Izraelben kultúrharcot robbantottak ki az eldobható műanyagok

Egy ultraortodox zsidó férfi eldobható edényeket vásárol Jeruzsálem Mea Searim negyedében. Izrael új kormánya épp az egyszer használatos műanyagokra kivetett új adót akarja hatályon kívül helyezni. Az ultraortodox zsidók szerint az adó igazságtalanul őket célozta meg.

Miközben a külvilágot az izraeli–palesztin konfliktus újabb sokkoló fejleményei foglalkoztatják – mint a zsinagóga közelében történt vérengzés –, és az izraeli erők által megölt háromtucatnyi palesztin, az országon belül a környezet állapota is feszültséget szít – írja a Szabad Európa az AP tudósítása nyomán.

Idit Szilman új izraeli környezetvédelmi miniszter első napján eldobható műanyag poharakban osztogatott üdítőt a kórházi betegeknek.

A gesztus mély szimbolikus jelentőséggel bírt Izraelben, ahol az üdítőitalok és az egyszer használatos poharak, tányérok és evőeszközök az ország szekuláris zsidó többsége és a kisebb, de politikailag erős vallási kisebbség közötti kultúrharc eszközévé váltak.

A közvélemény nagy része számára a műanyag termékekre tavaly kivetett adó egyszerű módszernek tűnt, hogy csökkentsék a környezetszennyezés fő forrásainak számító termékek használatát.

Sok ultraortodox zsidó azonban úgy látja: a többletköltségek támadást jelentenek az eldobható termékek nyújtotta kényelemre épülő életmódjuk ellen – mivel ezek megkönnyítik a nagy családok mindennapjainak menedzselését.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kormánya, amely Izrael történelmének legjobboldalibb kabinetje, nagymértékben támaszkodik az ultraortodox pártokra, és gyorsan lépett az előző vezetés által a műanyagokra kivetett adó eltörlése érdekében. Vasárnap a kabinet megszavazta az adó megszüntetését, és az ügyet a parlament elé küldte a várhatóan végleges jóváhagyásra.

Megosztó kampánytémává vált a műanyag kérdése

„Megígértük és teljesítettük – mondta Becalel Szmotrics pénzügyminiszter, a Vallásos Cionizmus Párt vezetője. – A megélhetési költségek elleni harc olyan harc, amelyet mindnyájan vívunk.”

2021-ben, amikor Netanjahu és vallási szövetségesei ellenzékben voltak, az akkori miniszterelnök, Naftali Bennett kormánya engedélyezte a magas cukortartalmú italok adóját. Ez egészségügyi intézkedés volt az emelkedő elhízási arány és a cukorbetegség megfékezésére.

Bennették emellett adót vetettek ki az egyszer használatos műanyagokra, hogy így lépjenek fel a műanyagszennyezés ellen – amely világszerte motiválja az aktivistákat. Az adó kilogrammonként 11 sékelt (azaz körülbelül három dollárt) vetett ki az egyszer használatos műanyag termékekre, gyakorlatilag megduplázva a piaci árat.

Eme adók eltörlése volt Netanjahu ultraortodox szövetségesei kulcsfontosságú követelése, akik a novemberi parlamenti választások előtt az ilyen adók eltörlését tették hívószavukká. Az ultraortodoxokkal létrehozott második kormánykoalíció egyik ára Netanjahu számára egy olyan alku volt, amellyel gyakorlatilag eltörlik a műanyag palackokra egy évvel ezelőtt bevezetett visszatérítendő betétdíjat.

Ultraortodox zsidók az észak-izraeli Meron-hegyen, ahol 2021. április 30-án ezrek gyűltek össze egy II. századi bölcs sírjánál az éves megemlékezésekre. A tömegben néhányan életüket vesztették – és sok műanyag szemét maradt hátra

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja a műanyaghulladékot „korunk egyik legnagyobb környezeti csapásának” nevezte, és azt állítja, hogy percenként egy teherautónyi műanyagot dobnak az óceánokba.

A műanyagok lebomlása évszázadokig is eltarthat (bár tudósok nemrég felfedeztek műanyaglebontó, de szén-dioxidot kibocsátó baktériumokat). Ezek az anyagok jelentős kárt okoznak az ökoszisztémákban, és az élőlényekre mérgező vegyületeket tartalmazhatnak.

Ötször annyi eldobható műanyagot használnak fel, mint az európaiak

Izrael az egyszer használatos műanyagok egyik legnagyobb fogyasztója. A környezetvédelmi minisztérium egy 2021-es jelentésében azt állította, hogy az egyszer használatos műanyagok izraeli fogyasztása 2009 és 2019 között több mint kétszeresére nőtt. Közölték, hogy az egy főre jutó átlag elérte az évi 7,5 kilogrammot, ami ötszöröse az európai átlagnak.

Becslések szerint az egyszer használatos műanyagok teszik ki az izraeli tengerparton található szemét kilencven százalékát, a közterületeken található szemét 19 százalékát, ami komoly környezeti fenyegetést jelent – áll a közleményben.

„Új hajnal” – Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök részt vesz egy ünnepségen, miután az Adani csoport befejezte a haifai kikötő megvásárlását. Viszont kormánya eltörli az egyszer használatos műanyagokat visszaszorító adót

Ennek ellenére Netanjahu ultraortodox szövetségesei, a haredik ünneplik a műanyagadó várható visszavonását. Az eldobható műanyag edények az elmúlt évtizedekben az izraeli háredi életmód kulcsfontosságú elemévé váltak – mondta Jiszrael Kohen ultraortodox politikai elemző.

A háztartásonként átlagosan hat gyermeket nevelő családok a hétköznapi étkezésekhez és a nagy, szombati összejövetelekhez egyaránt eldobható műanyag edényeket használnak, mivel így nem kell mosogatni.

Az egyszer használatos műanyag edények továbbá elengedhetetlenek a zsidó szemináriumokban, ahol az ultraortodox férfiak tanulnak és étkeznek.

„Ez egy egész iparág, egy intézmény – mondta Kohen. – Az egyszer használatos műanyag nagyszerű megoldás a haredi közösség számára.”

A mélyen vallásos kisebbség támadásnak tartja az adót

Az ultraortodox politikusok számára ezek az adók jelképezték azt, amit az előző kormány által az életmódjuk ellen végrehajtott támadásnak tartottak. A haredi médiumok gyakran úgy hivatkoztak rájuk, mint az akkori világi pénzügyminisztere, Avigdor Liberman által kiadott rendeletekre, amelyek a vallási kisebbséget célozták meg.

„Libermant úgy ábrázolták, mint aki minden kérdésben szembeszáll az ultraortodoxokkal – mondta Kohen. – Automatikusan úgy állították be, mint ami a harediket veszi célba.”

Környezetvédő csoportok szerint 2022-ben – az adó hatálybalépésének évében – az egyszer használatos műanyagok felhasználása harmadával csökkent.

Teljes cikk

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.