Izrael négyszázötven célpontot támadott a Gázai övezetben

Izrael 450 gázai katonai célpontot támadott szombaton – jelentette az izraeli hadsereg szóvivője vasárnap.

A tájékoztatás szerint egy tiszt súlyosan megsérült a Gázai övezet északi részén, miután eltalálta egy aknavető és egy katona is megsebesült a terroristákkal folytatott tűzharcban, őket kórházba vitték. A katonai célpontok között főhadiszállások, megfigyelőállások és páncéltörő lőállások voltak, valamint olyan terrorosztagokra is lőttek, amelyek páncéltörő fegyverek használatára készültek. Az izraeli erők további néhány kilométert nyomultak előre a Gázai övezet területén – közölték.

Daniel Hagari katonai szóvivő szombat este bejelentette, hogy vasárnap kibővítik a Gázai övezet Egyiptom és az Egyesült Államok által vezetett humanitárius segélyezését.

Hagari angol nyelvű üzenetében ismét felszólította az övezet lakóit, hogy meneküljenek délre, és azzal vádolta a Hamaszt, hogy a gázai lakosokat élő pajzsként használja. “Az izraeli haderők több mint két hétig figyelmeztették a gázaiakat, hogy maradjanak távol a Hamasz állásaitól. A Gázai övezet és Gázaváros polgárainak délre kell költözniük, ahol vizet, élelmet és gyógyszert kapnak” – ígérte Hagari az övezet déli részén kialakított biztonsági zónára utalva.

Elon Musk milliárdos jelezte, hogy a SpaceX Starlink műholdas rendszere képes helyreállítani a kommunikációt az ENSZ és a gázai segélyszervezetek között, miután péntek este megszakadt az övezet internetes szolgáltatása.

Bár Slomo Karai izraeli hírközlési miniszter szerint ezt a Hamasz terrorista tevékenységre fogja felhasználni, Musk leszögezte: eddig egyetlen kísérlet sem történt Gázából a csatlakozásra. “Mielőtt bármilyen szolgáltatást működtetnénk, biztonsági ellenőrzést végzünk az Egyesült Államok és Izrael kormányával” – tette hozzá.

Az Al-Arabi Al-Dzsadid című egyiptomi újság kairói kormányzati forrásokra hivatkozva azt közölte, Egyiptom figyelmeztette az izraeli kormányt, hogy ne hajtson végre katonai műveleteket a Gázai övezet és Egyiptom határán, ha a szárazföldi hadműveletek megindításáról dönt. A lap értesülése szerint Egyiptom attól is óva intette Izraelt, hogy a palesztinok költözését szorgalmazza Gázából a Sínai-félszigetre. “Kairó diplomáciai lépéseket tehet, amelyek korlátozzák az országok közötti kapcsolatokat, ha ez folytatódik” – jelentette az újság.

Mindeközben harcokat jelentettek Ciszjordániából is, ahol az izraeli biztonsági erők lerombolták a nabluszi Aszkar menekülttáborban annak a terroristának a lakóházát, aki áprilisban meggyilkolt egy izraeli családból három nőt, egy anyát és két lányát a Jordán-völgyében.    

A ciszjordániai egészségügyi minisztérium szerint az éjszakai razziák idején izraeli katonákkal kitört tűzharcban hárman meghaltak és legalább 10-en megsebesültek.

Szíriában szombat este arról számoltak be, hogy az izraeli légierő megtámadta az iráni milíciák célpontjait Kunetrában. Libanonban az Irán által támogatott síita milícia, a Hezbollah állásait lőtték az izraeli erők a Földközi-tenger partjánál lévő Ros Hanikrától a szíriai határnál fekvő Dov-hegyig, a határ teljes hosszában.

Főkép: Mentőalakulatok áldozatok után kutatnak egy Khan Yunis-i IDF-támadások után, ma reggel – Fotó: Mohammed Salem / Reuters

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.