Angyal-kenyérháború Izraelben

Angyal-kenyérháború Izraelben
Angyal-kenyerek a Yad Eliyahu élelmiszerboltban. Az ultraortodox bojkott egyre nagyobb lendületet kap

Ezen a hétvégén az izraeliek honlapjai az Angel (Angyal) pékség reklámfelületévé váltak: boldog-boldogtalan azt dokumentálta, hogy az Angel pékségekben vette meg a családjának a hétvégi szénhidrát dózist, büszkén jelentették, ha elfogyott az Angel-kifli. Szolid kis monty-phytoni proto-polgárháborúnk kenyérfrontot nyitott a szombati kalácsok és az egészségtudatos teljes kiőrlésű zsömlék frontján.

Történt ugyanis, hogy Omer Bar-Lev, az előző, sokszínű kormány munkapárti közbiztonsági minisztere (aki mellesleg magas rangú veterán elit-katona, a kormányzat gondosan felépített, és pénzekkel megtámogatott programjával sikeresen visszaszorította a főként arab-kisebbség körében veszedelmesen szétterjedt bűnözést és gyilkosságokat) szóval Bar-Lev elment tüntetni csütörtökön az ultraortodox Bnei Brakba Gerzson Edelstein askenázi fő-főrabbi házához, hogy a közteherviselés szellemében a vallásosok katonai behívását sürgesse.

És utána posztolt magáról egy tüntetős képet a Twitteren, melyen a “Fegyvertestvérek” tiltakozó csoport tagjaként a következőket írta: “Mi az összefüggés a rendszerváltó puccs és a közteherviselés között? A katonai szolgálat mindenki számára meghatározó jelentőségén túlmenően a kormánykoalíció által életbe léptetni tervezett ‘nincs egyenlőség a teherviselésben’ törvénytervezet nem más, mint Netanjahu és Levin kísérlete az ultraortodox pártok megvesztegetésére, hogy azok a rendszerváltó puccs mellett szavazzanak.”

Igen ám, de Omer Bar-Lev az Angel pékség igazgatótanácsának tagja, és a felháborodott ultraortodoxok (hogy képzeli bárki is, hogy ők is kötelezően bevonuljanak a hadseregbe, mint az összes többi zsidó izraeli?) ellentámadásba lendültek. Munkahelye, az Angel cég lett a célpont, s Mose Gafni, az askenázi Tórapárt vezető képviselője rögvest megüzente Twitter-fiókjában, hogy “Omer Bar-Lev és az Angel nem tiszteli a Tórát!”

“Komolyan megfontolandó, hogy megbízható-e a kóserságuk. Bar-Lev nem érti, mi a Tóra és mi a nagyszerű a Tórában, és mindenkinek végig kell gondolnia, hogy lehet-e tőlük élelmiszert vásárolni. Megvetem őt!” – írta Gafni. (Az Angel pékségnek természetesen a lehető legszigorúbb Badac kóserségi igazolványa van…)

Az ultraortodoxok ezzel hadat üzentek a nagymúltú kenyérgyárnak, bojkott alá vették áruját, Bnei Brakban volt olyan bolt, ahol még be se vitték, az utcán hagyták kiszállított árujukat.

Mire az ellentábor sem rest, mindenki az Angelhez járult kenyeret és péksüteményt venni, a világi boltok alig győzték a munkát péntek délelőtt.

Így állunk most a kenyérfronton, csapataink harcban állnak, dafke vesszük, vagy dafke nem vesszük az Angel-kenyereket. Ja, és szombat este ismét százezrek tüntettek szerte Izraelben a kormány jogrendszer átalakítását szolgáló tervei ellen – de ebben magunk és gyermekeink életéről van szó, hogy demokráciában vagy autokráciában, viszonylagos jólétben vagy egyre beszűkülő, elszegényedő és fasizálódó tárdadalomban élünk-e majd, de ez komolyabb dolog annál, hogy a kenyérháborúval viccelődjünk rajta.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.