John Kirby: ami egyes amerikai egyetemeken történik az kimeríti az antiszemitizmust

Ami egyes amerikai egyetemeken történik Izrael-ellenes tüntetésként, az kimeríti az antiszemitizmust – ismerte el pénteken a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora.

John Kirby egy sajtóbeszélgetésen kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy vannak felsőoktatási intézmények, ahol a zsidó diákok félnek, és megfélemlítést szenvednek el, ami “elfogadhatatlan” és “ellentétes azzal, amit az Egyesült Államok képvisel”.

A fehér házi illetékes ugyanakkor arról is beszélt, hogy a muszlimok elleni gyűlölet sem elfogadható, ami széles körben tapasztalható.

John Kirby kifejtette, hogy a Közel-Keleten kialakult konfliktusnak nincs köze az iszlám világ és a nyugat közötti szembenálláshoz, hanem egy terrorszervezet támadása következtében alakult ki a konfliktus. Megállapította, hogy Washington tovább dolgozik az izraeli-szaúdi kapcsolatok normalizálásán, az izraeli-palesztin viszony rendezését illetően pedig a kétállami megoldásban hisz.

- Hirdetés -

Arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok továbbra sem húz meg “vörös vonalat” Izrael számára, hanem feltétel nélkül biztosítja a katonai támogatást a Hamasz elleni műveletekhez.

John Kirby az izraeli hadsereg által a Gázai-övezetben végrehajtott szárazföldi műveleteket többszöri kérdésre sem kommentálta, és úgy vélte, hogy annak nem lesz következménye a Hamasz által fogolyként tartott külföldiek elengedésére vonatkozó tárgyalások eredményességére.

A Nemzetbiztonsági Tanács koordinátora beszámolt arról, hogy az Egyesült Államok továbbra is aktívan tárgyal és szeretne elérni egy humanitárius szünetet a katonai műveletekben, ami lehetőséget biztosítana a Gázai-övezetben rekedt külföldiek számára a távozásra. Ugyanakkor megismételte, hogy jelenleg a Hamasz fegyveresei azok, akik nem engedik Egyiptom felé távozni az ott tartózkodó amerikai állampolgárokat.

Főkép: John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője – Fotó: AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.