Egy nyalat halat?

“– Van vanília, karamell, tutti-frutti, rumos dió és kávé.

– Oké, akkor legyen mondjuk tiszta csokoládé egy kis pisztáciával.

– Mondd, te süket vagy? A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt!”

Talán minden, hozzám hasonlóan a nyolcvanas években Magyarországon felnővő gyereknek beégtek ezek a mondatok. Bud Spencer és Terence Hill klasszikusa a nyugat bőségét varázsolta a csokoládé-vanília-puncs háromszögben cseperedő iskolások szeme elé: de jó lenne ennyiből választani! Aztán most, felnőttként meg úgy ennék egy jó kis puncsfagyit.

Mindig több, mindig újabb, mindig más – erről szól a modern világ. A hagyományos ízek mutatóba maradnak, vagy csak rejtve, otthon élvezkedünk, mert az Instán, Tik-Tokon és társain már nem trendi (van még ilyen szó?) egy egyszerű vaníliafagyit elnyalogatni. Oda sokkal több kell. Tudta ezt jól a Manischewitz nevű amerikai kóser élelmiszergyártó is, és beleállt a trendekbe, de nem is akárhogy. A választékba három új fagylaltíz került: fekete-fehér sütis (ez még oké), maceszgombócos (khm…) és… gefilte fish.

Igen.

Ízlelgessük együtt ezt a három szót, együtt: gefilte fish fagylalt.

Nos…

Igen, én is pont azt gondolom, mint a kedves olvasók. A cég már egy évvel korábban erősen megrezgette a lécet azzal, hogy gefilte hot dog “virslit” dobott piacra, a Twitter minden átkozódását magukra szabadítva. Az izraeli turisztikai hivatal egyszerűen csak annyit kommentelt: “Nem szenvedtek a zsidók még eleget?” Az izraeli külügy egyik tisztviselője pedig annyit tett hozzá: “nincs az a mennyiségű torma, ami ezt helyrehozza”.

“Nincs az a mennyiségű torma, ami ezt helyrehozza” – Fotó: Manischewitz

De a Manischewitz-et nem olyan fából faragták, hogy megrettenjen holmi elégedetlen kommentektől, így idén berobbantak a… le se írom, mivel. Mindannyian tudjuk, miről beszélünk, felesleges a helyzetet tovább rontani.

A cég azt állítja, a termék elkészítését alapos piackutatás előzte meg, és a hámántáska, vagy a babka a kanyarban sem volt a gefilte fish után. Hát a kommentelők ismét kiakadtak, de valószínűleg ez sem befolyásolja azt, hogy meg akarják majd kóstolni a limitált ideig elérhető ízeket. A Manischewitz pedig kapott egy szép nagy reklámot.

Felkészül: humusz, shakshuka, falafel és sólet-ízű.

Már alig várom.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.