség kifinomult mobiltelefon-hackelési technológiát használ, hogy hozzáférjen állampolgárok mobileszközeihez. Egy vizsgálat ezután megállapította, hogy szinte minden felhasználási esetet előre engedélyezett a bíróság, viszont a rendőrség számos esetben túllépte a megadott engedélyek határait, és ha bizonyítottan nem is használt fel, de letöltött adatokat a mobileszközökről. A vizsgálat óta a kémprogramok rendőrségi használatát csak a főügyész jóváhagyásával, különleges esetekben lehet használni.

Most viszont Gali Baharev-Miara főügyész, a kormány jogi tanácsadója jóváhagyta Yaakov Shabtai rendőrfőkapitány kérelmét, hogy felhasználhassák a Pegasust az észak-izraeli basmat tivoni gyilkosság kivizsgálására. A rendőrkapitány az izraeli média szerint elengedhetetlennek tartja az arab szektorban dúló gyilkosságok kivizsgálására azt, hogy adják vissza a rendőrségnek az NSO-botrány miatt elvett eszközt, a Pegasust vagy az ahhoz hasonló kémprogram használatát. A basmati családgyilkosság nyomozását a helyi rendőrörsről a központi Lahav 443 egységre helyezték át.

Idén 190 izraeli arab állampolgárt gyilkoltak meg.

Az izraeli arab közösséget az elmúlt években egy egyre erősödő erőszakos bűnözési hullám sújtja. Sok közösségi vezető a rendőrséget hibáztatja, akiknek szerintük nem sikerült felszámolniuk a nagy bűnszervezeteket, és a legtöbb esetben egyáltalán nem is foglalkoznak az erőszakos bűncselekményekkel. A probléma kiváltó okaként kiemelik azt is, hogy a kormányhivatalok már több évtizede elhanyagolják és diszkriminálják az arab szektort.

Ben-Gvir, a rendőrségért felelős miniszter egyre élesebb kritikával szembesült, miszerint nem tesz eleget az erőszak megfékezésére, pedig választási programjában pontosan azt ígérte, hogy megtöri a bűnözést is visszaadja az állampolgárok biztonságérzetét.

A miniszter a helyszínre érkezve „elmagyarázta”, hogy mindez azért van, mert az előző – Lapid/Bennett-kormány – fegyvert osztogatott az araboknak. Tavaly pedig sikerüt valamennyire megfékezni az erőszakos cselekményeket, és tény, hogy ugyanekkor 80 ember volt gyilkosság áldozata az arab szektorban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.