Az EU humanitárius légihidat létesít Gáza megsegítésére

Az Európai Unió fokozza a palesztin népnek nyújtott sürgősségi támogatását, melynek keretében humanitárius légihidat létesít Gáza megsegítésére – jelentette be az Európai Bizottság hétfőn.

A brüsszeli közlemény kiemelte: a Hamasz iszlamista terrorszervezet által Izrael ellen október 7-én elkövetett terrortámadás és az azt követő események katasztrofális humanitárius helyzetet okoztak a gázai lakosság számára, az EU ezért növeli a palesztin népnek nyújtott sürgősségi segítséget.

A részleteket ismertetve közölték: az EU humanitárius légihídja több Egyiptomba tartó repülőjáratból áll majd, ezek életmentő felszerelésekből szállítanak utánpótlást a gázai humanitárius szervezeteknek. Az első két légijárat még a hét folyamán indul, és lakhatást biztosító feleszereléseket, gyógyszereket, higiéniai eszközöket és más humanitárius rakományt szállítanak.

“Az Európai Humanitárius Reagálási Kapacitáson keresztül megvalósuló művelet megkönnyíti a segítségnyújtást a gázai rászoruló embereknek” – fogalmaztak.

Az uniós bizottság közleményében emlékeztetett arra a szombati bejelentésre, mely szerint az EU “azonnali hatállyal” megháromszorozza, azaz 50 millió euróval több mint 75 millió euróra növeli a Gázának nyújtott humanitárius támogatását.

Közölték továbbá: az EU 2000 óta nyújt humanitárius támogatást a rászoruló palesztinoknak. Az EU humanitárius segélyeit kizárólag bejegyzett humanitárius szervezeteken keresztül továbbítja és juttatja el a rászorulókhoz. Az EU partnerszervezetei kötelesek betartani a legszigorúbb szabványokat, beleértve a jelentéstételi követelményeket is – írták.

Az EU humanitárius segítségnyújtása mindig a humanitárius elvek, pártatlanság, semlegesség, függetlenség és emberség alapján történik – tették hozzá.

Borítókép: Palesztin fiúk ülnek egy izraeli légicsapás során megsemmisült épület romjain a Gázai övezetben, 2023. október 16-án – Fotó: Hatem Moussa / AP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.