Kezd felbomlani a polgári rend a Gázai övezetben

Kezd felbomlani a polgári rend a Gázai övezetben

Több ezren rohamozták meg a Gázai övezetben az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) humanitárius segélyeket tároló raktárait – jelentette be a szervezet vasárnap.

A tájékoztatás szerint az emberek főleg lisztet és más alapvető élelmiszereket és tisztasági eszközöket vittek el.

Thomas White, az UNRWA gázai irodavezetője aggasztónak nevezte a jelenséget, kiemelve, hogy a raktárak megrohamozása arra utal, hogy a majdnem három hete szigorú blokád alatt álló övezetben kezd felbomlani a rend.

Az izraeli hadsereg szóvivője felszólította az észak-gázaiakat a délre való menekülésre, azonban „Aggasztó, hogy a három hete tartó háború és a Gázai övezet ostromát követően kezd felbomlani a polgári rend” – áll az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatalának (UNRWA) közleményében.

Izrael azt követően rendelte el a Gázai övezet teljes blokádját, hogy a Gázát irányító Hamasz iszlamista terrorcsoport fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak a zsidó állam ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 230 embert elraboltak és túszként tartanak fogva.

Az Izraeli Védelmi Erők olyan képeket tettek közzé korábban, amelyeken látható hogy a palesztin terrorszervezet rakétákat helyezett el polgári épületek – köztük iskolák, ENSZ-épülete és mecsetek – közvetlen közelében, ezzel egyfajta élő pajzsnak használják a palesztin civil lakosságot.

Az izraeli kormány engedélyével sok kamionnyi segélyszállítmány érkezett a térségbe, valamint az izraeli hadsereg szóvivője felszólította az észak-gázaiakat a délre való menekülésre, azonban úgy tudni, hogy a Hamász akadályozza a civil lakosságot a térség elhagyásában.

„Továbbra is arra kérjük Gáza lakóit, menjenek délre. A Hamász élő pajzsként használ benneteket” – figyelmeztette korábban a civileket Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője.

A döntés értelmében Izrael azóta elzárta a vizet, az áramot és az élelmiszerellátást.

Az első segélykonvoj 21-én érkezett az övezetbe a rafahi átkelőn keresztül. Az ENSZ szerint napi 100 kamion kellene a 2,4 millió gázai lakos ellátásához.

Az UNRWA vasárnap reggel azt is bejelentette, hogy a Hamász és Izrael között dúló háborúban már 59 munkatársa vesztette életét.

Főkép: Több ezren rohamozták meg a Gázai övezetben az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) humanitárius segélyeket tároló raktárait – Fotó: Mohammed Abed / AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.