Szárazföldi műveletet hajtott végre egy izraeli elitegység Gázában

Izraeli tankok a Gázai övezetben
Izraeli tankok a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg egyik elitegysége harckocsikkal szárazföldi rajtaütést hajtott végre szerda este a Gázai övezet északi részén, előkészítendő a palesztin övezetet uraló Hamasz iszlamista szervezet elleni katonai fellépés következő szakaszát – jelentette be a hadsereg az X internetes közösségi oldalon.

A közlés szerint a razzia során “megöltek számos terroristát, és jelentős katonai infrastruktúrát számoltak fel”, köztük páncéltörő rakéták kilövőhelyeit, valamint “tereprendezést végeztek a szárazföldi hadművelethez”, majd elhagyták az övezetet.

A friss közlések szerint az izraeli légierő éjjel tovább bombázta az iszlamisták katonai célpontjait.

A Gázai övezet egészségügyi intézményei arról számoltak be, hogy szerda este több tucat ember halt meg, és sokan a romok alatt rekedtek az izraeli légicsapásokban az övezet déli részén fekvő Han-Juniszban és az északon található Gázavárosban.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerda este ismét beszélt telefonon Joe Biden amerikai elnökkel, aki a Fehér Ház közleménye szerint hangsúlyozta a háború utáni rendezés fontosságát, az Izrael és a palesztinok közötti békemegállapodás megkötésének szándékát. Biden kijelentette, hogy a Hamasz nem képviseli a palesztin népet és törekvéseit.

Megtárgyalták a harcok alakulását, a gázai civileket segítő humanitárius segélyek áramlását az övezetbe és az elraboltak szabadon bocsátására tett erőfeszítéseket. Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy Izraelnek a nemzetközi humanitárius joggal összhangban joga van megvédeni állampolgárait a terrorizmustól.

Izraelbe utazik Barbara Leaf, az Egyesült Államok külügyminisztériumának közel-keleti ügyekért felelős államtitkára. Célja, hogy megakadályozza az Izrael és a Hamasz közötti összecsapások regionális konfliktussá fejlődését. Leaf az Egyesült Arab Emírségekben kezdi küldetését, majd ellátogat Katarba, Ománba, Egyiptomba, Jordániába és Izraelbe, és egyebek között “a civilek védelmét szolgáló humanitárius megoldásokról” is tárgyalni fog.

A Hamasz politikai központjának helyettes vezetője, Szaleh er-Aruri a libanoni síita Hezbollah szervezet televíziójának, az al-Manarnak úgy nyilatkozott, hogy a Hamasz magas rangú tisztviselői már a harcok első napján találkoztak a Hezbollah főtitkárával, Haszan Naszrallahhal.

“Ez a csata az ő csatájuk is, egy célunk és egy sorsunk van” – mondta er-Aruri. “Ha az ellenség szárazföldön lép be, az példátlan vereség lesz számára” – ígérte. A Gázába hurcolt izraeliekről azt mondta, hogy a más állampolgársággal (is) rendelkező külföldieket vendégként kezelik, “de a cionista foglyokat ki fogjuk cserélni testvéreinkkel”.

Az izraeli légvédelem arról számolt be, hogy az északi, libanoni határon elfogott egy libanoni területről Izrael ellen indított föld-levegő rakétát, majd támadást intézett a kilövőállomás ellen.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.