Tüntetők és a jordániai rendőrök csaptak össze az izraeli nagykövetség közelében

Összecsaptak tüntetők és a jordániai rendőrök szerdán Ammánban, az izraeli nagykövetség közelében, a rohamrendőrség több tagja megsebesült.

A hatóságok előzőleg a rohamrendőrséget vonultatták fel a megerősített nagykövetségi épülethez, hogy megvédjék az izraeli nagykövetséget azoktól a tüntetőktől, akik a Gázai övezet elleni megtorló támadások miatt tiltakoztak.

Becslések szerint mintegy tízezer tüntető vonult a nagykövetség közelébe, tiltakozásul a gázai kórházat az előző este ért támadás miatt, amelynek az elkövetésével Izrael és fegyveres palesztin szervezetek egymást vádolják.

A tüntetők palesztin zászlókkal, illetve Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök fényképével vonultak fel, ez utóbbiakon arabul és angolul „háborús bűnösök” és „partnerek a bűnben” felirat volt olvasható.

Joe Biden támogatta szerdán azt az izraeli álláspontot, amely szerint a kórházat ért kedd esti rakétatámadás a Gázai övezetet irányító Hamasszal szövetséges Iszlám Dzsihád palesztin fegyveres szervezet műve. A szervezet – számos arab országhoz hasonlóan – Izraelnek tulajdonítja a támadást, amely cáfolta az érintettségét.

Szerdán Ammán mellett az arab és a muszlim világ számos nagyvárosában, egyebek között Tuniszban, Bejrútban és Damaszkuszban is több ezer ember tiltakozott a rakétatámadás miatt, amelyben 471 ember vesztette életét.

A jordániai parlament rendkívüli ülést tartott a gázai helyzetről, és Ahmad Szafadi házelnök követelte, hogy „az általuk elkövetett bűncselekmények miatt állítsák a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé a megszálló (izraeli) vezetőket”.

Számos képviselő követelte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Izraellel és az ammáni izraeli nagykövet kiutasítását.

II. Abdalláh jordániai uralkodó elítélte a gázai kórházat érő rakétatámadást, és felszólította Izraelt, hogy vessen véget a háborúnak, amely „a nemzetközi jog nyilvánvaló megsértése”. Jordániában mintegy 2,2 millió palesztin menekült él az ENSZ szerint, és a palesztin származású jordániaiak az ország lakosságának mintegy a felét teszik ki.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.