Palesztinok melletti tüntetés az Egyesült Államokban
Palesztinbarát tüntetés Washingtonban, 2023. október 8. – Fotó: CC Ted Eytan

A Tel-Aviv Egyetem alelnöke, Prof. Milette Shamir a Kneszet Akadémiai Bizottság ülésén: „A kutatóink nem találnak helyet kutatási évre a nyugati egyetemeken. Az egyesületem engem is bojkottál.” Prof. David Harel, az Izraeli Tudományos Akadémia elnöke: “Az MIT-n szerzett doktori címem egy szégyen lett számomra”.

„A Massachusetts Institute of Technology-n (MIT) 45 évvel ezelőtt szerzett doktori címem valaha büszkeséggel töltött el, most nagyon szégyellem” – mondja az Izraeli Tudományos Akadémia elnöke, Prof. David Harel, a Weizmann Intézet számítástechnika professzora. Harel szerint le kell mondania az MIT és a Harvard Egyetem elnökének az amerikai kongresszus előtti meghallgatáson tett kijelentéseik nyomán, többek között azért, mert nem voltak hajlandók egyértelműen elítélni a zsidók népirtására irányuló felhívásokat a kampuszukon. Harel a héten nyolc új akadémikus beiktatásán mondott beszédében is hangoztatta ezt a véleményét.

A Kneszet Tudományos Bizottsága Ayman Odeh elnökletével megtartott ülésén az akadémiai élet vezető szereplői szólaltak fel, és hangsúlyozták a háború nyomán az izraeli akadémia előtt álló kihívásokat. Az ülés előtt a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Tanács már közölt egy állásfoglalást, amelyben figyelmeztetett, hogy a nyugati akadémiai intézmények már most burkoltan bojkottálják Izraelt, megtagadják az izraeli kutatókkal való együttműködést és a támogatásokat, valamint elutasítják a publikációikat. Mindezek súlyos következményekkel járnak, és veszélyeztetik Izrael állam tudományos státuszát. Ez az akadémikusok szerint hosszú távon árthat az izraeli gazdaságnak is, mivel a nemzetközi cégek kutatás-fejlesztési beruházásainak csökkenéséhez vezethet. Ezért már most is fontosnak tartják, hogy az izraeli kormány készüljön fel arra, hogy növelni kényszerül majd a hazai beruházásokat.

A Tel-Aviv Egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke, Prof. Milette Shamir a Kneszet bizottsága előtt elmondta, hogy nap mint nap tudomásukra jutnak esetek a burkolt akadémiai bojkott újabb megnyilvánulásairól. „Ez különösen igaz a bölcsészet- és társadalomtudományokra és a jogra, de nem csak ott tapasztalható, hanem Izrael összes akadémiai intézményére vonatkozik. Olyan kutatókról tudunk, akiknek lemondták a konferenciákon való részvételét, akiknek nem küldik el zsűrizésre az akadémiai beadványait, akiknek késleltetik az előléptetését, mert nem találnak számukra szakértői értékelést, vagy akik nem találnak helyet akadémiai kutatásukra. Ezek a jelek nagyon aggasztóak. Én magam amerikanisztika kutató vagyok. Akadémiai kutatási testületemen, az Amerika Társaság engem is bojkottál, nem mehetek el a Társaság konferenciáira, nem publikálhatok a folyóiratukban.”

Az izraeli állami főiskolák vezetői testületének elnöke és az Ahava College elnöke, Prof. Yifat Bitton elmondta, hogy a főiskolákon a probléma különösen nehéz. “A karunkon tanítók olyan publikációkról számolnak be, amelyek már megjelenés alatt voltak, és amiket most mégis elutasítottak, és más, eddig szokatlan esetekről. Ez különlegesen aggasztó helyzet a főiskolai oktatók esetében, mivel ezek az intézmények már eleve hátrányosabb helyzetből indulnak a nemzetközi státusú egyetemi intézményekhez képest.”

Nem csak a nemzetközi bojkott aggasztja az izraeli akadémikusokat. David Harel professzor és számos intézmény vezetője emelte fel a hangját a parlamenti bizottságban Bezalel Smotrich pénzügyminiszter bejelentése ellen is, miszerint szándékában áll megnyirbálni az akadémiai költségvetést. Harel figyelmeztetése szerint „mindenki ismeri az izraeli tudományos és kulturális életet fenyegető aktuális veszélyeket. Az akadémia és a kultúra szigorú védelme nélkül elmaradott országgá válunk.” Deborah Margolis, az egyetemek vezetői tanácsának elnöke ehhez hozzátette, hogy “megalapozott információkkal rendelkezünk arról, hogy súlyos és drákói megszorításokat terveznek a felsőoktatás költségvetésében”.

Harel továbbá arra is figyelmeztetett, hogy “a rendszerpuccs-terveket egyáltalán nem tették félre, ezért továbbra is résen kell lennünk”. Szerinte “most sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy Yoav Kish oktatási miniszter már megpróbálta irányítása alá venni a Felsőoktatási Tanácsot és a Nemzeti Könyvtárat”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSCalcalist