Az izraeli hadsereg kiszélesíti műveleteit a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg kiszélesíti műveleteit a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg az éjszaka folyamán kiszélesíti szárazföldi műveleteit a Gázai övezetben – jelentette be péntek este Daniel Hagari katonai szóvivő.

Az izraeli hadsereg intenzív tüzérségi csapást mért a Gázai övezet északi részére péntek este. Az október 7-én kitört háború kezdete óta nem volt példa ilyen hevességű „levegőből, szárazföldről és tengerről” intézett csapásra a palesztin térséget uraló iszlamista Hamasz szerint, amely „mészárlás előkészítésével” vádolta Izraelt.

Az izraeli csapások helyi idő szerint este hét órakor kezdődtek és még egy órával később sem értek véget. A Kan közszolgálati rádió szintén a háború kezdete óta legnagyobb izraeli csapásokról számolt be a Gázai övezet ellen. Az izraeli hadsereg időközben közölte, hogy a szárazföldi erők és a légierő fokozzák műveleteiket a Gázai övezetben.

„Az utóbbi pár napban végrehajtott támadásokon felül, a szárazföldi erők ma este kiterjesztik műveleteiket” – közölte pénteken Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője.

A Hamasz terrorszervezet katonai szárnya tudatta, hogy válaszul rakétákat lőttek ki Izraelre. „Rakéták sorozatait indítottuk a megszállt területek (Izrael) felé, válaszul a civilek elleni mészárlásra” – közölte az al-Kasszám Brigádok Telegram-oldalán.

Az izraeli sajtó szerint a szélsőségesek rakétáikat Tel-Aviv, Izrael központi része és Ciszjordánia megszállás alatt álló északi része ellen indították. Az AFP francia hírügynökség helyszínen lévő újságírói hangos robbanásokat hallottak a ciszjordániai Ramallah térségéből.

Az iszlamista terrorszervezet arról is beszámolt, hogy a Gázai övezetben leállt a távközlési és internet-szolgáltatás. Ez utóbbit az internetes forgalmat figyelő Netblocks is megerősítette, ahogy nem sokkal később a Dzsavval palesztin távközlési vállalat is a mobiltelefon-szolgáltatás és internet leállásáról számolt be a heves bombázás következtében.

A Hamasz péntek este felhívta „az arab és a muszlim világot, valamint a nemzetközi közösséget, hogy vállaljanak felelősséget és haladéktalanul cselekedjenek a népünk ellen elkövetett bűncselekmények és mészárlások megállítása érdekében”.

Az iszlamista szervezet szerint „a távközlés és internet elvágása, valamint a levegőből, szárazföldről és tengerről lakónegyedek ellen intézett csapások a Gázai övezetben újabb gyilkosságot vetítenek előre, amiket a megszálló a sajtó és a világ tekintete elől elrejtve kíván elkövetni”.

A Hamasz közölte, hogy „ezekért a gyalázatos gyilkosságokért Izraelt, amerikai szövetségesét és az őket támogató országokat terheli a felelősség”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.