Légicsapásokkal folytatta Izrael éjjel a Hamasz elleni háborút

Éjjeli légicsapásokkal folytatta Izrael a Gázai övezetet uraló, iszlamista Hamasz szervezet elleni háborút – jelentette be az izraeli katonai szóvivő, akit a helyi média idézett kedd reggel.

A légierő az elmúlt nap folyamán több mint négyszáz katonai célpontot támadott meg a Gázai övezetben, köztük a Hamasz infrastruktúrájának fontos részeit: gyülekezőhelyeiket Szadajai, Satti, Dzsabaliai, Dardzs Tafah és Ceitoun környékén, egy alagút lejáratát, amely a gyors eljutást biztosította a tengerparthoz, valamint több, mecsetekben berendezett parancsnokságot.

A “célzott likvidálásokkal” végeztek a Nuszirat és a Sati zászlóalj parancsnokhelyetteseivel, és az al-Furkan zászlóalj parancsnokhelyettesével. A vadászrepülőgépek több tucat, rakétakilövésre készülő Hamasz-fegyverest támadtak meg – közölte a szóvivő.

A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint “több tucat” palesztin vesztette életét a légierő támadásában a Gázai övezet északi részén található al-Sati menekülttábornál, és sokan a romok alatt rekedtek, köztük nők és gyerekek is.

Többórás szünet után Izraelben ismét megszólaltak a légvédelmi figyelmeztetések, kedd reggel ismét izraeli területet támadtak az övezetből.

Az északi, libanoni határnál az izraeli légierő egyik repülőgépe a Dov-hegy térségében egy terroristaosztagra lőtt, amely megpróbált rakétákat indítani libanoni területről Izrael felé. A libanoni síita Hezbollah bejelentette, hogy két tagja meghalt, miközben “a szent háború, a dzsihád kötelességét” teljesítették.

A palesztinok arról számoltak be, hogy Ciszjordániában a biztonságiak letartóztatták Adnan Hamarsát, egy korábban szabadult foglyot, miután rajtaütést tartottak házában, a Dzsenintől délnyugatra fekvő Dzsabed városában. Hamarsát a Hamasz egyik ciszjordániai vezetőjének tartják, az izraeli Hadera központi pályaudvarán 1994-ben elkövetett, öt embert meggyilkoló terrortámadás egyik kitervelője volt.

Izraeli katonai jelentések szerint megsebesült a hadsereg egyik tartalékos katonája az egyik ciszjordániai éjjeli razzián, ahol palesztinok robbanószerkezetet dobtak az izraeli katonákra a Ciszjordánia északi részén található Burkában.

A Hamasz fogságából hétfő este kiszabadult, az október 7-i terrortámadásban a Gázai övezetbe hurcolt két civilt, Nurit Kufert és Joheved Lifsicet katonai helikopteren a tel-avivi Ichilov kórházba szállították, ahol kivizsgálják őket. Találkoztak családjaikkal, s az orvosok első értékelése szerint egészségi állapotuk kielégítő.

Joe Biden amerikai elnök hétfő este, a hadművelet kezdete óta nyolcadik alkalommal, ismét beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és üdvözölte az idős izraeli asszonyok kiszabadulását.

Biden megismételte követelését a Hamasz összes, több mint kétszáz foglyának szabadon bocsájtására. Hangsúlyozta a gázai civileknek szánt humanitárius segélyek folyamatos áramlásának fontosságát is. Az amerikai kormányzattól származó információk szerint Washington úgy ítéli meg, hogy az izraeli hadsereg még nem áll készen “egyértelmű, működőképes tervvel” a Hamasz uralmának megdöntésére.

Főkép: Az izraeli légicsapások következtében romokká vált épületek Gázában – Fotó: Mohammed Zaanoun / AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.