Az EU azonnal felfüggeszti a támogatások kifizetését a palesztinok számára

Az Európai Bizottság azonnali hatállyal felfüggeszti az uniós támogatások kifizetését a palesztinok számára – jelentette be az X-en közzétett hétfő délutáni bejegyzésében Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos.

“Az Izrael és népe elleni terror és brutalitás mértéke fordulópontot jelent az EU számára, nem élhetünk a korábbi megközelítéssel” – írta az uniós biztos.

Hozzátette, hogy “az Európai Bizottság, a palesztin nép legnagyobb adományozója, felülvizsgálja az összesen 691 millió eurós teljes fejlesztési portfólióját: minden kifizetést azonnal felfüggesztünk, az összes projektet felülvizsgálat alá helyezzük.”

“A béke, a tolerancia és az együttélés alapjaival kell most foglalkozni. A gyűlöletre, erőszakra való uszítás és a terror dicsőítése túl sokak elméjét mérgezte meg. Cselekvésre van szükségünk, mégpedig most” – írta bejegyzésében Várhelyi Olivér.

Az Izraelben kialakult helyzetről, az EU-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli ülésen tárgyalnak kedden az ománi Maszkátban, személyes jelenléttel, illetve videokonferencián keresztül.

Az Európai Bizottság hétfői déli sajtótájékoztatóján a testület vezető szóvivője, Eric Mamer elmondta: “A bizottság jelenleg azt elemzi, hogy a tragikus események hogyan befolyásolják a jelenlegi és jövőbeli fejlesztési támogatásokat. Hangsúlyozta: az EU nagyon szigorú szabályokat alkalmaz az uniós pénzeszközök kedvezményezettjeinek átvilágítására és ellenőrzésére, és nem támogat “sem közvetlenül, sem közvetve” egyetlen olyan csoportot vagy személyt sem, amely vagy aki az EU-ban terroristaként azonosított szervezethez kapcsolódik.

A palesztinoknak nyújtott uniós segély a palesztin lakosság humanitárius szükségleteinek finanszírozását támogatta, valamint a demokratikus kormányzás, a jogállamiság, a vízügy, az energia és a gazdaságfejlesztés területén megvalósuló fejlesztési projektek költségeit fedezte

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.