Meghalt több Irán-barát katona egy izraeli légicsapásban Szíriában

Izraeli légitámadás – Fotó: SANA / YouTube
Izraeli légitámadás – Fotó: SANA / YouTube

Hat Irán-barát fegyveres meghalt egy „valószínűleg izraeli” légicsapásban, amely hadállásaikat vette célba Szíria Deir-ez-Zor tartományában kedd hajnalban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet.

A szíriai védelmi minisztérium arról számolt be, hogy ez utóbbi helyszíntől nyugatabbra, ugyanebben a tartományban egy légi támadásban megsebesült két szíriai katona.

Az OSDH, amelynek kiterjedt szíriai forráshálózata van, azt írta: hat Irán-barát harcos meghalt egy valószínűsíthetően izraeli (légi) rajtaütésben”, amely a Teheránnal szövetséges csoportok három hadállását vette célba Bukamal település, illetve az iraki határ közelében.

A minisztérium pedig azt közölte: az izraeli légierő az éjszaka folyamán a szíriai hadsereg állásait vette célba Deir-ez-Zor közelében. Kisebb anyagi kár keletkezett.

A szíriai hadsereg és az Irán-barát csoportok, amelyek a polgárháború 2011-es kezdete óta Bassar el-Aszad mellett harcolnak, nagy erőkkel vannak jelen a térségben.

Izrael 2011 óta több száz légicsapást hajtott végre szíriai területen, elsősorban az Irán és a libanoni Hezbollah – Damaszkusz szövetségesei és Izrael állam esküdt ellenségei – által támogatott erők, valamint a szíriai hadsereg ellen. Az izraeli hadsereg azonban általában nem ismeri el, hogy ő hajtotta végre a támadásokat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.