Izraeli média: Kairó tíz nappal a támadás előtt figyelmeztette a kormányt

Netanjahu és Abbasz Kamel, két évvel ezelőtt – Fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Abbasz Kamel egyiptomi hírszerzési miniszter tíz nappal a Hamasz fegyvereseinek támadása előtt figyelmeztette Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy “valami rendkívüli, szörnyű támadás” készül Gázából – jelentette hétfőn a Jediot Aharonot című újság hírportálja a ynet egy egyiptomi hírszerzési forrásra hivatkozva.

A forrás szerint Netanjahu azt felelte: az izraeli hadsereg “nagyon el van foglalva” a ciszjordániai terrorcselekményekkel.

Az egyiptomiak szerint az izraeli tábornokok is azt bizonygatták egyiptomi kollégáiknak, hogy “a gázai helyzet, különösen a határ mentén, ellenőrzés alatt áll”.

“Figyelmeztettük őket, hogy a helyzet nagyon hamar robbanni fog, és nagyot. De alábecsülték a figyelmeztetéseinket” – mondták az egyiptomi hírszerzők.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal a lap kérdésére úgy válaszolt: “az a jelentés, miszerint figyelmeztetés érkezett a háború kitörése előtt Egyiptomból, téves és hamis”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.