Egyesült Államok-EU csúcstalálkozó: egy-két napon belül megnyílhat az út a segélyszállítmányok előtt

Egyesült Államok-EU csúcstalálkozó: egy-két napon belül megnyílhat az út a segélyszállítmányok előtt

Az Egyiptom és a Gázai-övezet közötti határ 24-48 órán belül megnyílhat a segélyszállítmányok előtt a palesztin területen tartózkodók számára – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök pénteken az Egyesült Államok-Európai Unió csúcstalálkozón.

Az amerikai elnök közölte, hogy a palesztinok lakta területen vezető autópályát helyre kell állítani ahhoz, hogy a szállítmányok célt érhessenek.

Joe Biden a találkozó témáit illetően az Egyesült Államok és az Európai Unió közös Ukrajna és Izrael melletti kiállását, valamint a Kína jelentette gazdasági kihívások egységes kezelését hangoztatta.

Joe Biden elmondta, hogy az uniós vezetőkkel tartott megbeszélés napirendjén szerepel a tiszta energiaforrások felé való átmenet, a méltánytalan acél- és alumuniumbehozatal kérdései, valamint a mesterséges intelligencia jelentette esélyek és veszélyek.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke tragédiának nevezte a Közel-Keleten zajló eseményeket. Kijelentette, hogy elítéli a Hamasz által elkövetett cselekményeket, és, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez, ugyanakkor ezt a nemzetközi és humanitárius törvényekkel összhangban kell megtennie. Megállapította, hogy az Európai Unió “békeprojektként” jött létre, és ma is fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy megtörje az erőszak körforgását. Hozzátette, hogy az Európai Unió folyamatosan dolgozik azon, hogy segítse a leginkább kiszolgáltatottakat Palesztinában és, hogy ösztönözze a kétállami megoldás felé vezető folyamat újraindítását.

Az Európai Tanácsot vezető belga politikus megállapította, hogy az Európai Unió és tagállamai eddig több, mint 82 milliárd euró támogatást nyújtottak Ukrajna számára, és ezt addig folytatják, amíg csak szükséges, valamint megállapította, hogy a világnak szüksége van az Európai Unió és Egyesült Államok szoros szövetségére. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy a Hamasz támadásának izraeli társadalomra gyakorolt hatása nem hangsúlyozható eléggé, ugyanakkor kiemelte, hogy aktív munka zajlik annak érdekében, hogy a konfliktus eszkalációját megakadályozzák.

Kijelentette, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok is egyaránt fokozza támogatását a palesztin civilek számára.

Ukrajnát illetően az Európai Bizottság elnöke Washingtonban kifejtette, hogy Kijev számára fontos a kiszámíthatóság a támogatásban, és az Európai Unió az eddig nyújtott támogatáson felül, a következő négy évben 50 milliárd euró támogatást szándékozik adni a háborúban álló országnak.

Főkép: Az Al-Ahli Kórház a szerdai rakétabecsapódás után – Fotó: Abed Khaled / AP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.