Tu bisvát, Herzog és Osztapenko

Izraeli zászló Ashalimban
Fotó: Feketebari

Háború van, szörnyű dolgok történnek. Emberek halnak meg, most már ezrek válnak nincstelenné, megrokkannak testileg, lelkileg.

Ashalim falu vezetősége úgy döntött, hogy a Kerem Shalom kibuc nyugodtan beköltözhet hozzájuk. Minálunk a falun belül van egy diákok által, vályogból épített falu. Ebben akár évekig elélhetnek a kitelepített kibucok tagjai.

Az állam adott hozzá még jó néhány konténerházat is, így mindenki el tud férni. Ashalimban sok a közösségi épület: idősek klubja, konditerem, ifjúsági ház, mozi, és van még egy hetente egyszer nyitva tartó pub, vagyis kocsmaféle is. Most lesz ebédlő, közös bunker is… Lehet, hogy még saját zsinagógát is akarnak majd az ide költözők.

Újra a térképre kerültünk: mi vagyunk a közösség, amelyik egy kibucot fogad be.

Buzsi Herzog, Izrael köztársasági elnöke is eljött, hogy Tu Bisvát ünnepe alkalmából fát ültessen.

"Ezt a fát Jichak Hercog államelnök és neje ültette"
“Ezt a fát Jichak Herzog államelnök és neje, Michal ültette” – Fotó: Feketebari

Kerem Shalom, a kibuc egyszer majd hazatér, de a most ültetett fák maradnak. Vigyázunk rájuk. Ott, ahol az út a szobornál kettéágazik.

Az ashalimi Osztapenkót csak ma vettük észre, amikor elsétáltunk a bicikli-krosszpálya melletti új bokrokat megnézni. És a szobrot elneveztük Penkónak. Mostantól az utat osztja Penkó.

Mindenki ültet, beoltja a vadoncokat, szaporít. Rügyezik a sárgabarack. Virágzik a tárkony.

És közben tegnap 24 elesett katona nevét olvasták fel a hírekben.

Fotó: Feketebari

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.